Láthatatlan kerítés? Nem sci-fi, de nagyszerű segítő


Egy négylábú barátjának minden tulajdonosának előbb utóbb szüksége van kutyakiképzésre. A megfelelő képzés különösen fontos egy fiatal kutya számára, hogy elsajátítsa azokat a helyes viselkedési szokásokat, amelyek lehetővé teszik számára a szabad mozgást a kertben, anélkül, hogy a tiltott zónákat elpusztítanák. A Dogtrace cég elektromos kerítés formájában kínál megoldást egyszerű telepítéssel és megfizethető áron.

Hogyan biztosítható, hogy kedvence ne tegye teljesen tönkre kertjét? Alapos elemzés után úgy döntöttem, hogy a Dogtrace láthatatlan kerítését használom. Eleinte a feleségemmel csak egy klasszikus elektromos kerítéssel szerettük volna rögzíteni a kertet, ahol több vezeték van elhelyezve kerítés formájában, amelyen keresztül folyik az áram, de végül egy láthatatlan kerítés mellett döntöttünk, így a kábel láthatatlan volt, és a kutyakiképzés további funkcióit használtuk. Megvásároltuk a Dogtrace d-fence 1001 modellt 1200 m-ig kerítés lehetőségével, plusz további 300 méter egyeres 1,5 mm-es rézkábelt. Az igényesebb feladatokra kínált kínálatban megtalálható a D-Fence 202 modell is kijelzős elektronikus távadóval, vésztápellátással és lenyűgöző, akár 2200 m-es kábeltávolsággal.

A kutya elkezdett növekedni és ezzel fokozni az aktivitását, a növényes kert felkeltette érdeklődését.Reggeltől estig nem lehet tréningezni, mert nincs elég időnk.

Szóval térjünk a lényegre. Az egész készülék nagyon egyszerű elven működik. A készülék 3 elemből áll: egy adóból (tető alatt vagy helyiségben elhelyezett jeladó), egy vevőből (a kutya nyakára helyezett elektródákkal ellátott nyakörv) és egy egyeres rézkábelből. A kábel hosszától függően a következő átmérőket használjuk a D-Fence 1001 modellhez: 300 m-ig = 1 mm / 300-500 m = 1,5 mm / 500 - 1200 m = 2,5 mm. Az adót a tető alá vagy egy háztartási helyiségbe kell elhelyezni, hogy ne kerülhessen bele víz, de a vevő teljesen vízálló legyen. Az adó a kutya nyakán lévő vevő által felvett elektromos jelet bocsát ki. Az adó a kimeneti kábelre csatlakozik, amely bejövőként kerül visszaadásra, maga a készülék nagyon energiatakarékos és a vevőben az elem élettartama nagyon hosszú.

                                               

A kábel elhatárolja a zónákat, és azokon a helyeken, ahol szándékosan meg van csavarodva (ki- és bejövő), lehetővé teszi a kutya számára, hogy szabadon sétáljon a nyakörv aktiválása nélkül. Amikor a kutya eléri a figyelmeztető zónát, amely a 0,4-5 méteres tartományban állítható, szaggatott hangjelzést hall, jellegzetes hanggal. Ha azonban a kutya a korrekciós zónában van, amely 0,3-1,5 méteres tartományban állítható be, akkor elektromos impulzust kap. A készletben található mágnes segítségével 1-től 8-ig terjedő skálán tudjuk beállítani az elektromos impulzus erősségét a nyakörvön. A kutyámnál az 5-ös szintet állítottam be, ami a második ajánlott közepes méretű fajtáknál. Persze kipróbáltam magamon, nem terjed az impulzus az egész testre, de inkább egy enyhe szúrás, ráadásul teljesen biztonságos, és ami a legfontosabb, a kutya gyorsan tanul.

A megfelelő telepítéshez az első dolog, hogy felvázolja, hol és hogyan kell elhelyezni a kábelt. Ezen a helyen érdemes arra a kérdésre válaszolni, hogy mit akarunk védeni, hova nem akarjuk, hogy a kutyánk kerüljön, hova kószálhat szabadon, hol szabad és tilos. Ebből a célból a legjobb egy telektervet készíteni a ház, a kert és a bekerített területen található összes releváns elem elhelyezkedésével.

Ahogy a rajzon is láthatjuk, azonnal látható az első előny a hagyományos elektromos kerítésekhez képest. Láthatatlan kerítés és védelem mindenre, amit csak akarunk, látható több száz méter feszültség alatt álló kábel nélkül, mert a kábel sekélyen van elrejtve a talajban, a kerítésre fektetve. A piros vonal jelzést küld, amely megakadályozza, hogy a kutya közvetlenül érintkezzen a téglakerítéssel, hálóval, a kerttel és a kert egyéb olyan részeivel, ahová nem szabad belépni. Egy megcsavarodott kábel megszakítja a jelet, de csak azon a részen, ahol meg van csavarodva, így a kutya szabadon haladhat.

A kábelt a földbe temettem, körülbelül 10 cm mélységig. Lapos ásóval vágja le, és nyomja a kábelt a földbe.

Felraktam a kábelt a hálóra. A drótháló lehetővé teszi a kábel gyors elhelyezését ásás nélkül.

Itt a kábelt megcsavarják (a szabad áthaladáshoz), majd 2 különálló vezetékre osztják. Az egyedi kábel már jelzést ad, tehát van egy akadály, amin a kutya nem fog átmenni.

Mivel könnyen megközelíthető a kazánház, úgy döntöttem, hogy az adót közvetlenül abba a kazánházba helyezem, ahonnan a kábelt kaptam, gyakorlatilag láthatatlan a földtől. Magát az adót szigetelni kell a nedvességtől, míg a kutya nyakán lévő vevő speciális tömítéssel rendelkezik. Az akkumulátor behelyezése után ellenőrizze, hogy a tömítés a helyén van-e, ami 100%-os vízállóságot garantál.

Az edzés megkezdésekor fontos, hogy a kutyát megfelelő hosszúságú elektródákkal szereljék fel, és ne a szőrt, hanem a bőrt érintsék, így a jel a bőrre jut, és a kutya érezze. A nyakörvben lévő elektronika egymás után ismételt elektromos impulzusok esetén (ha egyáltalán megtörtént, velem nem történt meg) 10 másodperc múlva kikapcsolja az impulzust, ilyen helyzetek nem fordulnak elő, a kutyának kellene mozdulatlanul, egy helyen ragadva tartani. A kábelben a feszültség is biztonságos, 12V, hiába szakad el a kábel, senkivel nem történik semmi, ráadásul az adó hibaüzenetet mutat, hogy elszakadt a kábel. Nyilvánvaló okokból a gyártó azt javasolja, hogy vihar idején válassza le az adót a hálózatról. Ha több kutyája van, csak vegyen több nyakörvet.

Összefoglalva, maga a készülék működése és praktikussága. Kiváló felszerelést kaptam alacsony áron, amely sokkal többet tesz, mint egy láthatatlan kerítés. A kutya nagyon gyorsan tanul. Természetesen az is fontos, hogy a kutyát betanítsuk a tanulásra és a nyakörvvel való munkavégzésre. Kommunikáltam a kutyámmal, amikor közeledett a tiltott zónához, ő is megkapta a "fujj" információt, és dicséretben részesült a helyes parancsok végrehajtása után. Néhány napos edzés után szabadon, felügyelet nélkül hagyhatja a kutyát. Jelenleg a kutyám nem megy be a kertbe, ahogy a macska sem, aki szintén megtanulta a zónákat, ahol tartózkodhat. A kutya nem rohan az autók után a kerítés mellett, nem megy át a főkapun.

                                                         

A Dogtrace láthatatlan kerítések teljes választéka itt található: Dogtrace - láthatatlan kerítések