Hogyan válasszunk vadkamerát?

Mi az a vadkamera?

A vadkamera képek és videók készítésére használják egy tökéletesen álcázott és felépített kamera segítségével. A digitális fényképezőgépet tartós mozgásérzékelővel (PIR) kell felszerelni, amely az állatok és az emberek minden hőnyomát aktiválja, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy kellően nagy hatótávolságú. Tudja, hogyan válasszon megfelelő vadkamerát?

Főbb paraméterek a vadkamera kiválasztásakor

A vadkamerákat a vadászat, a kriminológia vagy az állattan szakemberek használják, de amatőr felhasználókat is szolgálnak, hogy megvédjék ingatlanaikat, nyaralókat és szezonális lakóhelyeiket a vandáloktól.

A megvilágígás a vadkamera „láthatatlanságát” jelzi

A vadkamerákban alapkivitelben 940 nm hullámhosszú megvilágítás található. Mivel mind az emberek, mind az állatok számára láthatatlan, a legnagyobb diszkrécióval használhatja ingatlanok őrzésére és vadon élő állatok megfigyelésére a természetben.

Ha 850 nm-es fénnyel rendelkező vadkamerát fontolgat, ügyeljen arra, hogy a tolvaj ne észlelje. Bár ez a modell erősebb, infravörös sugárzása látható. Az állat általában ugrással vagy közeledéssel reagál (kíváncsiságból).

A vadkamera hatótávolsága több tíz méterben

A vadkamerák megvilágításának hatótávolsága 10-25 m. A hatótávolság érdekében fókuszáljon arra a távolságra is, amelyre a kamera mozgást érzékel. A legújabb vadkamerákkal a mozgásérzékelő hatótávolsága akár 30 méter, a fényé pedig 25 méter.

A megvilágítással vadkamerék felfedik a helyet

A vakuval ellátott vadkamerák leggyakrabban éjszakai színes képek készítésére használják erdei állatok megfigyelésekor. Kevésbé hatékonyak az ingatlanok védelmében, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a fehér vaku azonnal felfedi avadkamerájának a helyét.

Érdekesség: A fehér vakuval ellátott vadkamerákat elsősorban a természetvédők használják a hiúz megfigyelésére. A fehér vakuval ellátott vadkamera éjszaka is színes fotót készít, és a hiúz ilyenkor a színes foltok alapján felismerhető.

Nagyobb felbontás, jobb minőség

A 12 megapixeles felbontású kamera kevésbé adatigényes és kisebb tárolókapacitást igényel. A jobb minőségű felvételek készítése érdekében azonban azt javasoljuk, hogy törekedjen a 30 Mpx-es felső határra.

Ha felbontásról van szó, alapértelmezés szerint minél több pixel van a képen, annál részletesebb. A vadon élő állatok és a tolvajok kültéri megfigyelésekor egy "arany feletti" specifikációról beszélünk.

Ha videó készítésére alkalmas vadkamerát keresel, a Full HD (1920x1080) felbontású modellek megfelelőek.

A végső elhelyezés befolyásolja a fénykép szögét

Körülbelül 100°-os adatokkal a vadkamera legfeljebb 5 méteres távolságig rögzíti a mozgást. Az ilyen vadkamera inkább szűk bejárati terekbe és lakások környezetébe alkalmas.

A természetben használjon kb. 60°-os felvételi szögű kameracsapdákat. Nagyobb távolságra (10-12 méter) jutnak el, képük éles és részletgazdag.

3G/4G modul valós idejű fényképek készítéséhez

A fényképek azonnali elküldése MMS-ben vagy e-mailben kivételes előnyt jelent. A GPS modullal ellátott vadkamerák drágábbak, de sokkal kényelmesebb használatot tesznek lehetővé. Mindössze egy SIM kártya beszerzése, adatátvitel és a szükséges modul beállítása szükséges.

A trigger sebessége és az aktiválási idő fő változó

Gyors, óvatos erdei állatokat vagy "szembetűnőbb" tolvajokat kell fotóznod? Mozgás rögzítésekor a trigger aktiválásához és a kép készítéséhez szükséges parancs elküldésének ideje nem lehet hosszabb 0,5 másodpercnél.

Méretek, vezérlés és tápellátás

A robusztusabb vadkamerákvan több hely van az elemek és az érzékelő tárolására. A vadon élő állatok megfigyelésére szolgálnak, de egy figyelmesebb emberi szem könnyen észleli őket.

A kisebb modelleket viszonylag nehéz felismerni, de nincs bennük sem ilyen jó minőségű érzékelő, sem hely egy sok elemek számára. A megoldás egy saját tápellátású akkumulátor vagy egy külső forrás, amely a vadkemra kábeléhez csatlakozik.

Az állatok gyakori és gyors mozgásának figyelésekor az áramellátás külső forrás nélkül biztosan nem tart sokáig. A távolabbi épületekben, ahol a mozgás meglehetősen kivételes, az akkumulátor 6-12 hónapig szolgálja Önt.

Az egyszerűbb modelleknél a vadkamerákat kijelző nélküli gombok vezérlik, ami egyáltalán nem szükséges, hiszen funkcióját többnyire állapotdiódák helyettesítik. A vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező vadkamerák távolról vezérelhetők egy alkalmazás vagy más webes felület segítségével.

Apró dolgok, amik döntenek

A vadkamerákat elsősorban kültéren használják, ahol működésüket nem veszélyeztetheti szél, fagy, eső, éles tárgyak vagy állatok.

Ezért:

  • Rögzítse a vadkamerát a szórójára. A vadkamera rögzítéséhez használjon hevedereket, speciális tartókat és álványt vagy bisztonsági dobozt.
  • A vadkamerának a lehető legjobban bele kell olvadnia a környezetbe, ezért inkább a klasszikus zöld színt használja a maszkoláshoz.
  • A közönséges vadkamerák működése megbízható még súlyos fagyok esetén is -25 °C-ig terjedő hőmérsékleten. A probléma a behelyezett SIM- és SD-kártyák érintkezőinek megnövekedett érzékenységéből adódik. Minél vékonyabbak, annál hamarabb áll fenn a deformáció veszélye, és a forgács nem fér bele a résbe. Bemelegítés után a vadkamera, vagy a SIM-kártya funkcionalitása visszaáll "normálra".

Ne becsülje alá a kameracsapda beállítását

A vadkamera kiválasztása nehéz, döntéskor csak az Ön esetében fontos tényezőkre koncentráljon. A vadkamera vásárlása után azonban ügyeljen a helyes beállítására.

A vadkamera kiválasztásakor a következő kritériumokra összpontosítson:

  • A vadkamera rögzítéséhez hevedereket, speciális tartókat és álványt használunk bisztonsági dobozt .
  • Elhelyezéskor ügyeljen arra, hogy ne fenyegesse a közeli ágmozgás, madarak vagy rovarok portyázása.
  • Az így létrejövő helyen a természetes elemek mellett a betekintési szög, a szenzor hatótávolsága és az utánvilágítás már említett paraméterei a meghatározóak, hogy ne lepődjünk meg az elmosódott, elmosódott képeken.

A vadkamerák teljes választékát itt találja: Vadkamerák szakemberektől