Őz preparáció készlet

Termékkód: PO94
Garanciaidő: 2 év
Elérhetőség: Elérhető
28 360 Ft áfával

Elejetttünk egy őzet, és szeretnénk örökre megőrizni a sikeres vadászat emlékét? Így a lefőzött őzfejből trófeát készíthetünk. Erre számos felkészülési eljárás létezik, amelyek egyéni tapasztalatokon alapulnak, és itt a legpraktikusabbakkal ismerkedhetünk meg, amelyek minőségi eredményt garantálnak számunkra bonyolult alkímiai varázslat nélkül. Eleinte leválasztjuk a fejet a elejtett állatról és eltávolítjuk a bőrt, végül a szemgolyókat meghámozzuk és levágjuk a kenőcsöt és az izmot és eltávolítjuk a fejről az agyat. A megtisztított koponyát alaposan átöblítjük egy vízsugárral kívül-belül, hogy a lehető legjobban eltávolítsuk a szerves szennyeződések maradékait, különösen az üregekből. Ezután tegye a koponyát vízbe (egy fazék vízbe), hogy az egészen az agancsrózsáig elmerüljön. Ebben az áztató vízben hagyjuk a koponyát 48 órán keresztül, ezalatt legalább egyszer cseréljük a vizet, hogy a koponya időben vérezzen. Végül a hőkezelési fázis következik. Helyezze a koponyát egy ésszerűen nagy tartályba, és öntsön újra tiszta vizet, amíg a rózsák meg nem jelennek. Forralja fel a vizet enyhén, és szedje össze a szennyeződést és a zsírt a felületről, és ha szükséges, adjon hozzá tiszta vizet. A koponyát legalább 40 percig főzzük - fiatal darab (max. 2 éves korig), ha a koponya idősebb állattól származik, akkor ennek megfelelően meghosszabbítjuk a főzési időt. A jól főzött koponyát a homlokon és a pályákon repedezett csont különbözteti meg. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a koponyát, hogy a fogak ne esjenek ki belőle, vagy más módon ne deformálódjanak el. Az első vízcsere után célszerű a következő vízhez fehérítőport tenni, amely zsírtalanítja és enyhén fehéríti a következő vizet. Ezután hagyjuk kihűlni, lehetőleg hideg vízbe merítve, amit legalább egyszer cserélünk, hogy minél hatékonyabb legyen a hűtés. Lehűléskor a kenőcs újra beszívódik a csonttömegbe, és a maradék kenőcsszemcsék kis csomókká válnak ki. Ha nem hűtjük kellőképpen a koponyát, az hamar megsárgul, és a maradék kenőcsön foltok jelennek meg a csontok felszínén. Végül a kihűlt koponyát megtisztítjuk az utolsó rajta maradt lágyszövet- és porcmaradványoktól, és nem feledkezünk meg a fiatal állat tartórészéről sem. Az elfelejtett porcok vonzzák a későbbi lepkéket. Végül az utolsó, meleg vizes (kb. 70°C-os) zsíroldó fürdő következik, amelybe pár csepp mosószert, lehetőleg Spring-et öntünk. Hagyja benne ázni a koponyát 40 percig, miközben a víz hőmérséklete változatlan marad. Végül a koponyát megmossuk és ecsettel mechanikusan megtisztítjuk és hagyjuk száradni másnapig. A szárított koponyát ismételten 10%-os hidrogén-peroxid (oxid) oldattal fehérítő bevonattal kezelik. Végül az így feldolgozott trófeát egy megfelelő alapra rögzítik, és ott helyezik el, ahol a legjobban kiemelkedik.

Tartó

Az első szárnyas anya lecsavarásával a tartó első részében szétválasztjuk a léceket és közéjük helyezzük az agancsokat, csavarjuk fel az anyát és ezzel rögzítjük a trófeát a tartóhoz. Az anyát megfeszítjük, hogy a trófea ne mozduljon el, azaz ne essen ki a tartóból a főzés során. A tartó testén található két szárnyas anya meglazításával a váll dőlésszögét állíthatjuk be, hogy a trófeát a lehető legjobban behelyezzük a fazékba. Az anya dőlésszögének részleges beállítása után ismét húzzuk meg, hogy a szög ne változzon, és rögzítsük a végső helyzetét, amíg a tartót a cseréphez rögzítjük. Rögzítse a tartót az edényhez úgy, hogy lecsavarja a tartó szorító részének anyáját, és az edény szélére helyezi és erősen meghúzza, hogy a tartó ne mozduljon tovább. Végül korrigáljuk a trófea szögét és bemerülését az edénybe, hogy a trófea alsó része ne érjen az aljához, mert megéghet.

Kalapos szerszám 

A fej levágása után az agy lágy szövetét kell eltávolítanunk úgy, hogy az agyat pépes masszává zúzzuk, amit végül felszedünk, hogy ne maradjon benne semmi. Az apró részecskéket folyó csapvíz segítségével is felszedhetjük.

Szemkiszedő

A lapockot a szemgolyó mögé helyezzük, és körkörös mozdulatokkal elválasztjuk a szemgolyót a koponyától. Az izzó eltávolítása után lekaparjuk a benne maradt szövetet és kenőcsöt, amely a hagyma eltávolítása után nem kívánatos.

Kampó

A horgony segítségével távolítjuk el a membránt, ami az agy eltávolítása után is megmarad, úgy, hogy a membránt a kampó ívével eltávolítjuk, a horgonyra feltekerjük és kihúzzuk. A kampót használjuk lágy szövetek és hasonlók eltávolítására is.

Kés kaparóval

A késsel lekaparjuk a koponya és az állkapocs felszínéről a húsmaradványokat, inakat, hártyákat, megtisztítjuk a rózsákat a hajhulladéktól és a trófeát teljesen megtisztítjuk. Ez a szerszám igény szerint normál köszörűvel is élezhető.

Horog

A horog a trófeán lévő legkisebb szövetmaradványok tisztítására és eltávolítására szolgál, szükség szerint a koponyán, a porcokon és a membránokon lévő összes lyukból. Ez az eszköz egy segédeszköz az egész készlethez.

Termék vélemények

Fel