Automata vadetető Eurohunt – hogyan működnek valójában?

Petra vadászhölgy, akit @petrrissa becenéven ismernek, készített egy ismertetőt az EUROHUNT cég automata vadatetőiről, köznyelvi automata szórókról. Petra számára a automata vadetetők az egyik legnépszerűbb vadászati ​​eszköz, amelyet évek óta használnak, ezért az évek során különféle módon továbbfejlesztették őket. Jelenleg egy Eurohunt digitális 6V-os automata vadetetőt használ.

Szerinte a automata szóró egy csodálatos dolog. Garantált a rendszeres etetés pontosan meghatározott adagban, és nem kell állandóan az etetőhelyre menned. Száraz állapotban is van a takarmány, ami azt jelenti, hogy az időjárástól nem fog megromlani, ráadásul nem fekszik a földön, ami egyben megakadályozza a takarmány romlását, az esetleges penész vagy baktériumképződést. Emellett az automata szórók segítségével hatékonyan tudjuk megvalósítani a vadak etetését, megelőzve ezzel az erdőállományok és a mezőgazdasági termények károsodását. Az állat megtanul rendes helyre járni, etetni is lehet a madarakat, és nem csak az erdőben, hanem házi kedvencek, halak tenyésztésében is használható.

A automata szóróknál két dolog a döntő számára – a hosszú akkumulátor élettartam és a takarmányszórás széles szórása. Az ember szinte bármiből tud önetetőt készíteni, kezdésnek elég egy hordó, amit fel lehet húzni egy fára. Az ilyen hordókat azonban könnyű ellopni, el tudja rontani, pl. egy medve vagy az időjárás is leértékelheti őket. Választhat, hogy vesz egy adagolódobot a szórófejhez, vagy saját maga készít valamit, pl. a régi silóból a szövetkezetből. „Egy szuperszóróhoz egyáltalán nem kellenek milliók, elég a józan ész” – teszi hozzá Petra. Elég körbejárni a nyersanyaggyűjteményt, és bármit találni, ami betöltené a tároló szerepét. Például és egy régi bojler.

Az emberek által feltett gyakori kérdések pl. hogyan lehet a szórót lopás ellen biztosítani. Petra fém védőketreceket hegesztett a szórófej köré, amelyeket lakattal zár. Bár néhány éve még nem is hallottak medvékről a "magyaroknál", a szórók körül vadkamerák azt mutatják, hogy a szórókat leszakítják. A szórófejen 6 szórási programot állíthat be, 10 és 60 másodperc között. Petra nyáron kétszer 20 másodpercig szórat, reggel 5:00-kor és este 20:30-kor.

A helyes üzemmód beállításakor lehetőség van tesztfunkcióra, amellyel ellenőrizhető, hogy a szóró megfelelően szór-e. 6V-os akumulátor kerül a szóróba. Nyáron 5 hónapig bírják az akkuk, télen 3. Petra klasszikusan a töltőn tölti az akkumulátorokat. FIGYELEM. A szórókba csak első osztályú kukoricát tesz. Mert ha vegyes hulladék van benne pl. kóró és így tovább, felhalmozódhat a szájában és eltömítheti azt. Ellenkező esetben rendszeresen tisztítania kell a szórófejet, ami nem túl kényelmes.

Petra azt javasolja, hogy a szórókat csendes és jól megközelíthető helyekre helyezzék el az utántöltésükhöz. Ha a közelükben sár, sótartó vagy akár szénatároló is található, nagyszerű békés helyet teremthet az állatoknak, akiknek nem lesz miért elhagyniuk. A tározókat vagy kézzel, vödörrel töltik fel, vagy néha nehezebb berendezések segítségét is megtalálják.

A szórófej fedőszárnyakkal rendelkezik a madarak elleni védelem érdekében. Összeszerelése teljesen egyszerű, 4 csavarral rögzíted a tetejét, majd egyszerűen két oldalcsavarral rögzíted rá a gépet. Ennek a modellnek a méretei: 22,5 x 14,5 x 14,5 cm. Súlya 1,81 kg. Sok kérdés merült fel abból a szempontból is, hogy az állatok hogyan reagálnak az szórás hangjára. Petra hozzáteszi: "Az állat teljesen megszokja, amikor megérti, mi az, ott várnak 10 percet, mielőtt elkezdik a szórás, majd szó szerint harcolnak a takarmányért.

Szórókat nem arra használja hogy vadászzon rájtuk, elmondása szerint magától értetődő, hogy az állatban bizalmat kell kialakítani ezen a helyen, és biztonságosnak kell tekinteni az adott helyet. Területükön már kiképezték az állatokat, pár percen belül a önetető szórésa hallatán az egész területről összegyűlnek. Hozzáteszi, ha ilyen helyeken vadászik, a vad elveszti a bizalmát bennük. "Ez azonban nem vonatkozik a malacokra, szinte mindig jönnek". Ebben az esetben is jó a figyelemelterelés, hiszen kis kukoricát kell keresniük, és egyben szórakoznak.

Szortimentünkben biztonsági szórófejeket is kínálunk. Akár napelemeket is vásárolhat a még hosszabb élettartam érdekében. Jó megoldást jelentenek olyan időkben is, amikor csak bizonyos mennyiségű csali megengedett.

Automata vadetetőket itt megtalálhatók: vadetetők