Vadászoknak és kalandoroknak

Egy kényelmes, meleg és kompakt pulóver számos alkalomra szolgál majd. A dán Deerhunter cég tervezői is tudják ezt, és egy elegáns Norden Insulated Fleece modellt készítettek vadászok és kalandorok számára.

A Deerhunter története egészen 1927-ig nyúlik vissza, amikor az Engel család megalapította első textilipari cégét, az F. Engel K/S-t. A tulajdonosok sok generáció óta vadásznak, és 1985-ben úgy döntöttek, hogy a ruhaüzletet összekapcsolják ezzel a hobbival. Szenvedélyük a Deerhunter márkában öltött testet, amely vadászatra, majd kültéri ruházatra szakosodott. Az 1990-es években a cég modern anyagokat épített be termékeibe, élükön a mikroszálas anyagokkal és a funkcionális membránokkal, 1997-ben pedig az első dán terepruházati gyártó lett. A speciális kollekciók tervezői nem feledkeztek meg a nőkről és az íjvadászat kedvelőiről sem, a cég harminc országbeli képviselői pedig a nadrágok, kabátok, mellények és pulóverek minőségéről tesznek tanúbizonyságot. Több évtizedes kemény munka meghozta gyümölcsét 2009-ben, amikor a dán királyi család Deerhuntert választotta udvari beszállítónak.

Könnyű, mint a toll

A Deerhunter egyik elismert erőssége a kollekciók sokfélesége – egyesek a hagyományosabb gondolkodású vadászokat célozzák, mások vonzóbbak a frissebb, modernebb stílus szerelmeseinek. A Norden Insulated Fleece pulóver ebbe a termékcsoportba tartozik, férfi és női szabásban és három színváltozatban is kapható: zöld, piros vagy barna melange.

Az utoljára említett változat XL méretben több mint három éve került a kezembe. Amint először a kezembe vettem a pulóvert, két dolog ragadta meg a figyelmemet - az elegáns színezésen kívül. Az első a minimális súly volt, amit az elektronikus mérleg is igazolt: mindössze 435 g-ot mutatott. Másodszor pedig a felhasznált anyag kellemes érzéséről volt szó. A dánok 88% poliészter és 12% elasztán kombinációjából varrnak 275 g/m² tömegű pulóvert. Kiváló kapcsolat a tereppel. Az első komponens nagy ellenállást, luxus tapintást (a természetes selyemhez hasonlóan) és különösen alacsony nedvességképződést biztosít. Más szóval, a pulóver tartós, és gyorsan szárad, ha izzad vagy nedves. A második anyag nemcsak a gyűrődést akadályozza meg, hanem a rugalmasságot is – a pulóver éppen elég rugalmas ahhoz, hogy kényelmesen elvégezze a legtöbb tevékenységet: hátizsákkal a hátán való sétálástól a lövöldözésen át a sátorépítésig. A termék ezt a tulajdonságát a szál speciális feldolgozásának köszönheti, amely függőlegesen és vízszintesen is tágul, és maximális mozgási szabadságot biztosít viselőjének.

A rögzítést egyirányú cipzár biztosítja, melyről hiányzik a gyártó jelzése (a Deerhutner leginkább az SBS vagy YKK prémium márkákra támaszkodik), de simán "fut" és több száz használat után egyszer sem ragadt be, nem harapott bele a bélésbe. Az álla alatt a dánok szövetfülvel takarták be, ami szárazon tartja a versenyzőt, és megakadályozza, hogy a víz az álla alá szivárogjon. A telt szakáll tulajdonosait ez az elem megvédi attól, hogy díszük beakadjon a cipzárba.

Egész évben hasznos

Ugyanolyan típusú cipzárok fedik mindkét oldalzsebet, amelyek elegendő helyet biztosítanak, de a gyártó túl magasra helyezte őket. Ez szükségtelen kényelmetlenséget okoz, amikor a kezébe teszi a kezét. Ha nagyobb tárgyakat (például egy kulcskészletet) helyezünk be, akkor csúnya kidudorodások keletkeznek – szintén a rugalmas anyag miatt. Ezért inkább csak könnyebb és vékonyabb dolgokat tennék a zsebembe: jómagam hordok magammal például egy kis pénztárcát a számlákhoz, vagy egy mobiltelefont. Viszont dicséretet érdemelnek a csúszkákon található nagyméretű szövethurkok, melyeknek köszönhetően akár kesztyűben is rögzítheted és kioldhatod őket.

Nagyon praktikus tulajdonságnak tartom az ujjak végén lévő rugalmas mandzsettát, amelyet néhány Deerhunter kabátban is megtalálsz. Elég szorosan illeszkedik a kézhez, hogy ne fújjon alatta, de nem is fullad ki. Ha az órájára húzza, akkor is biztonságban marad az anyag alatt, ha a karja teljesen ki van húzva. Ha viszont azt szeretné, hogy a kijelző vagy az óralap mindig a szeme előtt legyen, csak csúsztassa a mandzsettát egészen az óra mögé.

A gyártó szerint a pulóver tökéletes társ a naplemente utáni nyári estéken és az ősz elején, valamint a fagyos napokon, amikor értékeli a kabát alatti kiegészítő szigetelést. Tekintettel arra, hogy régóta viselem rendszeresen a dán darabot, lehetőségem volt kipróbálni, talán bármilyen időben. Hidegebb tavaszi napokon szinte ideális második réteg egy póló felett. A rugalmas dizájnnak köszönhetően nem is tud róla, hogy pulóver van rajta – és a rugalmasságát több órányi favágás vagy defektes gumicsere során is teszteltem. Ha este a "fliskában" ülsz a tábortűz mellett, kellemesen átmelegít - nagyon jól érzed magad benne, és még a legerősebb szél sem sodorja el.

Erdei és városi darab

Az anyagösszetételnek és szabásnak köszönhetően a pulóver funkcionális hosszú ujjú pólóként, vagy rugalmas alsó ingként is használható - az alsó réteggé alakul, amelyre egy melegebb ruhadarabot húzhatunk. Vagy hordhatod nyáron egyrétegűként is. Eleinte kicsit szkeptikus voltam abban, hogy a Norden Insulated Fleece hatékonyan tudja-e elvezetni a nedvességet még egy párás napon is. Megvártam a lehető legnaposabb délutánt, felvettem egy nehezebb hátizsákot, és elkezdtem mászni a Morva-karsztban. Bár azok közé tartozom, akik szinte mindig és mindenhol izzadnak, de a poggyász letétele után kellemes meglepetésben volt részem. Nem volt a hátamon a megszokott "térkép", és még a következő kilométereken sem volt olyan pillanat, amikor az izzadság kihűlt volna.

Ősszel kipróbáltam a pulcsit például egy merinó thermo inggel és egy Moor Padded kabáttal kombinálva, ugyanattól a gyártótól. Hasonlóan kielégítő eredményeket értem el - 5°C körüli hőmérsékleten is jól éreztem magam, a közmondásos "kasza kopogtatása" nélkül, ha hosszabb ideig várakoztam a helyszínen, majd megerőltetőbb munkavégzés közben. Amint télen fagypont alá süllyed a hőmérséklet, vagy újabb köztes rétegre, vagy melegebb kabátra lesz szükség – esetemben a Merkel Gear Boreas Gen. II G-Loft hőszigetelő töltettel. A pulóver minden esetben minőségi munkát végzett anélkül, hogy bármilyen módon korlátozott volna, vagy suhogna viselet, öltözködés vagy vetkőzés közben. Ezt a funkciót különösen a vadászok fogják értékelni, akiknek a dán "fricskája" nem fedi fel magát a vad előtt.

Egyszerű ellátás

Egy összehajtható pulóver minimális helyet foglal el egy hátizsákban, ezért is szoktam a hátizsákban hordni hosszabb utakra, például melegebb napokon, amikor gyorsan változhat az időjárás. Elegáns megjelenése miatt azonban nem csak erdőbe és túrázásra alkalmas, hanem a városban is feltűnést kelt. A tervezők a melanzs mintát kontrasztos részletekkel és arany színű lapos varratokkal, valamint a bal oldalon a szarvas logó hímzésével egészítették ki. Az eredmény elegánsnak és modernnek tűnik, így a pulóver a funkcionalitáson túl a természethez vagy a vadászathoz való viszonyát is kifejezi bármilyen alkalomra. Általában farmernadrággal hordom, amivel érdekes kombinációt alkot, és a nürnbergi IWA OutdoorClassics vásáron vagy a Cseh Vöröskereszt túlélési témájú előadásai alkalmával bevált számomra.

A Norden Insulated Fleece hét méretben kapható S-től 4XL-ig. A gyártó azt javasolja, hogy a pulóvert mosógépben, 40 fokon, normál centrifugálással, de lehetőleg kifordítva mossuk ki. A címkén található utasítások tiltják a szárítógép használatát, kerülje a fehérítőt is. Ha jelentősebb foltok miatt vegyi tisztítást kell alkalmaznia, akkor tetraklór-etilént használhat. Ha a pulóvert a ráncmentes felület ellenére szeretné vasalni, állítsa a hőmérsékletet maximum 110 °C-ra. A dán termék hosszú élettartammal és kiváló kényelemmel jutalmazza meg – nem véletlen, hogy kültéri ruhatáram egyik legrégebben használt darabja.

A recenzió szerzője: Miroslav Mašek

Ezt a pulóvert itt találodFérfi pulóver Deerhunter Norden Insulated Brown