Karcsú elegancia az erdőbe és az irodába

A szlovák TETRAO márka neve latinul „Siketfajd”-ot jelent – ​​az egyes termékek megvásárlásával hozzájárul a veszélyeztetett madár védelméhez. Volt már lehetőségem kipróbálni több pengét ettől a gyártótól, és kíváncsi voltam, vajon elfelejtettek-e néhány luxuscikket. És nem csalódtam, mert a Imleria méltán tartozik a prémium modellek közé.

Minden TETRAO kés a gombafajok latin neveit viseli, ezúttal a barna gombára esett a választás, amelyet népies nevén vargányának neveznek. Míg egyes modellek tiszta munkások, az Imleria esetében egy igazán elegáns redőnyt kap a kezébe. A szlovákok összeálltak az olasz Maserin családi késbolttal, amely a neves tervezővel, Attilio Morottival működik együtt (*lásd: Indomitable Adventurer). A szó szót adott, az eredmény pedig az Imleria, amelyben Morotti a modern ember funkcionális és egyben vonzó társáról alkotott elképzeléseit testesítette meg.

Prémium anyagokból készült

A kés lenyűgöz a csomagolásával - matt fekete kartonból készült díszdobozban kapod, tokkal és két tartalék csavarral együtt. Ugyanolyan típusúak, mint amelyek a béléseken lévő mitesszereket tartják, így jól jönnek, ha elvesznek vagy megsérülnek. A csomagolásból való kivétel után azonnal észreveheti a kés egyszerű kialakítását, felesleges díszítőelemek nélkül. Különösen tetszett a nyél enyhén hajlított íve, amit a penge nyitás után ugyanabban a szögben követ. Az eredmény szokatlanul kiegyensúlyozott arányok, az egész kés kompakt megjelenése és kellemes fogás. Bár az Imleria egyesek számára finomnak tűnhet, valójában nagyobb tenyérbe illeszkedik - a fogantyú 12 cm hosszú és körülbelül 2,1 cm magas a közepén.

Az érdes felületek hiánya ellenére a mitesszerek nem csúsznak ki a kézből, mindegyiket a már említett három csavar rögzíti a kés testéhez, amelyek fejét a kézművesek gondosan elsüllyesztették. Az oldalak anyagául Morotti a Blue Burl kivitelben pácolt, stabilizált tölgydaganat fát választotta: a kék árnyalatok vonzó keveréke piros elemekkel. Ez egy meglehetősen szokatlan kombináció egy vadászeszköz számára, de a tisztességes kialakításnak köszönhetően a színek biztosan nem teszik ki a természetben.

A karcsú kés 100 mm-es pengéje mérgező hegyű, ékvágású és kis ferde. W.4116-os rozsdamentes acélból készült és csak dicsérni tudom a TETRAO-t ezért a választásért. Ez egy kiváló minőségű német finomszemcsés acél, amelyet a késkészítők néha "Solingennek" hívnak. Nagy szilárdság, jó kopás- és korrózióállóság jellemzi. Tulajdonságait a nagy arányú krómnak (14-15%), valamint a molibdén (0,5-0,8%) és a vanádium (0,1-0,2%) keverékének köszönheti. Nem véletlen, hogy ez a jobb konyhakésekben vagy orvosi műszerekben elterjedt anyag.

Szép és praktikus

Az apró choil nem zavarja meg az Imleria vonalait, mégis megkönnyíti a élesítést, anéklül hogy káárosítaná a foggantyút. A szatén felületkezelésnek köszönhetően a penge nem hoz létre nemkívánatos tükröződéseket, és jól mutat matt fogantyúkkal. A bal oldalon a gyökér közelében található a TETRAO logó, a jobb oldalt jelöletlenül hagyjuk. A letisztult megjelenés megőrzése érdekében a szerzők lemondtak a pengenyitás vizuálisan jelentős elemeiről: hiába keresne az ember hüvelykujjlyukat, oldalára csavarozott akasztót. Ennek ellenére az Imleria egy kézzel is nyitható az úgynevezett flipper frontnak köszönhetően. Ez a kar a pengével együtt egyetlen darabból áll, és a háttámlánál található. A klasszikus mechanizmusokhoz szokott embereknek időbe telik, míg megszokják ezt a megoldást, de hamarosan beépül.

Értékelni fogja az egykezes nyitást, amikor egy széken vár, de például horgászat közben vagy az irodában is. Röviden, minden alkalommal, amikor egy vevőegységet, egy távcső felszerelésére szolgáló kulcsot vagy egy jegyzetekkel ellátott táblát dörzsölünk egy tenyerünkbe. A penge pontosan a megfelelő ellenállást nyújtja összecsukáskor, hogy ne nyíljon ki magától, de nem is kell túlzott erővel nyomni. A teljes ív leírása után egy finom kattanással bepattan munkahelyzetbe, aminek a hangja könnyen addiktív - azon kaptam magam, hogy időnként az Imleria zárásával és kinyitásával babrálok, hogy újra halljam. A klasszikus bélészár megakadályozza, hogy a kés véletlenül becsukódjon. Bár kissé vékonynak tűnik, megbízhatóan működik, és sötétben is könnyen érezhető.

A mindössze 90 g-os minimalista súly alkalmassá teszi az Imleriát a mindennapi hordozhatóságra egy ing vagy nadrág, egy hátizsák vagy egy laptoptáska zsebében. Erre a célra sajnos hiányzik a táska szélére akasztható elem - a stílus előbbre való a praktikummal szemben, a rögzítőből pedig hiányzik a szokásos klip és a paracord vagy bőrszíj felrakásához szükséges fűzőlyuk. Így vagy kicsit erősebben kell kihúznod a zsebedből, vagy a már említett vese alakú tokban tárolod. Ez sikerült is a tervezőknek, a fehér varrások pedig szépen kontrasztot alkotnak a szintén kellemes illatú fekete műbőrrel. Azonban személy szerint nem vagyok biztos benne, hogy a választott anyag hosszú ideig kibírja-e a napi használatot. A valódi bőr valószínűleg jobban bírná az intenzív kezelést, ráadásul a szép "tokon" nem volt övhurok.

Finom és durva munkákhoz

És hogyan bizonyult a gyakorlatban az elegáns hosszú? Mindenekelőtt azt kell mondanom, hogy valóban precízen van megmunkálva - a dolgozók a táblát gondosan hozzáillesztették a testhez, hogy sehol se lökdösödjön, ne nyúljon ki semmi, a csavarfejek ne nyomódjanak a tenyérbe és az Imleria könnyen záródik-nyitható. Egyes felhasználók panaszkodnak a túl éles szélei miatt, amelyek megnehezítik a hosszabb és durvább munkát – például amikor tűzre készítenek egy ágat, vagy zsigerlésnél. A szlovák-olasz kést kifejezetten az elsőként említett feladatra próbáltam ki, zúzódásokat nem vettem észre. Annak ellenére, hogy az ilyen akciókat inkább egy tömör késre bíznám, amit elsődleges éles eszközként viszek be az erdőbe, miközben a redőny a tartalék szerepét tölti be.

A gyári köszörülés minőségéről egy szót sem tudok mondani – az Appenninek-félszigetről érkezett mesterek mintapengét készítettek, és 57 HRC keménységűre edzték az acélt. Az eredmény egy meglepően hosszan tartó élét tartó penge, amely kövekkel és olajjal is nagyobb gond nélkül élezhető. A forma előre meghatározza a pengét nem csak a vágáshoz, hanem a szúráshoz is, míg hossza lehetővé teszi, hogy a tulajdonos számos feladatra használja az Imleriát. A konyhában a német acél megbirkózott a különböző keménységű pácolt húsokkal, péksüteményekkel és puha paradicsommal. Hosszú mozdulatokkal vágtam vékony szeletekre ezeket az összetevőket anélkül, hogy túl sokat kellett volna koncentrálnom – a vékony penge határozottan segít. Keményebb anyagból is sikerült rövidre vágni anélkül, hogy elvesztette volna az élét - 2 cm átmérőjű kalapácsokból pár perc alatt készítettem sátorfeket vagy redőnnyel ellátott nyársat anélkül, hogy jelentősebb karcok keletkeztek volna a szatén felületen.

A "gomba" ilyenkor kíméletes munka során úgy érzi magát, mint hal a vízben, amikor csak a penge hegyére vagy nagyjából a penge utolsó negyedére kell nyomást gyakorolni. Mármint puhább fából faragni, vagy nyírfa kéreg kaparni, hogy kovakővel terjesszük a tüzet. Az urak biztosan értékelni fogják, hogy az Imleriával egy szivar végét is könnyen és tisztán levághatja.

Végső ítélet

A TETRAO Imleria kést funkcionális és esztétikus összecsukható késnek értékelem, amely szinte minden helyzetben társa lehet - vadászmellényben ugyanúgy elfér, mint üzletember kabátzsebében. Szeretem az ilyen éles eszközöket "férfi ékszernek" nevezni, amelyek jól szolgálnak a munkában és stílusos kiegészítőként. A kés meglepően jól megbirkózik az igényesebb feladatokkal is, de valószínűleg kevesen fogják használni tuskó kivágására vagy vaddisznó nyúzására – az Imleria túlságosan dizájnos darab ehhez. Gyűjtői darabnak vitrinbe, kifinomult ízlésű favágók tartalékeszközének, vagy kedves modellnek ajánlom mindenkinek, aki az egyszerű funkcionalitáson túl azt várja a késtől, hogy a szemnek is kellemes legyen.

Információk Attilio Morotti tervezőről

* Fékezhetetlen kalandor

Attilio "Atti" Morotti 1957-ben született Bergamóban, Lombardiában, és ma családjával a közeli Villa di Serio faluban él. Fiatalkorában mérnöki pályán dolgozott, de mindig a természet és a sport vonzotta – kipróbálta az atlétikát, a tornát, a teniszt, a lesiklást, a hegymászást vagy a sífutást. Igazi szerelme az íjászat lett, amelyet 1993 óta űz, és egy időben még saját faíjakat is megkonstruált.

Attinak még ekkora elfoglaltság sem volt elég, motorozni kezdett – felesége társaságában bejárta Olaszországot és Európa nagy részét. Barátai vonzották a pengék világába, akik a késmesterek termékeit bemutató kiállításra hívták meg a kalandort. Morottit lenyűgözte mesterségbeli tudásuk és precíz felületkezelésük. Az élménytől ő is kedvet kapott, hogy kipróbálja, és azonnal nekilátott. Az első modellt 2022 decemberében fejezte be, a következő évben pedig fix pengékkel végzett kísérletezéssel, és rájött, hogy jobban vonzzák a zárók. Bár nem volt képzettsége vagy tapasztalata ezen a területen, a makacsság és az elszántság meghozta gyümölcsét – olyan híres késkészítőkkel folytatott konzultációkkal együtt, mint Emilio Albericci vagy Claudio Volpato. Minden mindössze öt év után a tekintélyes „Olasz Evőeszköz-cég mestere” címmel tetőzött.

Morotti munkája egy új darabon egyszerű formavázlatokkal kezdődik, amelyeket tovább finomít, és végül áthelyez pauszpapírra. Ami a pengék anyagát illeti, a martenzites rozsdamentes RWL 34 acélt és a különféle damaszkuszt kedveli, a pengéket általában gyöngyházból, mamutból, szarvból, stabilizált fából vagy kompozitból készíti.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

A TETRAO Imleria kést itt találod: Imleria

Sok más TETRAO kést találsz itt:  Kések TETRAO