Élesen összejétszott páros

A szlovák TETRAO márka elsősorban a vadászok körében ismert, akiknek vadkamerákat, cipőket, poggyászokat vagy távcsöveket, valamint stílusos kiegészítőket kínál a pénztárcától az ékszerig. Nemrég a szabadtéri tevékenységek más rajongóira is kezdett összpontosítani, és több kést is bemutatott. Közülük kettőt néztem meg részletesebben.

Választáskor egy-két egészen eltérő modellre tippelek, amelyek azonban egy komplett készletet alkotnak, alkalmasak vadászok és bushcraftosok számára. Személy szerint úgy gondolom, hogy a természetben kirándulásokon mindenkinek legyen magánál egy fix penge, amely az elsődleges éles kés szerepét tölti be, és egy kompaktabb összecsukható kés, amely tartalékként szolgál. Ennek a filozófiának megfelelően az erdőben partnereim egy masszív TETRAO Amanita és egy összecsukható TETRAO Entomola kés lett.

Mérgező gomba

Termékei gyártása során a TETRAO Európa legkülönbözőbb pontjairól érkezett partnerekkel működik együtt, kedvező minőség és ár arányú beszállítókat választva. Az olasz műhelyekből származó kések sem kivételek, a TETRAO csapata a terepmunka és az erdőben tartózkodás tapasztalatait építi be a tervezésbe.

Minden éles kés a kiválasztott gombafajták latin neve szerepel. Elsőként az Amanita modellt (piros vargánya) nézzük meg, amit sötétbarna bőrtokban kapunk, szegecses rögzítéssel és rászerelt övakasztóval. A vadászati ​​eredetnek köszönhetően, amely az állatok nehéz eltávolítását és hasonló feladatokat is figyelembe veszi, a kés a legtartósabb full-tang konstrukciót kapta (acél fut teljes hosszában, a nyél pedig oldalról csavarozva van a nyélre).

A gyártó az N690-es rozsdamentes acélt választotta alapanyagul. A "rokon" 440C anyaggal ellentétben további 1,5% kobaltot tartalmaz, hosszú ideig tartja a pengét és átlagon felüli rugalmasság jellemzi. A kobalt rozsdamentes acél kiváló vágó- és köszörülési tulajdonságairól híres, amelyek – kedvező árával együtt – a vadász- és konyhakések egyik legnépszerűbb acéljává teszik. Keménysége 58 és 62 HRC között van, Amanitánál szinte ideális 60 HRC. Ha ezeket a paramétereket bokros nyelvre fordítjuk: az N690-es kés szinte nem igényel törődést és könnyen élezhető.

A 100 mm-es penge formáját nem egészen egyszerű helyesen leírni, a legközelebb egy csíptetőpontot kell készíteni egy jelentősen kivágott hassal. A hát közepén található "púp" vonzza, emelkedő hamis pengével és a hüvelykujj megtámasztását szolgáló, atipikusan hosszú (38 mm) bemetszett hátrésszel. Az eredmény "mérgező" megjelenés, nagy tartósság és jó késvezérlés szúrás és vágás közben. Az egyéb elemek közé tartozik a nagy horony (íves bemélyedés a penge alsó szélének tövében). A legtöbb késnél védőként szolgál, és lehetővé teszi, hogy a pengét a végéig élesítsd, az Amanite-nál pedig egy másik funkciót is kapott. Normál munkavégzés közben a mutatóujját a fogantyú hasonló alakú mélyedésébe kell helyezni, míg a hüvelykujja a bevágás hátulján támaszkodik. Ha keményebben kell dolgoznia, csúsztassa a mutatóujját közvetlenül a csípőbe, és a hüvelykujját támasztja a bemetszett rész teljes hosszában. Az ilyen késvezetés nagyobb odafigyelést igényel, de lehetővé teszi lényegesen nagyobb nyomás kifejtését és a keményebb anyagok levágását.


Tárolóhellyel

Annak érdekében, hogy a kés súlya a lehető legalacsonyabb legyen (az Amanita súlya 134 g), a gyártó a minimalista olíva rojtokra támaszkodott. A fa selymesen matt felülettel precízen simított, a kés mégsem csúszik ki a kézből. És mindenekelőtt az olajfa kivételes keménységgel és tartóssággal büszkélkedhet. Ez többek között abból adódik, hogy a fát csak azután döntik ki, hogy már nem hoz gyümölcsöt – vagyis átlagosan csak 150 évvel az ültetés után. A fogszabályzó tetszetős rajza csak egy képzeletbeli cseresznye a tortán.

A merevítők alatt található az egyik legérdekesebb kütyü, amely a következő szintre emeli ennek a késnek a bushcraft karakterét. Ha meglazítja a pár csavart és eltávolítja a fogantyúkat, az acél fogantyúban egy ovális üreget talál, amely tárolóhelyként szolgál. Valószínűleg azt mondod, hogy egy 12 × 60 mm-es "zsebben" semmi hasznos nem fér el. Ám a megjelenés megtévesztő, a TETRAO-nál a fogantyúk belsejébe mart ügyes mélyedésekkel növelték a térfogatát.

Saját tapasztalatom alapján megerősíthetem, hogy négy túlélő gyufát teszel bele (szélben vagy esőben is megég), néhány deciméteres mikrozsinórt, egy golyót kötözőhuzalból vagy egy pálcikát sütődarabbal. Ennek köszönhetően az Amanita az utolsó mentés miniatűr dobozaként használható. Míg például elveszít egy hátizsákot felszereléssel, ha leesik egy lejtőről, vagy valaki ellopja tőled, mindig van nálad egy kés az övtáskában. Ez a kialakítás megnyomja a csavarok kialakítását, amihez nincs szükség csavarhúzóra vagy multifunkciós szerszámra. A fejekben félgömb alakú barázdák találhatók, amelyeknek köszönhetően szinte bármilyen érme betöltheti ezt a szerepet. A kés EU-s származása miatt a TETRAO 10 eurocentet ajánl, vagy 5 forintot.

A fogantyú acél testén a tárolóhely mellett tehermentesítő lyukak találhatók, vészhelyzetben pedig bilincs nélkül is használhatod az Amanitát, vagy ejtőernyőzsinórral tekerheted a markolatrészt. A tokhoz annyit hozzátennék, hogy a funkcióját jól ellátja, de kicsit hanyag a ragasztás - pár nap övre való hordás után elkezdtek leszakadni egyes részek. Szerencsére a "bunda" varrásnál is sokkal jobban összetart.

Vékony és elegáns

Az Entomola név latinul fátylat jelent és klasszikus EDC bezárását jellemezhetjük, amely a vadonba való expedíciók mellett a városban sem vész el. Ugyanakkor kialakításának köszönhetően senkit sem hagy kétségbe a természet szeretetével kapcsolatban. A 110 g-os súlyával nem is tudja, hogy nálad van, szó szerint – olyan könnyű, hogy néha meg kell győződnie arról, hogy még mindig a zsebében van. Valaki hátránynak tartja, nekem megfelel a minimalista felszerelés.

A kés elegánsan vékony és meglepően hosszú, 90 mm-es esési pontú pengét kínál, amely 440-es rozsdamentes acélból készült, olcsóbb anyag, de jó korrózióállósággal büszkélkedhet. A 420-as típushoz képest a penge jobban tart, a 0,65 - 0,95%-os széntartalomnak és a nagyobb keménységnek köszönhetően kopásállóbb is.

A kés mindkét kézzel és egy kézzel is nyitható, két lehetőség közül választhat. Az első egy klasszikus csap, amely szilárdan rögzítve van a pengéhez. Ennek ellenére két kisebb fenntartásom van ezzel kapcsolatban. Egyrészt egyoldalú kialakítású, ami az Entomolt csak a jobbkezeseknek predesztinálja, másrészt a késbe való beágyazását is esztétikusabbá lehetne tenni. A második változat egy flipper a segített nyitáshoz. A gyártó úgy állította be a mechanizmust, hogy vagy kellő erővel kell "ütögetni" az flippert (ellenkező esetben a penge nem nyílik ki teljesen), vagy enyhén meg kell pöccinteni a csuklóját. Ez azonban biztosan nem hiba, a nyílás sima és gyors, a penge pedig a félkör leírása után kielégítő kattanással reteszelődik. A bélészár felel a biztonságért.

Alumínium és fa

A brikettet a tervezők kétrészesnek találták ki - a penge tövénél lévő kisebb rész alumíniumötvözetből készült. Az alumínium sötétszürke, a fa sötétbarnától feketéig terjedő felületet kapott. Ez a kombináció vonzónak tűnik anélkül, hogy fölöslegesen felhívná magára a figyelmet. A merevítőket mindig három csavarral rögzítjük a testhez, amelyek dekorációs elemként is funkcionálnak. Fejük szándékosan nincs teljesen beágyazva a fogantyúba, finoman kilógnak annak kontúrjából, így hozzájárulnak a stabilabb fogáshoz. Egyes gyártók számára egy ilyen megoldás kontraproduktív, mivel a fejek éles szélűek, és kellemetlenül nyomódnak a bőrbe. Ez az Entomola esetében nem jelent veszélyt, és a kés kényelmesen és természetesen illeszkedik a tenyerébe. Míg a fogantyúk betétekkel való illesztését nagyon precíznek írnám le, addig az anya és az alumínium rész között kissé egyenetlen csatlakozás keletkezett. Szerencsére nem befolyásolja negatívan a fogást és a használatát.

Nagyra értékelem a kést a zsebre rögzítő csat dizájnsikeres és egyben funkcionális kialakítását. A közel 9 mm széles klip közvetlenül a fogantyú végén van csavarozva, aminek köszönhetően az Entomola szinte teljesen a zsebbe kerül és nem áll fenn a veszély, hogy terepen mozogva elveszítené. Ugyanakkor a csat szorosan illeszkedik a fogantyúhoz, így kellően megfeszíti az anyagot, és szilárdan tartja az "édécéčko"-t a zsebben. Sajnos a gyártó nem várja, hogy a fogantyú másik végére helyezze a klipet, ellenkezőleg, az tetszik, hogy nem felejtette el a paracord vagy a szíj lyukát.

Mindkét olasz-szlovák szépségnél először egy klasszikus "papír" tesztet végeztem: az A4-es lapot felülről lefelé hasítottam. És bár volt már a kezemben kések néhány forintért, valamint egyedi darabok sok ezerért, ezt a feladatot valószínűleg a TETRAO pengéi oldották meg a legjobban. A vágások simák voltak, és anélkül, hogy nyomást kellett volna kifejteni, a kések egyetlen sorja nélkül vágták le a lapot. Ez az eredmény különösen az Amanite esetében lepett meg, aminek a pengéje nem a legvékonyabb (hátul 4 mm), és jelentősen V-alakú keresztmetszetű.

A konyhában és az erdőben

A sikeren felbuzdulva egy kemény kést is vittem a konyhába, ahol főtt marhaborda várta. A húst el kellett választani a csontoktól és levesbe kockáztatni. A penge gond nélkül kezelte a sovány szövetet, a zsírt és a kollagén kötőszövetet, így a penge csontjain kopás jelei láthatók. Körülbelül 30 percet vett igénybe az étel feldolgozása, ami alatt észrevettem az első hibát a  szépségében. Bár a bevágás valóban szilárd alátámasztást nyújt a hüvelykujjnak, olyan éles, hogy a bőr kellemetlenül irritálódik a hosszan tartó munkavégzés során. Ugyanakkor elég volt lesarkítani a széleket, vagy lekerekített felső egyenes bevágásokat használni.

Most elindulok késekkel, ahová valók: az erdőbe. Sok kilométeres utazás után csoportunk megéhezett, így a gasztronómiában ismét megőrültek a pengék. Ezúttal füstölt, friss kenyér és zöldség volt. A kemény és záródó pengék vékony szeletekre vágták a paprikát és a kolbászt, paradox módon az Entomola bizonyult jobbnak a péksüteményben - vékonyabb profilja könnyebben áthatolt kemény kérgével és puha közepével is. A fafeldolgozásban megfordult a szerep, amikor az Amanita penge "erdős" formázása pozitívan hatott. Az élező nem sokkal maradt el a kalapácsok hegyéig való élezésekor, de a rögzített kés kerek hasa valóban megkönnyítette a munkát. Nyírfakéreg forgács lekaparásakor is jól jött ez a kialakítás.

A munka örömét megint csak a szerencsétlen bevágás rontotta el és csak a taktikai kesztyűknek köszönhetően szabadultam meg a zúzódásoktól. Általában jobban szeretem az egyszerű formájú fogantyút - az ujjak mélyedése túl "univerzális", és ritkán illeszkedik tökéletesen egy adott felhasználóhoz. Amanita számára ez a félelem tévesnek bizonyult, és minden fogási stílusban jól dolgoztam vele. Végül egy fix késsel próbáltam kifaragni egy tompa tuskót. Remekül sikerült, de ezúttal megjelentek az első apró karcok az oldalán. Másrészt az adagolt anyag maradványai egyik pengéhez sem tapadnak, és az eredmény könnyű tisztítás.

A TETRAO késeket megbízható eszközöknek értékelem, amelyek nem csak jól néznek ki, de kompaktságuk ellenére sem félnek a megfelelő munkától. Stílusos és hasznos segítők ezek, akik nem szégyellik magukat vadászat, túrázás vagy táborozás közben. És a márka filozófiájáért is feltartom a hüvelykujját – ki más védje meg a természetet, mint a vadászok és a bushcraft szerelmesei?

Blog szerzője: Miroslav Mašek

Egyedi és megbízható TETRAO késeket talalálja itt: TETRAO kések