Pengék a Trolllandból

A norvég Helle kések a vadászok és a bushcraft szerelmeseinek ikonjai közé tartoznak. Az 1930-as évek óta kézzel készítik őket természetes anyagokból – a hangsúly a tartósságon, a ragyogó élességen és a jó megjelenésen. És van mögöttük egy történet, mint valami kalandfilmből!

Az első világháború után norvégok százai mentek az Egyesült Államokba, hogy tapasztalatot szerezzenek a "nagyvilágban". A vállalkozó szellemű Steinar Helle is köztük volt, de az 1920-as évek végén visszatért szülővárosába, Holmedalba. Nagyra értékelte a tengerentúlon szerzett perspektívát, de a nagyvárosok nyüzsgése közepette nyugat-norvégia békéjére vágyott. Hazahozta azt a tudást, hogy egy jó ötlettel és pozitív energiával rendelkező ember bárhol át tud törni. És a skandináv vadon sem volt kivétel.

Nehéz kezdetek

Amíg Steinar az üzleti lehetőségeken gondolkodott, bátyja, Sigmund apja műhelyében töltötte az időt. A falusi kovácsok általános tiszteletnek örvendtek a zord vidéken, ami Bernt Hellere is igaz volt: lovakat "patkolt", különféle szerszámokat kezelt, így talán a környékbeli paraszt sem nélkülözhette szolgálatait. A vassal való munka iránti szenvedély a fiára is átragadt, és az éppen nagykorú Sigmund új kohászati ​​folyamatok felfedezésére indult a modern vasművekben.


A sors úgy döntött, hogy a két testvér eltérő életútja végre újra találkozott. Beszélgetéseikből született meg az ötlet, hogy megalkotják azt a végső éles szerszámot, amely segít a norvégoknak megbirkózni a mindennapi helyzetekkel. Amikor megnézték a Holmedal gazdák felszerelését, hamar rájöttek, hogy a legtöbb késük nem sokat ér. És tisztában voltak a penge szimbolikus jelentésével is: sok férfinak volt egy kis díszkése is, amely vasárnaponként - az öv mögé bújtatva - a templomlátogatás divatos kiegészítője volt. Két kés vásárlása azonban anyagilag megterhelő volt, ezért a Hellék úgy döntöttek, hogy egyetlen univerzális szerszámot készítenek. Elég robusztusnak és tartósnak kellett lennie ahhoz, hogy kiállja a kemény munkát az erdőben vagy a mezőn, ugyanakkor elég szerethetőnek és művészinek is kell lennie ahhoz, hogy a szomszédok hivatalos alkalmakon viseljék.

Ezekből a gyökerekből indult ki 1932-ben a Helle márka, amely hamarosan új mércét állított fel a skandináv pengék gyártásában. Többek között azt a célt tűzte ki maga elé, hogy lerombolja azt a mítoszt, miszerint egy funkcionális kés nem tetszhet a szemnek. A kezdetek rendkívül nehézek voltak – mert Sigmund és Steinar nagyon magasra tette a mércét, és visszautasította a félszeg munkát.

Kézműves gyártás
A családi gazdaságban, ahol a késműhely nőtt, nem volt áram, a testvéreknek esővizet vagy olvadó havat kellett használniuk a gépek meghajtásához. Ezért a közeli hegy oldalába építettek egy kővályút, amely közvetlenül a gyárba vezette a vizet. A termelés tehát az időjárás szeszélyeitől függött – amint eleredt az eső, a Helle családnak mindent hátra kellett hagynia, és azonnal a fűrészekhez, köszörűkhöz kellett rohannia. Ezután 36 órán keresztül egyfolytában mögöttük álltak, csak azért, hogy teljesítsék a szerződött megrendeléseket.

Míg Sigmund formát és formát adott a hangszereknek, addig a sokat utazó Steinar teljesítette a parancsokat. Eleinte főleg a lehető legkisebb költséggel igyekezett pénzt szerezni a műtétre. Például a nyugati parttól Oslóig tartó útja, amely 565 km-es volt, és barátságtalan hegyeken keresztül vezetett, szó szerint legendássá vált. Steinar egy biciklin, késekkel teli hátizsákkal fejezte be, amit a metropoliszban adott el, majd ugyanezen az úton pedálozott vissza. Az 1940-es években a vállalkozó kedvű norvégoknak sikerült betörniük a nemzetközi piacokra, ami azonnal megmutatkozott magukban a pengékben is, amelyeken az angol "made in Norway" felirat szerepelt. Amikor Sigmundot arról kérdezték, hogy miért nem az anyaságot választotta, mosolyogva válaszolt: "Nem Holmedalt akarunk bemutatni a világnak, hanem Holmedal világát."


A Helle cég továbbra is igyekszik ötvözni a hagyományos kézművességet a modern trendekkel. Késeit még a 21. században is az eredeti helyen gyártják, a gyárat pedig a harmadik generáció irányítja. Az alapítók unokája, Sven-Erik ékesen leírta azt a filozófiát, amelyet testvérével, Ján Steffennel vall: "Soha nem éreztük, hogy át kell vennünk a céget. Azért tettük ezt, mert úgy gondoljuk, hogy a Helle kések kézi gyártási módja erős helye van a mai világban.Hogy a termelés szülővidéken tartása olyan értékkel bír,amit már nem lehet pénzzel kifejezni.Hogy az eszközöket olyan embereknek kell megalkotniuk,akik szeretik a munkájukat és szép természettel körülvéve jó életet élnek.Mindez munkánk lényege, hogy funkcionális és esztétikai minőségű tárgyakat alkossunk a Hellában, amelyek hosszú ideig tartanak, és lelkük is van."

A viasz és az olaj illata

A norvég kések természetes anyagokból, kézi megmunkálással készülnek. A fogantyúkon skandináv fa található, élükön a göndör nyír, a tölgy és a bükk is népszerű. Miért nyírfa? Fája egyedi színmintákat hoz létre, így minden kés de facto egyedi. Ennek a faanyagnak a genetikai sokfélesége azonban bonyolítja a termelést – az egyes fatételeket eltérően kezelik.

A gyanta szagú anyag legalább 12 hónapig megmarad a hűtőházban, ahol lassan megszárad. Ezután a munkások darabokra vágják, amelyek a szárítás következő szakaszára várnak. A formázás után a nyeleket lenolajba merítjük néhány napig, amíg a fa teljesen "beszívódik". A maradék folyadékot végül egy forgó dobban távolítják el, majd a dolgozók a fogantyút a pengéhez csatlakoztatják. Ezt követi a kézi csiszolás a végső formára és a szatén fényűre polírozás. A leírt eljárás részletesen eltér az egyes fafajták és modellsorozatok esetében, de az alap ugyanaz marad. Érdekes, hogy egyes éles segítőknél a fa (a fa kivágásától a szerszám véglegesítéséig) akár ötven műveleten is átesik. A cél az, hogy a kés – Sven-Erik szavaival élve – „méltóan öregedjen”. Emiatt is tilos a vegyszerek és a fa stabilizálására általánosan használt szintetikus anyagok: csak az olaj és a viasz jöhet szóba.

A Helle az 1960-as évek óta saját kovácsai által kifejlesztett acélt használ. Ez egy háromrétegű anyag: amikor a keményebb magban a nagyobb törékenység miatt repedés keletkezik, a lágy rész megakadályozza, hogy az átterjedjen a penge felületére, így nem történik töredezés. A Helle késekkel ma két szendvicsváltozattal találkozhatunk: H3LSS rozsdamentes maggal és szénacél H3LCA. Néha megjelenik a svéd rozsdamentes acél Sandvik 12C27, amely ideális a nagy vágási szögű pengékhez. Előnyei közé tartozik a keménység, a szívósság vagy a korrózióállóság. Szendvicskést is használhat ravaszként kovakő tüzet gyújtásakor – ellentétben mindkét szendvicsacéllal, amelyeknek a külső rétegei túl lágyak erre a célra.

Minden típusú konstrukció

A Helle termékek precíz, egyetlen szögben végzett scandi köszörülésükről váltak híressé – a penge ezért nem rendelkezik klasszikus lappal, és mikrofűrésszel végződik (kivétel a horgászbot). A norvégok csiszoláshoz lapos köveket vagy darálókat ajánlanak, a szemcseméretet pedig a kopás mértékéhez kell igazítani. A www.helle.com oldalon részletes utasításokat talál arról, hogyan kell eljárni, hogy ne sértse meg acélpartnerét, és ne állítsa vissza eredeti élességét. Minden modell életre szóló garanciával is büszkélkedhet, amely nem csak a rossz használatra és az elhanyagolt karbantartásra vonatkozik. Holmedale-ben különösen allergiásak a botozással "töltött" kések követelésére.

Ha megkérdezünk valakit a Helle csapatából, hogy valójában milyen modelleket készítenek, azt a választ kapjuk: "Skandináv kések minden szabadtéri tevékenységhez." Felépítésük szerint négy alapcsoportba sorolhatók. Az első a "klasszikus" felirattal van ellátva, ez képezi a gyártási program magját, és univerzális stick tang kültéri modelleket tartalmaz (a fogantyú egy darabból áll, az acél tövis fába illesztett és ragasztott pálcika formájú). Nem kevesebb, mint 30 modellt tartalmaz tipikus skandináv stílusban. Igényesebb munkához hét strapabíróbb késből álló sorozat teljes tang konstrukcióval (az acél a szerszám teljes hosszában fut, a szárak oldalról csavarozva vannak a szárhoz) vagy fél szár (a szár közepén végződik). a fogantyú) úgy van kialakítva.

A hosszú és vékony pengékkel ellátott horgászkollekció ugyanennyi modellt tartalmaz. Végül pedig a közmondásos gyöngyszemet a gyártási tortán három redőny képviseli. Első ránézésre masszív késnek tűnnek, hátsó zárral rendelkeznek, és csak 2017-től lehet kapni. Befejezésül hozzáteszem, hogy a Helle azokat a kreatív embereket is támogatja, akik szeretik a norvég késeket, de saját ízlésüknek megfelelő dizájnt szeretnének . A kínálatból ezért nem hiányoznak a különálló alkatrészek - több mint két tucat különböző formájú penge, sárgaréz szerelvények, nyírfából készült prizma vagy bőrhüvely. Fa állványok, utazótokok több késnek vagy logóval ellátott bőrszíjak a rock rajongóinak készültek.

A norvég szépségek gondozása

A kések következő karbantartási irányelvei közvetlenül a vállalat hivatalos kézikönyvéből származnak:

Minden használat után tisztítsa meg és szárítsa meg a kést.

A hús felvágása után javasolt a pengét meleg vízzel, kevés enyhe tisztítószerrel öblíteni
eszközök.

Használjon puha rongyot (általában svéd ruhát) a penge szárításához.

Rendszeresen kezelje a fogantyút olajjal vagy viasszal - ideális esetben természetes termék máshoz, mint
ásványi alap (például méhviasz).

Kenje be a pengét zsírral vagy olajjal – ez különösen fontos szénacél késeknél.

Kezelje a tokot színtelen impregnálással, hogy megőrizze rugalmasságát és fényét. A nyeregzsír vagy a dubbin nevű krém (természetes viaszokat, olajokat és faggyút tartalmazó impregnálószer) a legalkalmasabb.

Ha a tok nedves lesz, óvatosan szárítsa meg szobahőmérsékleten.

Ne szárítson fát vagy bőrt nyílt tűz vagy fűtés közelében - különben megreped.

Mentsd meg a ritka fákat

A Hellában a nyers fa mellett egyedi, kebon nevű anyagot is használnak, amely skandináv tűlevelűek feldolgozásával jön létre. A kebonizálás során a gyantát kipréselik a fából, amit a hulladék biomasszából (például magtalanított kukoricacsutkából) extrahálva speciális, magas furfuril-alkohol szerves vegyületet tartalmazó keverékkel helyettesítik. A munkások ezután 115 °C-on szárítják és keményítik az anyagot.

Ez az eljárás körülbelül 50%-kal megerősíti a sejtfalakat - az eredmény egy olyan anyag, amely hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a prémium egzotikus fák, mint például a teak, a rózsafa vagy a mahagóni. Emiatt vonzó sötét megjelenés (ha nem olajjal kezeljük, néhány éven belül megszürkül) és a veszélyeztetett fafajták rendkívül ellenálló fa tulajdonságai jellemzik. A kebon minimális élettartama 30 év, emellett megnövekedett rothadásállósággal is büszkélkedhet. Hasonlóan, a norvégok ökológiai megközelítést alkalmaznak a rénszarvasagancsból való nyélkészítés során – ezt az anyagot kizárólag a kidobott agancsok összegyűjtésével nyerik.

Kompakt ékszer

Egyes kések neves tervezőkkel együttműködve készülnek. Megtisztelő helyet foglal el köztük a Mândra - a legkisebb fix modell, amelyet sok Helle alkalmazott is a derekán hord. A kompakt hangszer megszületésében a kanadai túlélőművész, Les Stroud vett részt, melynek neve románul „büszke” – a Mândra Stroud dél-kárpátok pusztájában való tartózkodására jött létre.

Maga a csomagolás is a norvég gondoskodásról tanúskodik. A háromrétegű szendvics rozsdamentes acélból készült, 69 mm-es pengével ellátott kés újrahasznosított kartonból készült csőben érkezik, melyben gazdag kiegészítőket is talál: nyakra vagy hátizsákra akasztható bőrszíj, logóval ellátott szövetkendő (szőnyegként vagy a penge szárítására szolgál), egy sötétbarna füzet történelmi céggel, karbantartási útmutatóval és garancialevéllel. Minden precízen kidolgozott, a vizuális benyomást kellemes aroma kíséri.

A Mândra a full tang konstrukció kései közé tartozik, a nyírfa nyelek pedig milliméteres pontossággal illeszkednek a szárhoz - ha végighúzza az ujját a kötésen, tapintással nem ismeri fel az anyagok közötti átmenetet. A magas penge tükörfényes, borotvaéles – szinte minden erőfeszítés nélkül átvágtam vele egy háromrétegű kartont és egy alumínium zacskót, és jól bírta a gally hegyezését is. A jelentős kivágásnak köszönhetően nem áll fenn annak veszélye, hogy a mutatóujj a pengére "ugorjon". Sajnos a keményebb anyagok vágása nyomokat hagyott a pengén, amit csak részben sikerült kifényesítenem. A kompaktság ára a mindössze 80 mm-es fogantyú hossza, ami kissé megnehezíti a fogást – ennek ellenére a Mândra a legtöbb napi feladatot, például kempingezést, túrázást, bokroskodást vagy főzést meg tudja oldani.

A kiváló minőségű norvég Helle kések teljes választékát megtalálja a következő címen: Helle kések