Kiképzőnyakörv? Igen vagy Nem?

Valószínűleg hallottál már a kiképző vagy az elektromos nyakörvről. Ezekről a segítőkről azonban megoszlanak a vélemények. Az emberek mindenekelőtt attól tartanak, hogy a kiképző nyakörv megsérti a kutyát, vagy nem fogják tudni megfelelően használni. Ezért döntöttem úgy, hogy legalább részben bemutatom nektek ezt a számomra pótolhatatlan oktatóeszközt.

Az edzőgallérokat néhány kategóriába sorolnám:

  • elektromos kiképzőnyakörvek
  • GPS nyakörvek
  • ugató nyakörvek
  • elektromos láthatatlan kerítés

Az összes fent említett kiképzési segédeszköz biztonságos a kutyának megfelelő használat mellett, de mindenképpen elengedhetetlen, hogy aki először kap kezet ehhez az eszközhöz, keressen fel egy tapasztalt kinológust. Számos edzőnyakörv található a piacon, ezért ebben a cikkben a cseh DOGTRACE márkára fogok összpontosítani, amelyet több éve használok, és sok esetben elegendő számomra.

Ha úgy döntött, hogy megvásárolja ezt a kiképzési segédeszközt, válassza ki a megfelelő típusú nyakörvet, a kutya méretének és céljainak vagy elvárásainak megfelelően. Az alapelv, amelyen ezek a nyakörvek működnek, nagyon egyszerű. Naponta használhatjuk őket a kinológia minden ágában. Azt mondanám, hogy pótolhatatlan segítők. A korrekciós impulzuson és a hangjelzésen kívül bizonyos típusú nyakörvek is rezegnek, különösen a d-control professional. A vibrációt sok siket kutyatulajdonos használja. Használhatjuk a kikéoző nyakörvet az alapvető engedelmességhez, de a magasabb szolgálati, vadászati ​​vagy sportkinológiában is. Sokan ellenzik ennek az eszköznek a használatát, de maguk soha nem próbálták ki, és inkább évek óta aggódnak a kutyájukért.

A Dogtrace kiképzőnyakörvet a mindennapi életben segédeszközként használhatjuk:

  • Hozádhíváshoz vagy a legtöbb esetben fellebbezéssel
  • a lábmellet járásnál
  • az olyan rossz szokások megszüntetésére, mint az ugatás, az emberekre ugrálás, a gereblyézés, általában nem kívánt tevékenységek miatt
  • kiválóan szolgál a magasabb kinológiában is, ahol ennek köszönhetően az egyes gyakorlatok gyorsabb és pontosabb végrehajtását érhetjük el

Természetesen a kiskutyának, akivel játszunk, az első hónapokban nem veszünk fel kiképző nyakörvet, hanem finomságokkal vagy kedvenc játékával motiváljuk. Mindennek megvan a maga sorrendje, és mielőtt ehhez az eszközhöz nyúlnánk, el kell magyaráznunk a kutyának, mit várunk tőle. Amikor fiatal kutyákról beszélünk, először pozitív motiváción keresztül egyéni gyakorlatokat kell megtanítanunk nekik. A legtöbb kutya akkor válik nagykorúvá, pubertáskorba, amikor elkezdi figyelmen kívül hagyni a gazdi minden parancsát, noha megérti azokat. Aztán a kutyatulajdonosok két táborra oszlanak. Azok számára, akik hosszú utat választanak, és sok esetben évekig megoldják problémájukat, de végül még csak nem is oldják meg a problémát, vagy itt van egy második csoport, akik megfogadják a tanácsokat és nyúlnak ehhez a tréningeszközhöz. Négylábú kedvencükkel kapcsolatos problémájuk néhány napon belül megoldódik. Példaként megemlíteném az egyik leggyakoribb problémát, a megidézést. Az idézés olyan gyakorlat, amelyet alapvető engedelmességnek minősítünk. Az összes gyakorlat közül ez a legfontosabb és szerintem a legnehezebb gyakorlat. Amikor egy kiskutya kicsi, motiválhatjuk kedvenc játékára vagy csemegére.

Azonban ahogy a kölyökkutya növekszik, úgy nő az önbizalma és a vágya, hogy tanuljon és fedezzen fel új dolgokat. Gazdája abban a pillanatban érdektelenné válik számára, pedig a fiatal kutya tudja, mit akar tőle a gazdi. Különösen a pásztor- és vadászfajtáknál, egy bizonyos életkorban kezd megmutatkozni szenvedélyük, és egy ilyen kutya tulajdonosa szó szerint a fejére állhat, hogy felidézze kedvencét egy futó szarvasról vagy nyúlról. Szinte naponta találkozunk azzal, hogy egy szabadon járó kutya nem reagál gazdája hívására, és a második kutya után szalad, akit az út másik oldalán lát. Nemcsak egy autóval való veszélyes ütközés veszélye fenyegeti, hanem egy másik kutyával való konfliktus is. Tehát itt vannak a "serdülők" tulajdonosai, akik közül lehet választani. Vagy kiképző nyakörv után nyúlnak, és néhány napon, heteken belül megoldódik a problémájuk, vagy nyomkövetőn vagy ólmon húzzák őket néhány hónapig, vagy kedvencük élete végéig. Soha nem adnak neki biztonságos szabadságot. Igen, sok problémát meg tudunk oldani a hosszú nyomvonalon. Mindenképpen minden kutya alapfelszereléséhez tartozik. Ebben a gyakorlatban azonban szem előtt kell tartani, hogy minden kutya olyan intelligens, hogy tudja, mikor van a nyomkövető és mikor nincs bekapcsolva. Tehát a hívások 99%-a soha nem lesz hatásos.

További negatívumok, hogy még mindig piszkos, égett kezed van, és még a kutyát is megsértheted, ha elszalad, és a nyomkövetővel rángatsz... És ha a kutya helyesen tanulja meg a kiképző nyakörvet, akkor észre sem veszi, hogy rajta van. Fogalma sincs, honnan jön a kellemetlen impulzus, amely megszakítja az adott, nem kívánatos tevékenység gondolatát, és boldogan tér vissza a gazdához. Általában elég néhányszor figyelmeztetni a kutyát egy korrekciós impulzussal, és a probléma megoldódik. Ezen nyakörvek előnye az akusztikus jel is, amely minden DOGTRACE márka elektromos edzőnyakörvének része. Mivel erős szélben vagy a városi nyüzsgésben előfordul, hogy a kutya nem hallja a hangutasításodat, hangjelzéssel riaszthatod. Én személy szerint megtanítottam a szukámnak, hogy a hangjelzés helyettesíti a sípot.

Ennek eredményeként, amikor vadászunk, és a szukák lövöldözés közben a növényzetet kutatják, és nem hallják a hangparancsaimat vagy a sípot, akkor ez a hangjelzés lép működésbe. Mindig megbízhatóan magamhozthívo őket. Véleményem szerint minden kutyatulajdonos legyen felelős, és ne kockáztassa feleslegesen kutyája életét, és ne veszélyeztesse rakoncátlan kutyakörnyezetét. Természetesen, ha nincs kezelt hívása, akkor válasszon a kutyán tartási módot, nyomkövetőt vagy keressen fel egy tapasztalt kinológust. Minden bizonnyal elmagyarázza neki, hogyan kell helyesen használni a kiképző nyakörvet, és szabadságot adni négylábú kedvencének. Természetesen nem minden kutyának van szüksége erre az eszközre. Ha azonban másképp nem történik, nem fogjuk magunkat és négylábú barátunkat zavarni...

A második leggyakrabban keresett eszköz a GPS. A DOGTRACE márka GPS készülékeket kínál, amelyeknek köszönhetően nyomon követheti kutyáját. Még ha 20 km-ig futott is. A DOGTRACE egy képzési modullal ellátott GPS-t is kifejlesztett. Ez azt jelenti, hogy egy elektromos kiképzőnyakörv és a GPS együtt van egy eszközben. A térképek ezen az eszközön online és offline is működnek. A vevő vezeték nélkül csatlakoztatható IOS és Android operációs rendszert futtató mobiltelefonhoz. Az alkalmazáson keresztül figyelheti kutyáját, de irányíthatja is. E tevékenység során az adó a hátizsákban vagy zsebben tárolva marad. Ezt a készüléket nem csak a hétköznapi kutyatulajdonosok fogják értékelni, hanem a professzionális kutyavezetők is a közös vadászatokon. Remélem, hogy ez a bejegyzés hasznos volt azoknak, akik nem tudják, hogy nyúljanak-e ehhez az eszközhöz vagy sem.

Blog szerzője: Veronika Štolúnová

Dogtrace kiképző nyakörvek és sok más segédeszköz négylábú kedvence számára megtalálható:Elektronikus kutyakiképző segédeszközök DOGTRACE