A lábak szárazon és kényelmesen

A TETRAO márka idén egész évben használható vadász és túracipőket vett fel portfóliójába. Túlélőtanfolyamok oktatójaként tudom, hogy a cipők a legproblémásabb felszerelések közé tartoznak a pályán egy jól szabott, kiegyensúlyozott légáteresztő és vízálló modellt találni nem éppen egyszerű. Ezért nem tudtam ellenállni és teszteltem az újdonságot.

Minden TETRAO termék a természet által ihletett latin neveket kapta, és ez alól a Cervus Orange UNI cipő sem kivétel. Az első szó jelentése "szarvas", az UNI pedig a férfiak és nők számára egyaránt megfelelő kialakításra utal. A narancssárga kifejezés pedig arra utal, hogy a cipő a vadászok körében népszerű narancssárga színben vonzó elemeket kapott: nevezetesen fűzőket és mezőket a talp oldalán. 200 cm hosszúságú tartalék cipőfűzőt is kapsz, ezúttal diszkrétebb színű.


Nubuk, SympaTex és Vibram

Véleményem szerint az egyes cipők minőségét három fő paraméter határozza meg: anyagösszetétel, vágás/konstrukció és megmunkálási szint. Mindezeket a területeket részletesebben megvizsgáljuk. Ami az anyagokat illeti, a TETRAO három bevált terméket használt. A felsőrész 2,6 mm vastag nubukból áll, amely a legnemesebb bőrtípusnak számít. A feldolgozási módnak köszönhetően jó használati tulajdonságok és vonzó megjelenés jellemzi. Míg a velúr csiszolással és polírozással jön létre, addig a nubuk esetében az arcoldalról megmunkált marhabőr, amely rövidebb és puhább rostokkal rendelkezik. Előtérbe kerülnek az ásványi sók, melyek a finom csiszolással együtt erőt, rugalmasságot és ellenálló képességet adnak a bőrnek. A természetes anyag további előnyei közé tartozik a könnyű súly és a légáteresztő képesség. És végül, de nem utolsósorban, a nubuk népszerűségének oka bársonyosan puha felülete, amely idővel szép patinát kap. A finom szerkezet azonban növeli a nedvesedési hajlamot, ezért az ilyen bőr rendszeres karbantartást igényel.

A nubuk jó páraáteresztő képessége még nagyobb igénybevétel mellett is megakadályozza az izzadást. Annak érdekében, hogy a lábát akkor is szárazon tartsa, ha a cipő esőnek vagy hónak van kitéve, a cipő belső rétege funkcionális SympaTex membránból áll. Az 1980-as években az amerikai Gore-Tex európai versenytársaként hozták létre, de más elven működik. A Gore-Tex mikropórusos szerkezetű, és miniatűr méreteinek köszönhetően a vízgőz (az izzadság) molekulái áthatolnak a pórusokon. Az úgynevezett diffúzió vagy nyomáskülönbség kényszeríti ki őket a cipőből, ezért ez fizikai elv Hiába keresnéd a "lyukakat" a SympaTexben, mert az egy nem porózus membrán. Nagyon vékony, rendkívül rugalmas fóliaként képzelheti el – eredeti felületének akár háromszorosára nyújtható. Két anyagból álló kopolimerből készül: A poliészter hidrofób tulajdonságokkal rendelkezik, és megakadályozza a víz behatolását a cipő belsejébe, míg a polietilén ezzel szemben hidrofil, és a gőz egy kémiai úton, ún. szorpció.

Funkcionális és ökológiai

A SympaTex és a GoreTex vízállósága, szélállósága és légáteresztő képessége hasonló szinten van, de az európai membrán lényegesen környezetbarátabb. PET-palackok újrahasznosításával jön létre, és a legtöbb konkurens anyaggal ellentétben nem tartalmaz poliuretánt, így maga is jobban újrahasznosítható. A Gore-Texhez képest hiába keresnéd benne a vitatott teflont és a perfluorozott szénhidrogéneket (PFC). Miért jó ez a hír? Az elsőként említett vegyület fluort tartalmaz, amely könnyen reagál különféle anyagokkal és mérgező fluoridokat hoz létre. A PFC-nek nevezett vegyszerek is tartalmazzák, ráadásul a környezetre káros savak felhasználásával állítják elő. A SympaTex tehát nem csak funkcionális, hanem ökológiai választás is, amely illeszkedik a TETRAO filozófiájához.

Nem szabad megfeledkeznünk a Vibramról - egy olasz gumikeverék márkáról a talpgyártáshoz, amely még nehéz terepen való járáskor is kényelmet biztosít. Ez az anyag nagy kopásállóságot és átlagon felüli tapadást mutat, így a Vibram talpú cipők még sárban, nedves sziklákon vagy kövön sem csúszkálhatnak. Összetételének köszönhetően a talp elnyeli az ütéseket és hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez.

A TETRAO cipők felépítése az évek során bevált elemekre épül, melyeket megtalálhat például a Hanwag vagy a Lowa márkáknál. Jellemzőjük a magas talp, amelynek mintázata mély, különböző szögben dőlt kiemelkedésekkel rendelkezik, amelyek között nagy hézagok vannak. Egy ilyen minta alapvető előnyt jelent: még ha át is megy a kiemelkedések közé tapadt sáron, csak taposni kell, és a sár ismét leesik. A talp a nubuk felsőrészhez masszív szegéllyel kapcsolódik a cipő teljes kerületén. Maga a bőr felsőrész lenyűgöz a minimális varrással rendelkező kialakítással, amely megzavarná a cipő hidrofób tulajdonságait.

Precíziós feldolgozás

A gyártó a B/C kategóriás bakancsok közé sorolja a TETRAO Cervus-t, ami alkalmassá teszi többnapos kirándulásokra, igényes túrákra nehéz hátizsákkal, alpesi túrázásra, nehéz körülmények között történő vadászatra vagy utakon, ösvényeken való menetelésre. Az ilyen környezet megerősített sarok- és bokaterületet igényelt, ami jobb tartást biztosít a lábnak. A TETRAO rugalmas poliuretán betétet varr a középtalpba, amely még jobban hozzájárul az ütéselnyeléshez. És van egy kivehető talpbetét is, amely nemcsak növeli a kényelmet, hanem elnyeli az izzadságot és elvezeti a lábtól.

Külön dicséret illeti a gyártót a kifinomult fűzőrendszerért, amely lehetővé teszi a lábfej és a lábszárrész különböző erőkkel történő meghúzását. A lábfej felett négy pár fűzőlyukból áll, amelyeket egy reteszelő kampó követ (néha féknek is nevezik). Miután megfeszítette benne a fűzőket, kioldhatja őket anélkül, hogy a cipő alsó része kilazulna. Ezután három pár fűzőkampó segítségével nyugodtan megfeszítheted a sípcsontrészt, a nyelv közepén is találhatsz külön egyet.

Most nézzük a teljes feldolgozást. Első pillantásra nyilvánvaló, hogy a TETRAO elkötelezett a minőség iránt. A gumi részek közül nem látszanak extra bőrdarabok, a gumi és a nubuk részek kapcsolata precíz és egyetlen laza vagy repedt öltést sem találsz a varrásban. A fűzőkampók és a szemek szilárdan tartják a bőrt, a talpbetét milliméteres pontossággal illeszkedik a cipőbe. Eddig minden nagyszerűnek tűnik – de hogyan teljesítenek majd a cipők a gyakorlatban?

Impregnálás nélkül egy lépést sem

A TETRAO Cervust az utazás előtt impregnálni kellett. Hogy ne kelljen azon töprengenie, melyik terméket válassza, a cégünk kifejlesztette a saját nanorészecskék alapú spray-jét. Alkalmas a legtöbb textilhez, valamint a valódi és műbőrhöz, bármilyen kivitelben. Egyszerű elven működik: a miniatűr részecskék láthatatlan filmréteget hoznak létre a felületen, amely taszítja a vízmolekulákat, és egyben véd a sártól, hótól vagy útsótól.

Használat előtt rázza meg a dobozt a spray-vel körülbelül 10 másodpercig, majd permetezze be a cipőket 15-20 cm távolságból, amíg a bőr láthatóan nedves lesz. Ideális esetben a nano-impregnálást 12-24 órán át száradni kell a leghosszabb védelem elérése érdekében. Vészhelyzetben azonban akár 60 perc után is  lehet használni. Ami az impregnálás összetételét illeti, a TETRAO elkerüli a nem lebomló anyagokat, és még a részletekben is komolyan veszi az ökológiát - a permetet nem gázok hajtják, és a szivattyúja tisztán mechanikusan működik. Csak ügyeljen arra, hogy ne vigye fel feleslegesen a gumi alkatrészekre: nem sokat javít a vízállóságukon, és csúnya fehér bevonatot hoz létre a gumin.

És most menj az erdőbe! A kempingezési kézikönyvek híres szerzője, Vladimír Rogl egyszer ezt írta: "Csak egy tapasztalatlan zöldfülű hord új cipőt, hólyagosak lesznek a lábán, és taxival menne haza." Nincs más dolgom, mint egyetérteni ezzel, ezért úgy döntöttem, szétjárom a TETRAO Cervust egy rövid túrázás alkalmával. A cipő széles, a nyelv pedig a fűzők lazítása után annyira előrehajtható, hogy a láb erőfeszítés nélkül becsússzon. A fűzők összehúzása idő kérdése volt, és az első lépések után azt kellett mondanom, hogy nagyon jól érzem magam a TETRAO cipőben. Ehhez nem csak a vágás, hanem a kedvező súly is hozzájárul - a 41-es méretben egy cipő mindössze 815 g-ot nyom. Az egyetlen dolog, ami bizonytalanságot okozott, az a nyelv volt, aminek hangereje túlméretezettnek tűnt. Ezért aggódtam, hogy a csípője nem nyomja-e kellemetlenül a lábfej és a boka határfelületét járás közben.

Melegben és esőben

Körülbelül az első 5 km-en óvatosan lépkedtem, hogy megszokjam a cipőt - eddig még könnyebb, sürgősségi egységekhez tervezett alsó talpú cipőt hordtam a terepre. Viszont nagyon hamar megszoktam és az egész 10 km-es séta az erdei utakon gond nélkül telt. A következő napokban már az igényesebb terepre és a hosszabb távokra is nekivágtam. Sétáltam a síkságon és a dombokon - aszfalton, köves utakon, agyagos vagy lehullott leveleken és tűleveleken. Azt tapasztalom, hogy a magas cipők szilárdan tartják a lábat anélkül, hogy nyomást gyakorolnának rá. A masszív nyelv csak kétszer kezdett el zavarni, minden alkalommal kb. 20 km megtétele után - elég volt kioldani a cipőt, kevésbé meghúzni a felső rész fűzőjét, és hirtelen elmúlt a probléma. A meghúzási szint könnyen állítható a fáradtságodnak megfelelően.

Az összes említett túrát 20-25 °C-on teljesítettem, a lábam mégsem izzadt ki jelentősen – a SympaTex nubukkkal kombinálva nagyon jó légáteresztő képességgel rendelkezik. A vízállóságot először csak egy hónap múlva teszteltem, amikor 15 °C körüli hőmérsékleten esett az eső. Kihasználtam a lehetőséget, és nem kerültem a sarat, a tócsákat. És kellemesen meglepődtem - az impregnált cipő egy cseppet sem engedett be. Hasonlóképpen, a TETRAO cipők is hasznosnak bizonyultak néhány nappal később, amikor egy elzárt út arra kényszerített, hogy egy patakba gázoljak, és átkeljek egy sáros kukoricatáblán. Leszedésük után otthon azt tapasztaltam, hogy a zoknikon a legkisebb nedves folt sem volt. Ennek ellenére inkább eltávolítottam a talpbetétet és hagytam kiszellőztetni reggelig.

A cikk megírásáig körülbelül 300 km-t gyalogoltam TETRAO Cervus Orange UNI vadász és túrabakancsban. És be kell vallanom, hogy gyakorlatilag nincs kifogásom. Kényelmes, funkcionális és jól megtervezett. Összsúlya ellenére vezethető autó, eddig még a vizes lombokkal teli dombon sem csúszott meg, időjárástól függetlenül se melegem, se hidegem soha nem volt benne. Ami a hátrányokat illeti, valószínűleg csak a magasabb árat tudom tanácsolni, de egyszóval ennyibe kerül a jó terepcipő. Egy kis megjegyzés a végére: Ha zavarnak a narancssárga elemek, választhatod a kevésbé feltűnő Grey változatot is. Mindkét kivitel 36-47-es méretben kapható.

Minőségi TETRAO Cervus cipők mindkét színváltozatban itt találhatók: Vadászcipő TETRAO