Kabát a kényelmért

A Merkel márka különösen híres vadászfegyvereiről, amelyekhez ruházati termékek teljes választékát is kínálja. A német tervezők egyensúlyra törekszenek a kimért szabások és árnyalatok között, melyeket a legmodernebb anyagok vagy technikai eszközök is követnek. Mindez vonatkozik a Boreas G-Loft Gen dzsekire is. II, amelyet a nimródok mellett például az utazók, erdészek, lövészek és felkészítők is értékelni fognak.

A kissé bonyolult nevű modell a sikeres első generációs vadászkabátból következik, amely egész évben viselhető. Kategóriájában a kültéri ruhák közül a Boreas II kivételes hőszigetelő tulajdonságokkal és tömeggel büszkélkedhet. Elsősorban a tölteléknek köszönhető, amely a G-Loft pehely szintetikus megfelelője: az osztrák Goldeck Textil cég találmánya, okosan megtervezett szerkezettel és anyagösszetétellel.

Könnyű és meleg

Az Alpok lábáról származó mesterséges szál középen légcsatornával rendelkezik a jobb szigetelés érdekében. Az úgynevezett klaszterek vagy "párnák", amelyekben további levegő rekedt, szintén magasabb szintre helyezik azt. Végül hasonló elvet alkalmaz a természetes tollfeltöltés is, de a G-Loft sokkal gyorsabban szárad. Rostja két szintetikus anyagból áll, amelyek fonással eltérő mértékű zsugorodásra tesznek szert. Így egy rugószerű spirálforma jön létre, amely tartósan a G-Loft molekulaszerkezetében van rögzítve. Az eredmény pedig egy memória effektus, melynek köszönhetően a kabát sérülés nélkül összecsukható egy igazán minimalista csomagolásba. Kicsomagolás után a G-Loftban lévő spirál ismét kibontakozik, így néhány másodperc alatt visszanyeri eredeti hőszigetelő képességét. Szinte ideális kombinációja a mesterséges és természetes tömések tulajdonságainak, ráadásul tollkönnyű is - ennek köszönhetően az L-es méretű kabát mindössze 430 g.

A tervezők a hőkomfort mellett az általános robusztusságot is hangsúlyozták, a zöld-olíva kabát felső rétege pedig micro ripstop kialakítású cordura. Ha nagyító alatt nézzük a nylon szövetet, valóban láthatóak a miniatűr négyzetek, amelyek megakadályozzák a további sérüléseket az anyag elszakadása után. Az ujjak dupla rétegből vannak varrva, ami növeli a fújással szembeni ellenállást, a leggyakrabban hajlított könyökrészben a felső anyag 82% nylon és 18% rugalmas spandex kombinációja. A szürke bélés finom nyomattal 100% nylonból készült.

Bár nem gumi vagy membrán esőkabát, a Boreas II megfelelő vízállósággal büszkélkedhet. A Cordurát hidrofób DWR (Durable Water Repellent) kezeléssel kezelik, és a cseppek lefolynak a felületről, ahelyett, hogy beleivódnának az anyagba. A természet szerelmesei minden bizonnyal örülni fognak, hogy Merkel módosított impregnálási módszert alkalmaz a szokásos perfluor-szénhidrogének (PFC) vagy perfluoroktánsav (PFOA) nélkül. Fluortartalmuk és előállításuk módja miatt nem éppen környezetbarátak.

A részletekre való tekintettel

A modern szabás a kabátot nem csak az erdőbe teszi megfelelő darabká - városban is használható, farmerrel kombinálva pedig egyszerűen van egy hangulata. A Boreas II-t azonban leginkább a természetjárás során szerettem, ahol a német részletérzék nyűgözött le. Az állógallér védi a nyakat a széltől, az áll alatt pedig a cipzár végét szövetredővel takarta be a gyártó, amely szárazon tartja a versenyzőt, és megakadályozza, hogy a víz beszivárogjon a kabát alá. Amikor már említettem a cipzárt – ez a japán YKK márka strapabíró modellje, Merkelre jellemző narancssárga csúszkával. Furcsán a jobb oldalon található, ami kezdetben eléggé zavart. Néhány nap múlva megszoktam a fordított kapcsolót, de a jelentése még mindig elkerüli.

Mindkét oldalzseb ugyanazon gyártótól származó függőleges cipzárral zárható, hosszú gumi húzófülekkel a könnyű kezelés érdekében kesztyűben. Szinte ideális magasságban helyezkednek el, és anélkül, hogy megzavarnák a kabát kialakítását, bőséges tárolóhelyet kínálnak - elvégre szinte könyökig teheti bennük a karját. Mindegyik zsebben könnyen elfér például egy sapka és kesztyű, egy vaskos kulcscsomó vagy egy vastag jegyzetfüzet. A kabát bal oldalán található bélésbe rejtett, nem feltűnő belső zsebben viszont az apróságok, értéktárgyak tárolhatók.

A mandzsetta kellően szorosan illeszkedik ahhoz, hogy ne fújjon bele az ujjába, és ugyanakkor ne legyen túl szoros, hogy kellemetlenül nyomja a csuklót. A rugalmas kialakításnak köszönhetően egy nagyméretű taktikai óra vagy egy fitnesz karkötő is elfér alájuk. A szőtt anyagon található kétkamrás rögzítőelemek segítségével könnyedén beállíthatja a derékbőséget.

Esőre és fagyra

Több tíz kilométert gyalogoltam a Boreas II kabátban, hátizsákkal és anélkül, és megerősíthetem a gyártó információit, hogy megfelelő rétegzéssel szinte minden időjárásra alkalmas modell. Fagyponton a TETRAO Achillea merinóból és polipropilénből készült termo pólót vettem fel, poliészter pulóverrel együtt. Nehéz terepen mozogva pedig nem remegtem, mint a nyárfa, és nem is izzadtam. Az 5-8 °C-os őszi barangolások során bevált a Boreas II, a műszálas normál póló és a vékonyabb pulóver kombinációja. A vadászkabát becsülettel bírta az esőt. Részt vettem egy lövésztanfolyamon, amelyen elkezdett zuhogni az eső - és bár körülbelül két órát töltöttem a szabad ég alatt, egy csepp sem került a bélésre. Mind a rövid, mind a hosszú fegyverek kezelésekor igazoltam, hogy a kabát nem zavarja ezt a fajta mozgást. A vadászok azt is értékelni fogják, hogy a Cordura szinte nem susog, így például egy sörétes puska vállból való lehajtásakor még az érzékeny hallású állatokat sem riasztja el.

Összességében a Merkel Gear terméket a kalandorok ruhatárának rendkívül funkcionális, könnyű és sokoldalú darabjaként értékelem. Míg a G-Loftot Ausztriában gyártják, a szabásminta pedig Németországból származik, a végső kabátot Kínában varrják. Ez a választás lehetővé tette az ár elfogadható szintre csökkentését, de szerencsére a minőség nem szenvedett csorbát - egyetlen laza öltést vagy párolt cérnát sem találtam. Az S-től 3XL-ig terjedő méretben beszerezhető kabát gondozása egyszerű: ideális esetben 30 °C-on, finom centrifugálással mosható, a zsinóron magától meg kell száradnia. Felejtsd el a fehérítést és a vasalást, a gyártó szerint a vegytisztításnak nem szabad zavarnia.

Összegzésként egy kis gyöngyszemet sem bocsátok meg: Merkel a honlapján azt állítja, hogy a töltelék összenyomhatóságának köszönhetően az egyik oldalzsebbe belegyömöszölve lehet pakolni a kabátot. Nem hittem el, de tényleg működik! A Boreas II ezért evakuációs poggyászhoz is alkalmas, ahol minden gramm és centiméter szerepet játszik.

Blog szerzője: Miroslav Mašek, magazin Prežít

Ezt a minőségi kabátot és még sok minden mást megtalálhat a következő helyen: MERKEL GEAR ruházat