Tigar - lábbeli az extrém kényelmetlenségért

A márka története 1935-ig nyúlik vissza, amikor egy kis műhelyként született különféle gumitermékek, köztük gumicipők gyártására. A portfólió tovább bővült, és az 1950-es évek végén abroncsokkal is bővült. A vállalat jó hírnevet szerzett a tengerentúlon, a BF Goodrich gumiabroncsok engedéllyel rendelkező gyártója lett, és 1981-ben fióktelepet alapított az Egyesült Államokban. Az autóipari gyártás évekig szerepet játszott, sőt a Tigar a Michelin konszern részévé vált, de a 21. század elején a menedzsment úgy döntött, hogy elhagyja ezt a szegmenst. A márka visszatért gyökereihez, és 2008-ban új cipőgyárat avattak fel. Az ipari gumialkatrészekkel és a ragasztóanyagokkal együtt ma a csizma a Tigar egyik pillére.

100% kézzel készített

A kínálatban végtelen számú modell található: a városi divatos daraboktól a mezőgazdasági cipőkön át a rendkívül tartós tűzoltó-mentő típusokig. Több mint tíz férfi és női változat is tartalmaz vadászati ​​tanácsokat – úgy döntöttem, hogy kipróbálom a prémium "csizmát" az ígéretes Highlander névvel. A hagyományos gumicsizmához képest már első ránézésre robusztusabbak és szélesebbek, hogy kellő stabilitást biztosítsanak a lábnak hosszabb állás vagy igényesebb terepen történő mozgás esetén is. Nem túl nehezek azonban – egy 42-es méretű cipő körülbelül 950 g-ot nyom 410 mm-es magasságban, így nem kell plusz súlyt cipelni.

A Tigar büszke arra, hogy minden gumit kézzel készít, iparágának legnagyobb európai vállalatában. A cipőn már felületes átvizsgáláskor felismerhető. Például a talp kerületén elhelyezkedő barna szigetelőcsík szögszerűen tart, nem nyúlik ki, nem lóg ki és funkcióját hibátlanul tölti be - de nincs gépi precizitással ragasztva a talpbetétre. A finom tökéletlenség azonban nem árt semmit, éppen ellenkezőleg, az egyéniség bélyegét adja a gumiszalagoknak – ráadásul biztos lehet benne, hogy egy tapasztalt munkás kezén mentek keresztül.

A cipő sötétzöld külső része természetes és szintetikus gumi kombinációjából áll. Az eredmény egy kellemesen puha és hajlékony anyag, amely jelentős mértékben ellenáll a szakadásnak és a szúrásnak. A hátsó függőleges varrás mentén a cipő teljes magasságában egy másik gumiréteggel van megerősítve. Hogy a csizma felső széle ne törjön le gyakori levételkor, megerősített barna szegélyt kapott. Ennek köszönhetően a cipő feladás közben is jobban tart, anélkül, hogy kicsússzon a kezéből.

Neoprén szigeteléssel

A Tigar egyik mottója: "Az extra kényelemért!", amit a felföldiek többféleképpen teljesítenek. A meghosszabbított felső résznek köszönhetően a láb könnyen és akadozás nélkül csúszik be. A mellső láb külső oldalán egy szorítócsat található, amely egy rugalmas szalagból és egy műanyag klipből áll. Segítségével az aktuális igényekhez igazíthatod a csizma formáját, akár bármilyen széles anyagból készült nadrágot viselsz. A csatnak köszönhetően a láb szilárdan a cipőben marad, és még nehéz terepen sem csavarodik el. Egy másik praktikus eszköz az öntött talp hátsó részébe ágyazott acél megerősítés formájában. Segít a sarok és a testtartás stabilizálásában - a cipő felépítése jobban rögzíti a lábat, és kevésbé szenvednek az ízületek.

Egy jó vadász hosszú órákat tölt nyugodtan várakozva, mindig egy helyen. Szabályos, szigetelés nélküli gumicsizmában hamar fázni kezd a lába, ezért a Tigar fejlesztői úgy döntöttek, hogy megszüntetik ezt a kellemetlenséget. Cipőjük teljes belsejét ezért műszálas béléssel bélelték ki, amelyet három milliméteres neoprénréteg borított. Ez az anyag szintetikus guminak minősül, és egy kloroprén nevű folyadék polimerizációjával állítják elő. Magas kémiai stabilitás vagy ellenállás és rugalmasság jellemzi alacsony és magas hőmérsékleten. A fő előny azonban éppen a habszerkezet által biztosított hőszigetelésben rejlik (az anyagon belüli légbuborékok jelenléte). Nem véletlen, hogy a neoprént búvárruhák gyártására használják, ahol az a feladata, hogy megakadályozza az úszó testhőveszteségét.

Sárban és vízben

A leírt megoldásokat a gyakorlatban is kipróbáltam egy száraz napon, amikor a hőmérséklet nem haladta meg az 5°C-ot. Az „érzés” azonban a szitálás és a szél miatt a nullához közelített. Elindultam egy erdei úton, a kitartó eső után sárosan és erdészeti gépek gumiabroncsai által kiásva. Szándékosan nem kerültem a tócsákat, sárlerakódásokat vagy a környező lejtőkről folyó vizet. Több centiméteres sárrétegbe ágyazva a gumicsizma még mindig megőrizte stabilitását és nem csúszott. Engem azonban még az edzett szakaszokon sem zavartak, ahol agyaggal borított cipőben könnyen kifordulhat a bokája. A talp mintázata egységként működik, és a stabilan rögzített lábbal kombinálva lehetővé teszi az ember számára, hogy leküzdje a terepet, ahol a közönséges kültéri cipők gyorsan átnedvesednek, vagy más károkat okoznak. Az egyetlen probléma a Highlanderekkel az volt, amikor egy vékony sárral és nedves levelekkel borított meredek lejtőn próbáltam felmászni - félúton a cipő elvesztette a tapadást, és elkezdtem lecsúszni.

A magas talp kellemesen ruganyos járás közben, és ennek köszönhetően olyan kényelmesen érzed magad a bakancsban, mint egy jó minőségű trekking cipőben. A lábboltozat még akkor sem kezd el fájni, ha szünetben hosszabb ideig állunk. De leginkább az érdekelt, hogy a gumi és a neoprén kombinációja hogyan bírja az alacsony hőmérsékletet. Egy másik Tigar mottó a 100%-ban vízálló, így nem haboztam a hideg patakba belépni a Highlanderekkel. Az első métereken a meder sekély részén haladtam, majd a közepére vettem az irányt, ahol a mélység elérte a 25 cm-t. Ezután körülbelül 20 percig maradtam ezeken a helyeken. És az eredmény? A hőszigetelés szintje kellemes meglepetés volt - a lábak szárazak és melegek maradtak, mindezt a hideg érzése nélkül.

Egyszerű karbantartás

Néhány kilométer után ismét eljött a cipőcsere ideje, ami a legtöbb magasabb guminál nem egyszerű feladat. Ezért a Highlanders egy nagy gumibetétet kapott, amely közvetlenül a sarok felett található. Ezzel a kivehető sarok segítségével például falhoz, gerendához vagy más, még rajta lévő cipőhöz nyomhatod magad. Utána már csak tetszeni kell, és a csizmának könnyen le kell jönnie a lábáról. Valljuk be, még a szerb vadászcsizmával sem megy éppen "mint a vaj", és rendesen bele kell dőlni - paradox módon pont a gumikeverék lágysága miatt. Az olcsóbb, keményebb és simább gumiból készült gumicsizmát kicsit könnyebb eltávolítani.

Miközben beültettem a Highlandereket az autóba, észrevettem, hogy fehér foltok jelentek meg rajtuk. De a gyártó tájékoztatója szerint ez nem hiba vagy hiba. A fényes foltok rendkívül meleg vagy párás időben jelennek meg, és annak a védőviasznak a nyomai, amellyel a cipőket a vásárlóhoz történő szállítás előtt kezelik. Az eltávolításukhoz egyszerűen törölje le a gumiszalagokat egy nedves ruhával. A viaszimpregnálás hatékonysága nagyon megfelelő - a víz és a vékonyabb iszap cseppenként lefolyik a felületről, és nem hagy egybefüggő réteget.

Annak érdekében, hogy vadászcsizmáit a lehető leghosszabb ideig ideális állapotban tartsa, minden használat után tisztítsa meg és szárítsa meg. Ha a pályáról visszatérve sár borítja őket, öblítse le hideg vízzel, és távolítsa el a maradék szennyeződést semleges pH-jú szappannal. Beraktam őket a kádba, és a zuhanyozással leöblítettem a szennyeződéseket - két perc alatt elkészült, aztán elég volt a cipőt enyhén áttörölni. A karbantartás során kerülje az oldószer alapú tisztítószereket, amelyek visszafordíthatatlanul károsíthatják a cipőt. Jól jön viszont egy gumi anyagú védőszer - például a Tigar kínálatából. A vadászatok között a gumiszalagokat hűvös, száraz helyen, közvetlen napfénytől védett helyen tárolja, mert ez a gumi idő előtti megkeményedését és megrepedezését okozhatja. A tartósság akkor sem jó, ha a cipőt közvetlen hőforrás, például kandalló vagy fűtőtest közelébe helyezi.

Végső ítélet

A Tigar Highlander vadászbakancsok magas használati értéket képviselnek. A doboz első kinyitásakor meglephet egy határozott és meglehetősen kellemetlen gumiszag, de szerencsére többnyire eltűnik, amikor kimozdulsz a szabadba. Kényelmüknek, stabilitásuknak, hő és vízszigetelésüknek köszönhetően a Highlanders nemcsak a vadászoknak, hanem az erdei munkásoknak, fotósoknak és az esős vidéken való barangolás szerelmeseinek is hasznos segítője. Az árvízi területen élő felkészítőknek is ajánlom - szinte korlátlan ideig szárazon tartják a lábat az evakuálás vagy a kárelhárítás során. Tegyük hozzá, hogy a díszes szerb gumicsizmák 39-47-es méretben kaphatók.

A TIGAR gumicsizmát itt találja: TIGAR gumicsizma