A TETRAO 3000 eurót adományozott a dél-európai Siketfajd támogatására

                                              

2023 márciusában a TETRAO márka aláírt Dr. Pablo Palencio, az olaszországi Torinói Egyetem munkatársa, megállapodás a nagy Siketfajd (Tetrao urogallus) dél-európai populációjának megfigyeléséről. A TETRAO különösen 3000 euró értékben szállított termékeket, például vadkamerákat tartozékokkal, dobozokat, ruházatot és egyéb termékeket a vadkamerás megfigyeléshez, amely felméri az siketfajdfészkeken a ragadozás intenzitását.

Dr. Pablo Palencia egy spanyol kutató, aki nagy tapasztalattal rendelkezik vadkamerák használatában a vadon élő állatok megfigyelésére. Dr. Palencia a spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetemen készítette el PhD disszertációját ezen eszközök vadállomány-sűrűségének becslésére való hasznosságáról, különböző nemzetközi kutatókkal együttműködve; olyan nemzetközi intézményeket látogatott meg, mint az Egyesült Királyság Állattani Intézete, a Svéd Agrártudományi Egyetem és a Torinói Egyetem, ahol jelenleg is dolgozik.

Idén áprilisban Pablo és csapata TETRAO vadkamerákat helyezett el az "Alto Pirineo" Nemzeti Parkban (Pireneusok, Spanyolország). A spanyol Pireneusok siketfajd populációja veszélyben van, és a spanyol jogszabályok szerint a közelmúltban a "veszélyeztetett" fajok közé sorolták. 2005-ben csak 550 hím siketfajtát számoltak a Spanyol Pireneusokban. 2000 és 2017 között 50%-os népességcsökkenést regisztráltak, ami az egyik fő oka a megfigyelt alacsony termelékenységnek. A csapattal együtt megállapították, hogy a siketfajdok fészkeinek csaknem felét ragadozók támadták meg. A nőstények kevesebb mint 50%-át figyelték meg kölykökkel, és amikor megfigyelték, átlagosan egy kölyöknél kevesebb volt nőstényenként. Ezért az előrejelzések szerint a kihalás kockázata 86% és 100% között lesz a következő 30 évben. A megfigyelt alacsony termelést befolyásoló tényezők jobb megértését célzó kutatások kiemelt szempontok a degradáló népességi trend megfordításában.

Ezzel összefüggésben Dr. Palencia egy olyan projektet vezet, amely az siketfajjd és ragadozóközösségek mesterséges fészkeit figyeli. A csirke tojásokat mesterséges fészkekbe helyezik, mert hasonlóak a siketfajd tyúkok tojásaihoz. A műfészkeket gyakorlati tapasztalatok és természetvédelmi munkák alapján állítják össze, valódi siketfajd récefészkekkel. Ugyanakkor megbecsülhető lesz a fészket ragadozóként használó fajok összlétszáma (pl. nyest, róka, vaddisznó stb.). Ez a tanulmány további betekintést nyújt az ölyvfészkek ragadozásának tényezőibe, mint például az élőhely, a ragadozók előfordulása stb.

Folyamatosan tájékoztatjuk Önöket ennek az érdekes és szükséges projektnek az eredményeiről, amely hozzájárul a siketfajd védelméhez.

Szerző: Torinói Egyetem