33 éhes fog

Az amerikai Gerber cég szerszámokat és kiegészítőket gyárt katonák, kalandorok, utazók, halászok és vadászok számára. Az utoljára említett csoport számára nemcsak különféle késeket és szerszámokat kínál, hanem speciális kütyüket is a fogás feldolgozásához. Ezek közé tartozik a kompakt Vital Pack Saw csontfűrész.

A „vital” szó angolul „létfontosságú”, „döntő” vagy „esszenciális”-t jelent. Nem véletlenül nevezték el az oregoni marketingmenedzserek a termékcsaládnak, amely elsősorban cserélhető pengéjű kivetőkéseket, összecsukható késeket vagy összecsukható ollókat tartalmaz a baromfihús adagolásához. Mert a fogás feldolgozása igazán kulcsfontosságú készséggé válhat, amely lehetővé teszi a túlélést vészhelyzetben. A Vital Pack Saw csontfűrész, amelyet a fogás, beleértve a nagytestű állatokat is, adagolására használnak, szintén megkönnyíti a nehéz munkát.

Úgy ragad, mintha ragasztoós lenne

Egy vadász sokat visz magával az erdőbe, így minden centiméter és gramm számít. Ez az oka annak, hogy a zsebszerszámot alacsony, 52 g-os tömeg (a tokkal még mindig csekély 72 g) és kompakt méretek jellemzik - mindössze 15,4 cm hosszú. A Gerber segítője így helyet takarít meg a hátizsákban vagy az övön, valamint azt az energiát, amelyre a vadásznak szüksége lesz a feldolgozott vadak hazaszállításához vagy a kempingbe.

Csontvágáskor a lehető legbiztosabb fogásra van szüksége még olyan körülmények között is, amikor a kezét kifröcsköli a fogás vére. Ezt a fogantyú íves kialakítása biztosítja a T betű alakjában, amely több okos megoldást kapott a jobb ergonómia érdekében. A munka közben a tenyér belsejét érintő hátsó részt a gyártó kilenc ovális kiemelkedéssel látta el, amelyek megakadályozzák a kicsúszást. A hüvelykujj egy sík felületre támaszkodik, amely érdesítéssel van ellátva, ami koncepciójában hasonlít néhány tömör kés pengéjének tövében található bemélyedéshez. A többi ujj természetesen illeszkedik a fogantyú másik oldalán lévő ívelt mélyedésekbe. A fűrész jól illeszkedik kisebb és nagyobb kézbe is, a puha, éles szélek nélküli gumi anyag pedig hosszabb és megerőltetőbb munkavégzés közben is megakadályozza a zúzódásokat - a ragasztógumi egyszerűen a tenyerében tartja a Vital Pack Saw-t, ​​mintha ragasztva lenne azt. Kellemes bónusz az élénk narancssárga színű elemek, amelyek segítségével gyorsan megtalálhatja a szerszámot még fűben vagy levelekben is - ha leteszi vagy véletlenül leejti.

A fűrész 92 mm hosszúságú fém része SK-5 japán magas széntartalmú acélból áll, amelyet szikék, borotvák vagy fafeldolgozó ipari kéziszerszámok, például vésők, fűrészek és fúrók gyártásához használnak. Nagy szívósságot és keménységet mutat, és a közel 1%-os széntartalomnak köszönhetően nagyon jól tartja az élt. További előnyök közé tartozik a nagy kopásállóság. A leírt paraméterek előre meghatározzák az SK-5-öt az igényes feladatokhoz, ezért gyakran használják vadász- és túlélőkésként.

Nehéz esetben

Azonban nincs rózsa tövis nélkül, és a króm viszonylag alacsony aránya (maximum 0,3%) miatt ez az acél nem tartozik a rozsdamentes acél anyagok közé. Ezért minden használat után gondosan meg kell tisztítani és meg kell szárítani a fűrészt. A nagy keménység a köszörülést is nehezíti, de otthoni körülmények között nagyon nehéz lenne a kis fogakat élezni. Ha már tompítja a Gerber eszközét, ami nagyon sokáig fog tartani, akkor jobb, ha profi gondozásra bízza.

A penge fogazott része 67 mm-es, ezért alkalmas a nagyvadak erős csontjainak átvágására is. Ezen a hosszon harminchárom 3 mm magasságú fog található, amelyek közül tizenhat jobbra, tizenhét pedig balra van eltolva. Ez a kialakítás és a fogak formája lehetővé teszi, hogy a Gerber könnyebben, gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel behatoljon az anyagba, mint egy hagyományos fa vagy fémfűrésszel. A praktikus szerkentyűt egy tompa vég képvisel egy kampóval. Ennek köszönhetően nem sérti meg feleslegesen a húst, és nem szúrja bele a fűrészt közvetlenül a csontba, ami a hasonló szerszámok pengetörésének leggyakoribb oka. Ez egyben biztonsági funkció is, mivel a pont hiánya minimálisra csökkenti a sérülés kockázatát – és egy vadon lőtt állat nyers húsával való munka közben megvágni magát semmiképpen sem kellemes.

A Gerber Vital Pack Saw ovális, strapabíró nylon tokban érkezik, fekete és narancssárga színben. A szerszám belsejébe helyezése után megbízhatóan befedi a teljes acélrészt, és a fent említett kampó megakadályozza a szövet sérülését. A fűrészt a "tokban" rögzíti egy csapszeggel rögzített rugalmas csappantyúval, hátul van egy hurok bármilyen típusú szalag felhelyezéséhez 60 mm-ig. Magához a szerszámhoz hasonlóan a tok is narancssárga elemekkel rendelkezik a terepen való könnyű megtalálás érdekében.

Fölösleges erőfeszítés nélkül

Papíron minden jónak tűnik, de hogyan teljesít a gyakorlatban a Gerber Vital Pack Saw? Nem áll az öv útjába, és kompaktságának köszönhetően séta közben nem is tud róla, hogy ott van. Először egy pulyka combcsonton próbáltam ki a fűrészt, és a nyél valóban kesztyűnek tűnt. Beletelt egy darabig, míg megtaláltam a megfelelő ritmust vágás közben, aztán minden könnyen ment, és alig két perc alatt átvágtam a csontot a legszélesebb pontján. Majd egy igényesebb feladat következett egy közel 4 cm átmérőjű borjúcsont formájában. A pengét a teljes hosszában ki kellett használnom a vágáshoz, de ismét csak egy kis nyomás, és öt perc múlva verejtékezés nélkül végeztem.

Vágás közben rájöttem, hogy bár a fűrész nem fulltang felépítésű (mint a nagyobbik Gerber Exo-Mod Saw modell csontvázas nyéllel), kellően strapabíró és robusztus kialakítással büszkélkedhet. A penge szilárdan be van ágyazva a gumiba, és nem vettem észre semmiféle ingadozást. A fogak kis mérete és eltolódása ellenére kellemesen meglepett az is, hogy a Vital Pack Saw milyen könnyen tisztítható. Egyszer elfelejtettem letörölni munka után, és csak sok órával az erdőből való visszatérés után jutottam el a karbantartáshoz. Bár nem rozsdamentes acél, nem volt nyoma a "rókásodásnak". Elég volt a konyhában mosogatószerrel kimosni a szerszámot, és mechanikusan, egy rendes szivaccsal eltávolítani a fogakról a hús-, bél- és csontmaradványokat. Egy pillanat alatt a fűrész újdonsággal ragyogott, mintha most hoztam volna a boltból.

A minimális méreteknek és súlynak, valamint a magas funkcionalitásnak köszönhetően az amerikai láncfűrészt nem csak a vadászok, hanem a kalandorok számára is hasznos eszköznek tartom. Bár segíti a vadászokat a szokásos tevékenységeikben, a felkészítők gyorsan és túlzott erőfeszítés nélkül használhatják például egy csapdába esett nyulat kiporciózására (nem az orvvadászatra akarok ösztönözni, egy válságos túlélési helyzetről beszélünk a társadalom összeomlása). Ha nagyon megnehezedett a helyzet, és el kellene hagynia otthonát, akkor nagyon valószínű, hogy a körülmények arra kényszerítenének, hogy több napot vagy hetet az erdőben töltsön, és csak gyűjtögetéssel és vadászattal éljen. Akkor minden kalóriát értékelni fog, és egy oregoni éles szerszámmal néhány tíz másodperc alatt elérheti a csúcsot, amely a zsírok, az A- és K2-vitaminok, az esszenciális zsírsavak vagy ásványi anyagok, köztük a kalcium örvendetes forrásaként szolgál majd, vas, foszfor és magnézium.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

Ezt a minőségi fűrészt és még sok mást megtalálhat a Gerber kések és szerszámok címen