A teljes vokális repertoár a zsebében

A vadász felszerelése nagyon változatos, és mindig az előnyben részesített vadászattípushoz igazodik. Egy miniatűr, de meglepően hatásos tárgy vadhívó formájában is lehet benne. Kipróbáltunk egyet Németországból.

A vadhívók ősidők óta használják a vadászatban. Az íjak, számszeríjak és torkolattöltő puskák csak korlátozott hatótávolságot kínáltak a vadászoknak, így valamit ki kellett találniuk, hogy elég közel kerüljenek a vadhoz. A leglogikusabbnak pedig a különféle állatfajok hangjának utánzása tűnt fel. A nagy hatótávolságú és optikájú modern puskák korszakában sem veszített jelentőségét a vadhívás művészetében. Egy ilyen fegyver nem fog hasznodra válni, ha olyan ritkán látod a levadászott vadat, hogy esélyed sincs lőni. Emellett tapasztalt vadászok is megerősítik, hogy az erdei környezetben megszaporodtak a zavaró tényezők – elsősorban maguk az emberek gyakoribb előfordulása a szabadtéri tevékenységek fejlesztésével kapcsolatban. A növényevő állatok pedig bizonytalanabban és félénkebben viselkednek még azokon a területeken is, ahol nagyobb vadállatok, például farkasok vagy hiúzok élnek.

Négy évtizedes tapasztalat

Klaus Weisskirchen német vadhívó szakértő elmagyarázza, hogy minden állat ösztönös viselkedése három fő részből áll: táplálékfelvételből, szaporodásból és egyszerű túlélésből. Klaus több mint 40 éve dolgozik csalizáson és különféle csalimodellek tökéletesítésén. A terepen eltöltött idő alatt pedig azt vette észre, hogy az említett zavaró tényezők miatt az országban az állatok érzékszervei még érzékenyebbek lettek, maguk az állatok pedig óvatosabbak. Weisskirchen hozzáteszi: "Az emberi érzékszervek, amelyeket a városi társadalom életének stressze sújt, éppen ellenkezőleg, egyre rosszabbak, és nem hasonlíthatók össze az erdei állatok éles felfogásával. Mindezt figyelembe kell venni, és ha aki vonzódik a csalik segítségével történő vadászathoz, olyan sietve válassza ki a számára megfelelő eszközt, hogy a vadászatot fifty-fifty-nek nevezném, ami izgalmas élményt nyújt."

Annak érdekében, hogy a vadászok esélyei e határ fölé emelkedjenek, Weisskirchen tudását a www.weisskirchen-lockjagd.info oldalon bemutatott csalikra kamatoztatja. Mindezt annak érdekében, hogy egy bevált eszközt adjunk a vadászok kezébe, és motiváljuk őket abban a szellemben, hogy "tanuld meg utánozni az állatok hangját, és te leszel a területed ura".

Klaus cadhívók hosszú sorából a kezembe került egy Edelholzmundblatter nevű modell Németországban. Ez az összetétel a termék számos alapvető tulajdonságát írja le. Az "Edelholz" vagy "nemesfa" a fő anyagra utal, amely a trópusi fa wenge (Millettia Laurentii). Kellemes sötét árnyalata mellett nagy keménység, szilárdság és sűrűség jellemzi, ami növeli a nedvességgel szembeni ellenállást. Ez teszi a wenge-t vonzó anyaggá az intenzíven használt kisebb méretű hangszerek számára, ahol a nehéz fa nem ad túl sok súlyt. Az izzadsággal vagy nyállal szembeni még jobb ellenállás érdekében a csalit folyékony méhviasszal kezeljük. A "Mund" vagy a "száj" szó a felhasználás módjára utal, a "blatter" pedig a vibráló lemezekre, amelyekkel a vadász a kívánt hangokat adja ki.

Precíziós feldolgozás

A csalit nagy kartondobozban kapod, ami nyilván több modellhez is készült: A konkrét típust az átlátszó lap és a hátoldali listában az eladó által bejelölt opció segítségével tudod megtudni. Ne tévesszen meg tehát az őz képe – az Edelholzmundblatter az egyik univerzális csali, amelyet különféle vadfajokhoz terveztek. Kicsomagolás után azonban nem derül ki, hogy melyik állatokról van szó – az egyetlen utasítás a dobozon található QR-kód formájában, amely Weisskirchen YouTube-csatornájára mutat, ahol az egyes csalikra vonatkozó videokézikönyvek találhatók. Cím vagy megjelenés alapján megtalálhatod a videók között a tiédet.

Az Edelholzmundblatter első pillantásra lenyűgözi a kiváló kivitelezési minőséget – minden részletből német precizitás árad. Szerkezetileg a termék egy félkör alakú középső részből és egy síppárból áll, amelyek ebből az ellenkező oldalakra terjednek. Különböző hosszúságú "csónakok" formájúak, és mindegyikben van egy műanyag rezgő nyelv vagy szelet, amelyet egy pár szilikon gyűrű rögzít a fához. Hasonlóképpen, nyugati szomszédaink is gondosan dolgoztak fel egy vastag lódenből készült textiltokot – ez a bajor környezetből származó vadászok klasszikus anyaga. Nem csak jól szabott, de praktikus is: A tépőzár hiányának köszönhetően teljesen hallatlanul kinyílik a szárny, az anyag nem suhog, az Edelholzmundblattert pedig egy kötött pánttal akaszthatod a nyakadba, így nincs kockázat elveszíti, amikor kiesik a zsebéből.

Itt az ideje, hogy megtudja, melyik állatot kell vonzania az univerzális vadhívónak. Weisskirchennek az alapvető állati ösztönökről szóló megállapításával összhangban a cadhívót úgy alakították ki, hogy különféle állapotok kifejezésére használható legyen, különösen őzben – a kölyköt kereső őzike szorongásától az élettől való félelemig, a vágyakozásig. a rut.

Hangok palettája

A hordó szája elé azonban az őzön kívül más állatokat is csalogathatsz. Miután megnéztem Weisskirchen videóját, megtudtam, hogy egy türelmes vadász Edelholzmundblatterrel nyúl, nyulat, kacsát vagy általában megriadt madársírást utánozhat. Attól függően, hogy az adott faj milyen megnyilvánulási formáját választja, magához vonzza a potenciális szexuális partnerét, egy ragadozót (a hihető utánzat például vonzza az említett rókát) vagy egy kölyök nélküli nőstényt.

Egyetlen tudós sem esett le az égből, sőt Weisskirchen maga is megjegyzi, hogy a hangok teljes palettájának elsajátítása szükséges mennyiségű képzést és gyakorlatot igényel. Tökéletesen meg akarja ismerni az Edelholzmundblatter által kínált összes lehetőséget. És ez egy kis probléma, mert az egyetlen elérhető kézikönyv a fent említett videó formájában, mindössze 2,5 perces. Megtudhatja belőle, hogy az alaphangtípusok közötti átmenetet úgy érheti el, ha többé-kevésbé az egyik szálat a szájába dugja - a szilikon gyűrűk biztosítják, hogy a nád különböző hosszúságú része rezegjen, ami a hangszín magasságának és karakterének változása. Még finomabb árnyalatokat érhet el a tenyerével és a vadhívó körül mozgatásával. Azonban tudnia kell, hogy rövidebb vagy hosszabb szeletet használjon – a finomabbat például nyúl utánzására használják.

Legalább egy rövid magyar nyelvű írásos és képi útmutató lenne a legjobb segítség – még a vadhívókkal való vadászatban régóta járatos vadászok is megerősítették számomra, hogy enélkül az Edelholzmundblatter használata egy kicsit nehézkes. Abban pedig megegyeztek, hogy a "klasszikus" magyar vadász régebbi születési dátumú és konzervatívabb gondolkodású, ezért örülne egy nyomtatott kézikönyvnek. Ráadásul Klaus Weisskirchen videói kizárólag német nyelvűek (beleértve a feliratokat is), ami problémákat okozhat a vadásztársadalom egy részének.

Jó kompromisszum

A gyakorlati vizsgára Daniel Svatoš-t hívtam meg, aki több éves tapasztalattal rendelkezik a szarvasvadászatban. Gyakorlatában főként hagyományos cseresznyefát vagy egycélú csalit használ kifejezetten a szarvasok csalogatására: „A vadászok általában arra a vadfajtára vesznek csalit, amelyet kezelnek vagy vadászni szeretnének – röviden arra, amelyik az adott területen érvényesül. Kíváncsi vagyok, milyen eredményeket ér el."

Néhány napig helyet adtam Danielnek, hogy edzen a vadhívóval, majd az erdő közelében találkoztunk. A kedvenc őzikre koncentrált, és megerősítette számomra, hogy egy kis gyakorlással valóban ki lehet idézni egy októberi őz hangját, egy őzek kiáltását és más típusú beszédet, amelyet Weisskirchen közölt a német hangszerből. A német modell és a cseresznye vadhívó összehasonlításakor egyetértettünk abban, hogy az egycélú vadhívó valamivel magasabb és lágyabb hangokat generál, míg a többcélú egy kicsit durvább hangzást. Nem lepett meg minket túlságosan – minden univerzális eszköz egy bizonyos kompromisszumot jelent a speciálishoz képest. Ennek ellenére az Edelholzmundblatter által kiváltott hangok annyira hitelesek voltak, hogy várakozás közben sikerült két őzet idecsalogatnunk - annak ellenére, hogy a őznásznak már vége volt.

Első osztályú feldolgozott segítőként értékeljük a német univerzális vadhívót, amely megfelelő betanítás után kellően hitelesen utánozza a felsorolt ​​vadfajok megnyilvánulásait. Ellentétben a videóból, még A Szika szarvashoz hasonló hangot is sikerült megszereznünk. Ha kizárólag egyetlen típusú vadhoz szenteli magát, valószínűleg egy speciális modellhez fog nyúlni. Az Edelholzmundblatter azonban szélesebb felhasználási skálát kínál – ha nem jár sikerrel a őzre várva, utánozhat például egy nyulat, és másfajta vaddal próbálhat szerencsét.

Klaus Weisskirchen

A vadhívás leendő szakértője 1943-ban született egy erdőszéli házban az Oberberg kerületben. Már kisfiúként is szeretett futni az erdőben, és hallgatni az állatok hangját, amit aztán megpróbált utánozni. Tizennégy évesen fegyverművesnek kezdett tanulni, két évvel később letette a vadászvizsgát, és önkéntesként besegített egy erdészeti iskolába. Életében az áttörés 1957-ben következett be, amikor találkozott egy orvvadászsal. Bár ő maga is elismeri, hogy ez nem volt ideális út, ettől az embertől tanulta meg a fiatal Klaus a különféle állatok vadhívás művészetének alapjait. Az új élmény megváltoztatta az életét, és a következő évtizedekben különféle kivitelű vadhívókat készített és tesztelt otthon. Ezeket az eszközöket 2004 óta, a sorozatgyártás megkezdése óta professzionálisan fejleszti más vadászok számára. És miért vágott bele ebbe a projektbe a fehérszakállú férfi? A vadhívó népszerűsége és hírneve már akkora volt, hogy a németországi vadásztársadalom igényt tartott rá.

A cikk szerzője: Miroslav Mašek, Daniel Svatoš

Itt találod a Weisskirchen vadhívót és még sok mást: Vadhívók Weisskirchen