A terület éber őrszeme

A vadkamera alapkövetelmények közé tartozik az időjárás- és ütésállóság, a terepen való hosszú állóképesség, a feltűnőség és a lehető legjobb minőségű képek vagy videók készítésének képessége. A TETRAO Strix 18 modellje mindent teljesít – ráadásul meglepően kellemes áron.

A legérdekesebb paraméterek a teljes megnevezésből adódnak, ami a TETRAO Strix 18 18Mpx 940nm. Az első adat a fotók maximális felbontására vonatkozik nappali fényben (éjszakai módban 14 Mpx), a második az utánvilágítás hullámhosszát jelzi, és az eredmény egy éles kép.

Csendes és erőteljes

A gyártó azt állítja, hogy a vizsgált modell a legkelendőbb vadkamera címmel büszkélkedhet. Így hát azon tűnődtem, mit keresett Strix. A TETRAO-hoz hasonlóan álcázó színezést kapott, amely csökkenti a vad és a tolvajok észlelésének valószínűségét. A kompakt méretek - 115 × 81 × 45 mm - szintén segítenek. A súly nem kulcsfontosságú paraméter a fotócsapdáknál, azonban a tulajdonosok többsége a könnyebb modelleket részesíti előnyben – például azért, mert több darabot is visznek egy hátizsákban, és a környéken helyezik el őket. A Strix 174 grammos.

Az egyéb előnyök közé tartozik a teljesítmény – felejtsen el nyolc, tíz vagy akár egy tucat AA alkáli elemet. A Strix 18 egy pár 18650-es, a taktikai lámpákból ismert újratölthető elemre működik. Azt javaslom, hogy nyúlj a lítium változathoz, ami még a fagyos időszakban is biztosítja a leghosszabb kitartást. Ezen kívül a vadkamera egy USB porttal is büszkélkedhet, aminek köszönhetően csatlakoztatható napelemhez, kültéri power bankhoz vagy - ahol a körülmények megengedik - közvetlenül a hálózatra. Ez a Strix az erdő mellett egy nyaralóban vagy egy nem mindíg lakott félreeső házban való használatra is predesztinálja. Tegyük hozzá, hogy a portot gumírozott burkolat védi.

Mindezek az előnyök haszontalanok lennének, ha a vadkamera nem tud éles, tiszta és nagy képeket készíteni. Szerencsére a TETRAO Strix 18 ezen a téren is pontoz, köszönhetően a már említett szenzorfelbontásnak vagy a fejlett CMOS szenzornak, amely kevés energiát fogyaszt, és mégis minden pontról külön-külön képes továbbítani az adatokat. Az akár 30 m-es hatótávolságú infravörös megvilágítással együtt minőségi képeket készíthet a nappali, éjszakai és meg nem világított területekről. Az akár 0,7 másodperces sebességű trigger teljesen hallatlanul működik, és a "zsákmánynak" esélye sincs észrevenni, hogy a vadkamera felveszi.

Fotó és HD videó

Az éles fényképeknek köszönhetően könnyen felismerhető a vad fajtája, kora vagy darabszáma. Beazonosíthatja ingatlana hívatlan látogatóját is, legyen az vandál, tolvaj vagy orvvadász. Akkor sem szökik ki el, ha nem mozdul közvetlenül előtte - a mozgásérzékelő munkaszélessége 57°. A klasszikus "egy mozgásérzékelés = egy fotó" mód mellett beállíthatja a készüléket sorozatfelvételre (a felvételek három példányban készülnek) vagy time-lapse módra.

Bár a legtöbb vadász számára a fényképek is elegendőek, a TETRAO Strix 18 videók rögzítésére is lehetőséget kínál. Valószínűleg csak töredezett sorozatra számítana, de gyaloghídhibára – a szlovák készülék HD felbontásban (1280 × 720 pixel) készít felvételeket 20 képkocka/másodperc frekvenciával. A kiválasztott minőségtől függően a videó 5-60 másodpercig tarthat. És vigyázat, hangot is rögzít! Nem kell attól tartanod, hogy a TETRAO nem tud ekkora adatmennyiséget kezelni – 32 GB-ig értenek az SD memóriakártyákhoz. Ha azonban elfelejti az erdőbe vinni a kártyát, akkor nem szerencsés, mert a Strix 18-ban nincs "vészhelyzeti" belső memória.

A kezelés egyszerű és intuitív – aligha lesz szüksége a mellékelt utasításokra. A színes LCD-kijelzőn minden fontos megjelenik: a kiválasztott fényképezési módtól és fényképfelbontástól a jelerősségen és az akkumulátor kapacitásán át a dátumig, időig és a tárolt képek számáig. Sajnos a négyzet alakú képernyő átlója mindössze 1,44 hüvelyk (3,7 cm), így a gyengén látó nimródiknak a szemüvegükért kell nyúlniuk. Éppen ellenkezőleg, nagyra értékelem a lehetőséget, hogy négyjegyű jelszó beállításával biztosítsuk a vadkamerát. Még ha valaki felfedezi is az eszközt az erdőben, nem fog hozzáférni az adataihoz.

Beváltotta az elvárásokat

A beállításhoz csak négy gomb szükséges: az OK gomb a be-/kikapcsoláshoz és a választások megerősítéséhez, a MENU és a fel/le nyilak. A vadkamera bekapcsolásához egyszerűen tartsa lenyomva az első gombot néhány másodpercig, amíg a kijelző be nem kapcsol. Teszt módban lesz, ahol módosíthatja a készülék beállításait vagy megtekintheti a képeket. Amint mindennel végzett, és 20 másodpercig nem nyom meg egyetlen gombot sem, a TETRAO Strix 18 automatikusan vadász üzemmódba kapcsol – azaz mozgásérzékelés és fényképezés. A piros LED az aktiválás előtti utolsó 10 másodpercben villog, így Ön pontosan tudja, mikor van már nincs az érzékelő előtt. Az automatikus munkamódra váltás néha jól jön, máskor pedig némi stresszt okoz – mert az utolsó pillanatban eszébe jut, hogy még mindig módosítania kell egy paramétert.

Kipróbáltam a vadkamerát az erdőben és magánterületen, ahol házi kedvencek mozogtak. A minimalista súlynak köszönhetően a Strix 18 nem csak a mellékelt textilpánttal, hanem egy közönséges paracorddal is rögzíthető a fára - ha megfelelően meghúzod és megkötöd, biztosan nem esik le a könnyű eszköz. Az etetőnél a Strix 18 színes nappali és fekete-fehér éjszakai módban részletesen lelőtt egy szarvascsordát, a tanyaudvaron pedig birkákat vagy kacsákat. Bár a képminőség megfelelt az elvárásaimnak, a videót kellemesen meglepte a hangfeldolgozás színvonala. 

Minden fotó tartalmazza a dátumot, a felvétel/rögzítés időpontját és a környezeti hőmérsékletet, a videó tartalmazza a dátumot. A TETRAO képes kezelni a mély fagyot és a nyári gőzt - az üzemi hőmérséklet tartomány -20 °C és +60 °C között van. A fotók közvetlenül megtekinthetők a vadkamera kijelzőjén, meg kell várni, amíg a videó letölti a fájlokat a számítógépre. Akkor is más modellhez kell nyúlni, ha MMS-ben kell mobiltelefonra küldeni a képeket.

A végső ítélet

Összességében a TETRAO Strix 18-at erős és sokoldalú eszköznek értékelem, amely sok zenét hoz kevés pénzért. Nemcsak a terület figyelésére, őrzésére használják, hanem települések, kunyhók és egyéb épületek vagy feketelerakók őrzésére is. Segít felfedezni az orvvadászokat, valamint megtudni, hogy az etetőket hány darab vad látogatnak meg, mely fajokból. Az ára miatt célszerű egyszerre több példányt vásárolni, kihelyezni a kitett helyekre, és így tökéletes áttekintést kapni arról, hogy mi történik a földjén. Legyen szó kerületről, revírről vagy raktárkomplexumról. Az alacsony beszerzési költségek is ideális vadkamerával teszik a Strix 18-at azoknak a kezdőknek, akik először szeretnének egy ilyen eszközzel dolgozni. Ezért nem ritka, hogy a gazdák és tenyésztők megveszik – hátha nyest vagy más kártevő kóborol a csirkeól vagy madárház körül.

A vadkamera alapvető paraméterei:

Infra megvilágítás: 30 m
Utóvilágítás hullámhossza: 940 nm
Maximális képfelbontás: 18 Mpx
Maximális videó felbontás: 1280 × 720 px
A mozgásérzékelő szélessége: 57°
Méretek: 115 × 81 × 45 mm
Súly elem nélkül: 174 g

Blog szerzője: Miroslav Mašek

Ezt a kicsi, de nagy teljesítményű vadkamerát itt találja: Vadkamera TETRAO Strix 18 18Mpx 940 nm