A vadfeldolgozásának és felhasználásának helyes módjai

Minden vadász rengeteg időt és munkát fektet be, hogy a területen a vad a legjobb és legmagasabb minőségi feltételeket érje el. Emellett az egyedülálló biotermék és az ízletes ételek mögött rejlő büszkeség vagy öröm a nagy motiváció. Ebből a blogból megtudhatja, mi a fontos a vadfeldolgozás során, és milyen előírásokat kell betartani.

A vadászat egyik legutolsó tevékenysége a vadászat, amely kezdődik az egész dolog. A hús minőségére gyakorolt ​​első hatás a vadászat típusa. A közös vadászat időszakán kívül elejtett vad magasabb húsminőséget határoz meg, mint a közös vadászat során elejtett vad. Ennek oka például a  rossz lövések.

A közös vadászat során az állatok túlzott mennyiségű glikogént vonnak ki az izmaikból, ami energiájukként szolgál. Arra is szükség van, hogy a hús a lehető legjobban érjen a hűtőben. Ha a vadnak nincs elég belőle, sötét és kemény hús lesz az eredmény. Vitathatatlan, hogy a vadvadászat és a pontatlan lövések hátrányosan befolyásolják a hús végső minőségét.

A vad gyors és különösen tiszta zsigerlése

Az elejtett vadat a lehető leghamarabb ki kell zsigerelni. Ha ezt a tevékenységet hosszú idő után végezzük, az káros hatással van a húsra. Magas szintű felelősségvállalás és precizitás szükséges az egész tevékenység során. Minden vadász autójában van legalább egy üveg tiszta víz. Az elejtett vadak szennyeződésének tisztítása esetén mosson kezet. Nagyon gyakran előfordul, hogy a vad zsigerlése nem a megfelelő eljárás szerint történik. Ez a elejtett vad úgynevezett romlása, amikor például a hólyagot, a belek egy részét vagy más részt elvágják. Az első hiba a rosszul tisztított szerszámok kezelése. Hiányosan mosott kés vagy fűrész korábbi munkából.

Tárolás hűtőkamrában 

Miután az állatot kizsigereltül és megtisztítottuk, ideje lehűteni a hűtőkamrában. Az ideális hűtési hőmérséklet 0˚C és +1˚C között van. A hűtőkamrákban/boxokban történő érlelés a hűtés során történik, ami döntő pozitív jelentőséggel bír a hús minősége szempontjából. A vad típusától függően a hűtési ideje is függ. Őznél legalább 36-48 óra, szarvasnál és vaddisznónál 48-96 óra. Ez az idő a elejtett vad súlyától és számától is függ.

A vad nyúzás

Ez a folyamat védőkesztyű és minőségi kés segítségével megy végbe. Szükséges, hogy a bőrből származó szennyeződések ne kerüljenek a húsba. A elejtett vad megnyúzása után a húst megtisztítják, és elvégzik az egyéb szükséges műveleteket.

Vad feldolgozása

A elejtett vadat különálló részekben dolgozzák fel. Ezt követően a hús és a csont sérült részeit eltávolítják. Az adagolt húst zacskókra osztják, amelyeket a hagyományoknak megfelelően a fagyasztóba helyeznek. A második módszer a hús vákuumozása. Ez egy modern és hatékonyabb módja az élelmiszerek tárolásának. Ez hosszabb frissességet és jobb ízt biztosít a húsnak. Az így feldolgozott hús sokféle alkalomra alkalmas. Házi ebéd, bográcsos pörkölt, grillezés, ünnepi összejövetelek és rendezvények. Számtalan recept kínál többféle lehetőséget az ilyen húsok hőkezelésére, ami igazán kiváló ízű.

Végső megjegyzés: minden műveletet és a fogás kezelését tiszta, higiénikusan kezelt és steril, szerszámokkal ellátott környezetben kell elvégezni. A gumikesztyű és a hentes kötény sem hiányozhat. Nem feledkezzünk meg a tiszta víz beáramlásáról sem a mosáshoz és az öblítéshez.