Aeroszolos földelő adag

Az interneten sok tanácsot találhat a medvevédelemmel kapcsolatban, de leginkább azzal a megjegyzéssel, hogy ezek nem mindig működnek, és a megfelelő eljárás szőrtípusonként eltérő. Az univerzálisan ajánlott, még a szakértők által is kedvelt segédeszközökhöz speciális spray-k tartoznak. Főleg Kanadában terjedtek el, a szlovák TETRAO márka pedig nemrégiben mutatta be saját modelljét.

A medvetámadások az elmúlt hónapokban az újságírók és politikusok témájává váltak. Míg például 2019 egészében három embert támadtak meg hatalmas vadállatok, idén már nyolcra nőtt a szám. A fiúk júliusban keltették fel a legnagyobb figyelmet, amikor három eset is történt. Először egy medve ugrott ki a bokrok közül a Martina melletti Sučany közelében egy kutyát sétáltató férfira, és így több lövést szerzett egy legálisan tartott fegyverből. Később Liptovský Hrádek közelében egy futó jelentette a támadást, aki megsérült vállával és vádliján kötött ki a kórházban. És végül Drienovo falu közelében egy medve támadt meg egy erdei munkást, aki ismét nem habozott lövésekkel védekezni.

Hogyan a medvére

A politikusok a védett állat státuszának szabályozása mellett szorgalmaznak, és a túlszaporodással érvelnek. A tudósok ezt populista gesztusnak tekintik, és azt mondják, hogy a medvék száma nem növekszik keleti szomszédainknál. Három cseh egyetem és a Szlovák Állami Természetvédelmi Minisztérium közös kutatása szerint míg nyolc évvel ezelőtt 1214 állat élt az országban a Tátra alatt, addig ma 1056 állat él.

A viselkedésük változik, és az okot az emberi cselekvésben kell keresnünk. Az Állami Természetvédelmi Minisztérium igazgatója, Dušan Karaska kifejti: "A nem biztosított konténerek, a ülőrudakon található csalik, a hegyaljai kukorica termesztése vagy a természeti környezet urbanizációja miatt a medvék közelebb maradtak a lakásokhoz, és elvesztették félénkségüket." Amint az első csemege-expedíció sikeres, a szőrös ismételten házhoz kezd, és nő az önbizalma. Éppen ezért a fokozottan előforduló medvék helyén az óvatosság indokolt, a környezetvédelmi minisztérium beavatkozó csoportja igyekszik elűzni a vadállatokat a lakott területekről. Pirotechnikára, erős fényekre, gázfegyverekre vagy önvédelmi spray-kre fogad. Csak amikor minden nem sikerül, megpróbálják elkapni a fenevadat, vagy kábítófegyverrel lelőni és elvinni a kockázatos helyről.

A csapat tagjai szerint az együttélés kulcsa a megelőzés – például Magas-Tátra városában elég volt biztosítani a hulladékot a könnyű behatolás ellen, és ma már nem járnak oda medvék. Ha az otthon közelében élők észlelik a fenevadat, azonnal jelentsék – minden információ és elérhetőség megtalálható a https://zasahovytim.sopsr.sk/ weboldalon. A szlovák szakemberek a természetben való tartózkodáskor azt javasolják a turistáknak, hogy kerüljék azokat a területeket, ahol a közelmúltban állatokat láttak. A medvéket elriasztja a hangos beszéd, taps vagy fütyülés. Ha már megtörténik az érintkezés, ne fuss el – az állat akár 45 km/h sebességet is kifejleszt, és egy hirtelen mozdulattal hamarabb provokálod. Jobb, ha lassan elsétál az ellenkező irányba, és világossá teszi, hogy nem jelent veszélyt. Mi van, ha még ez sem működik, és a vadállat támad? Ha nincs nálad fegyver, akkor a magas koncentrációjú irritáló anyagokat tartalmazó spray-k a leghatékonyabb megoldások közé tartoznak.

Biztonsági biztosítékkal

A TETRAO  BEAR spray 150 vagy 300 ml-es kiszerelésben kapható, lehetőségem nyílt kipróbálni egy nagyobb, 293 g tömegű, 5 cm átmérőjű és 25,5 cm magas kiszerelést. Nem éppen kompakt dologról van tehát szó, de a spray elfér a kültéri, taktikai vagy vadásznadrág zsebében - akárcsak egy normál méretű hátizsák oldalzsebében.

A fehér alumínium tartály tetején műanyag fogantyú van, fúvókával és kioldóval. Az utasítások szerint ideális esetben 80-120 cm-ről, rövid, 1-2 másodperces sorozatokban, szélirányban kell felvinni a permetet. Természetesen a medve ilyen távolságra való eljutása már az öngyilkosság határát súrolja, ezért ezt a tanácsot inkább az emberi agresszorokkal szemben tartom alkalmazhatónak. Szerencsére a szöveg hozzáteszi, hogy az effektív hatótáv 10 méter, és ez már lényegesen nagyobb esélyt ad a vadállat ellen.

A ravasz véletlen megnyomása utáni nem kívánt használatot – például egy hátizsákban – egy figyelmeztető narancssárga műanyag biztosíték akadályozza meg. Megbizonyosodtam arról, hogy a fúvókát még jelentős erővel sem lehet aktiválni az eltávolítás előtt. A „Csúsztassa ki használat előtt” felirat és a hátrafelé mutató nyíl nem hagy kétséget a tulajdonosban a biztosíték eltávolítása előtt. A nem szándékos hátrafelé mozgást egy fogrendszer akadályozza meg - először a biztosíték ívelt első részét kell felemelni a hüvelykujjával, és rá kell nyomni. Érdemes ezt nyugodt helyzetben kipróbálni, hogy ne lepjen meg a manipuláció egy válságos pillanatban, amikor a másodperc töredékeiről van szó. Ez egyszerű, és a biztosítékot visszahelyezheti, ha egyszerűen előre nyomja a spray-t.

Csúcs hatékonyság

A tartály első oldalán található egy matrica egy szőrös képpel, a BEAR SPRAY CR termék nevével és azzal az információval, hogy ez "a leghatékonyabb és legerősebb anyag a piacon". A CR betűk a dibenzo[b,f]-1,4-oxazepinre utalnak, amely jelenleg a kategóriájában a leghatékonyabb könnyelnyelő szer. Versenytársai közé tartozik a CN (2-klór-acetofenon) vegyület, amelyet már az első világháború alatt használtak, vagy a CS (2-klórbenzilidén-malononitril) anyag, amelyet az amerikai hadsereg és rendőri erők vezettek be az 1950-es években.

A "Céerko"-t a brit védelmi minisztérium vegyészei hozták létre a következő évtizedben, és normál körülmények között fehér, íztelen, szagtalan kristályos anyag. A CN-hez képest százszor nagyobb hatékonysággal és ezerszer magasabb biztonsági tényezővel büszkélkedhet. Mi a helyzet a CS vegyi anyaggal való összehasonlítással? 0,05-0,1 mg/m3 koncentrációban a kötőhártya, a nyálkahártya és a légutak irritációját okozza, míg CR esetén ezek a hatások – amellett, hogy irritálóbbak – már 0,001 mg/m3-nél jelentkeznek. A szlovák spray-ben az anyagot propán-2-ol és propán-1,2-diol oldatában alkalmazzák, miközben hatékonysága a környezet hőmérsékletével és páratartalmával nő.

A CR anyag minden belépési kapun át behatol a szervezetbe, és az agresszorra - emberre és állatra egyaránt - gyakorolt ​​hatása azonnal megindul. Az orvosok szerint a belélegzés irritálja a légzőrendszer nyálkahártyájának idegeit és az emésztőrendszert, a bőrrel való érintkezés irritációt és néha égési sérülést okoz. Látás esetén a "céerko" a szaruhártya és a kötőhártya idegreceptorainak irritációját okozza. Az érintett szeme égni, vágni kezd, és úgy érzi, hogy idegen test került beléjük. Ezt követi a könnyezés és bizonyos esetekben a fényfóbia, ami a szemhéjak görcsös becsukódásához vezethet. Ezután égő érzés jelentkezik a szegycsont mögött, köhögés, tüsszögés és légszomj, az érintett bőr kipirosodik, viszket és éget. Szélsőséges esetekben hányás és hasmenés lép fel. Ezek a tünetek nemcsak megbénítják az agresszort, hanem sokkolják is, így elkezd fájni a feje, félelmet vagy szorongást érez, és átmenetileg megemelkedik a vérnyomása. Maradandó következmények azonban csak olyan koncentrációknál lehetségesek, amelyek nagyságrendekkel magasabbak, mint a sprayban.

Az autó sebessége

Valószínűleg nem meglepő, hogy nem magamon vagy más extrán akartam tesztelni a hatásokat. A CR anyag hatását számos tanulmány és gyakorlati alkalmazás igazolta, például bemutatók során, így elsősorban a termék felhasználói paraméterei érdekeltek. Két célpontot választottam: az emberi test felső felét valós méretben ábrázoló RS-Pegi18 papírból készült lövészcélt és egy ruhaboltokban használt műanyag manöken torzót.

A biztosíték kivétele után elég volt célozni és hüvelykujjával intuitív módon megnyomni a ravaszt. A reakció azonnali volt, heves és agresszív – az aeroszol szó szerint kitört a hegyből, és az összbenyomást inkább egy tűzoltó készülékhez hasonlítanám, mint egy hibához. A gyártó szerint 114 km/h a torkolati sebesség, így enyhe szembeszélben is lehet szórni, de ezt inkább kerülném. A CR szövet keskeny kúpot alkot, fehér színű, jól látható a levegőben, így szabályozható, hol terjed.

A kúp hossza attól függ, hogy mennyi ideig tartja a ravaszt. Két másodperces adaggal körülbelül 5 m-ig megőrizte tiszta alakját, majd az agresszor felé mozgó aeroszolfelhővé terjeszkedett. A tartályban lévő nyomásszint miatt arra kell számítani, amit én enyhe visszarúgásnak írnék le. Kíváncsi voltam, hogy ez milyen hatással lesz a célzásra. 5 m-ről már nem tudtam magával a kúppal közvetlenül a célba ütni a fejet, de ez teljesen mindegy. Az aeroszolcseppek szinte a teljes, 500 × 700 mm-es felületét is beborították, így a támadó "teljes adagot" fogna (a gyártó szerint a közted és a medve között lévő képernyő akár 4 m szélességet is elérhet). Hasonló tapasztalatom volt a műanyag hajótest megcélzásakor, 3,5 és 7 méterről is. Teljesen biztos lehetsz abban, ha legalább az említett két másodpercig nyomva tartod a ravaszt – a nyomás akkora mennyiségű aeroszolt lövell ki, amit még 10 méteren sem lehet eltéveszteni.

A teszt során minden töltelékre szükségem volt, és a permet tömege 90 g-ra csökkent - így a CR anyag teszi ki a tömeg túlnyomó részét. Tapasztalataim szerint kb 10-12 adagra elegendő a tartalom 0,5-2 másodperces hosszban. És végül akaratlanul is kipróbáltam a "céerka" hatást. Az utolsó alkalmazás után vártam egy percet, és védőszemüvegben és FFP2-es légzőkészülékben sétáltam a célponthoz, hogy fotózzam. Mindkét védőeszköz ellenére néhány másodpercen belül megfájdult a torkom, köhögtem és erősen égett az orrom. Csak újabb 3 perc múlva lehetett következmények nélkül megközelíteni.

Végső ítélet

A TETRAO Bear Spray CR megfelelt az elvárásaimnak az intuitív használat, a gyors felvitel és a kellő mennyiségű hatóanyag tekintetében. Nemcsak medvék, hanem embertámadók vagy nagytestű kutyák ellen is jól jön majd. Főleg nőknek, időseknek ajánlom, vagy röviden mindenkinek, aki nem rendelkezik önvédelmi képzettséggel és fegyvertartási engedéllyel. Végül adok néhány tanácsot arra az esetre, ha az aeroszolfelhő véletlenül eltalálná. Mossa le az érintett területeket nagy mennyiségű vízzel, kezelje a bőrt szappannal, és hagyja, hogy a tünetek maguktól enyhüljenek. Különösen óvatosan öblítse ki a szemet. A tartály nyomás alatt van, ezért ne tárolja a spray-t közvetlen napfényben, és ne tegye ki 50 °C feletti hőmérsékletnek.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

Ezt a kiváló minőségű spray-t és még sok mást itt talál: TETRAO gáz spray-k