Amikor az erdőből fotóstúdió lesz

A kanadai Spypoint cég olyan innovátor hírnevet vívott ki magának, amely a kameracsapdák lehetőségeit egyre új szintre emeli. Ezt a tendenciát erősítette meg a FORCE-PRO modell is, melynek paramétereiről a legtöbb versenyző csak álmodozhat

A Spypoint FORCE-PRO nem kis dolog - a műanyag tok méretei 9,8×12,7×6,9 cm, súlya pedig eléri a 269 g-ot (nyolc AA elem behelyezése után 482 g-ra nő). A gyártó azt állítja, hogy ne használjon újratölthető elemeket, amelyek alacsonyabb feszültsége korlátozhatja a funkcionalitást - de a tesztelés során ezeket használtam, és nem tapasztaltam problémát. Ha lehetősége van a vadkamerát a hálózatról táplálni (például miután felszerelte a vadászházba), akkor értékelni fogja a tok alján található, vízálló burkolattal ellátott 12V DC bemenetet.

Paraméterek, mint egy tükörreflexes fényképezőgép

Kicsit kár, hogy a kanadai mérnökök nem ruháztak be modernebb, nagyobb kapacitású 18650-es akkumulátorokba, de a vadkamera valószínűleg így sem lett volna sokkal kisebb. Testébe rendkívül erős alkatrészeknek kellett illeszkedniük – elöl sikeres álcázó spray-vel, hátul pedig matt fekete kezeléssel – a FORCE-PRO akár 30 MP-es felbontású fotókat és 4K-s videózást is készíthet. Elismerem, hogy ezek a számok még a digitális tükörreflexes gépemet is jelentősen felülmúlják, nemhogy a piacon kapható vadkamerák túlnyomó többségét.

A megapixel tisztességes része azonban nem használná, ha a képek nem élesek, és a készülék nem tudná időben észlelni a mozgást. Szerencsére még ezekben a kategóriákban is a FORCE-PRO az élmezőnyhöz tartozik. Az első fal felületének több mint felét a háttérvilágítás 54 LED-je foglalja el, amely szemmel nem látható, és hatótávolsága körülbelül 27,5 m. Alatta a 0,2 másodperces zárreakciós idővel és egy piros LED-del rendelkező kameralencse kapta meg a helyét, melynek funkciójára később térünk ki. Legalul egy mozgásérzékelőt talál, amely minden mozgást rögzít 33,5 m-es távolságig.

Az elemek beállításához és behelyezéséhez a FORCE-PRO-t ki kell nyitni, amit a jobb oldalon található mechanizmus tesz meg. Tetszik a kifinomult kétlépcsős vezérlés, valamint a masszív dizájn, aminek köszönhetően szorosan zárva tartja a vadkamerát. A készülék teljes kerületén gumitömítéssel kombinálva biztosítja, hogy se víz, se szennyeződés ne kerüljön a készülék belsejébe. Végre magam is rájöttem - szakadó esők idején a terepen volt a tesztelt egység, és többször is sárral fröcsköltem, anélkül, hogy az elektronika a legkisebb kárt is szenvedte volna. Egyetlen hibát találtam a még lakattal is felszerelhető zárószerkezeten – ha nem vigyázunk, a vadkamera zárásakor hangosan kattog.

Részletes és egyszerű beállítás

A FORCE-PRO belső részének jobb oldala az akkumulátorok számára van fenntartva, a bal oldalon érzékelők, vezérlők és egy SD memóriahely található. Kameracsapdáját 16 GB-os kártyával kapod, így nem kell mást vásárolnod (ha nagyobb kapacitásra vágysz, a „kártya” maximálisan támogatott mérete 128 GB). A kártya határozott kattanással illeszkedik a nyílásba, így biztos lehet benne, hogy megfelelően helyezte be.

A fiók kapcsolója és öt navigációs gombja (négy irány nyíl és az OK megerősítő gomb) szolgál a vezérléshez. A kapcsolónak három állása van: OFF a kikapcsoláshoz, SETUP a paraméterek beállításához és ON a fényképezéshez. SETUP módban automatikusan felvillan a 1,5 hüvelyk (3,8 cm) átmérőjű monokróm kijelző, amelyen az akkumulátor állapotának jelzése, az aktuális készült képek száma és egyéb hasznos adatok találhatók. Az OK gomb megnyomása után egy menü jelenik meg a képernyőn, amelyben a fel és le nyilakkal navigálhat, míg a bal és jobb nyilakkal kiválaszthatja az egyes tételek értékeit.

Mit tudsz beállítani? Először is, a nyelv (angol, német és francia közül választhat) és a dátum megjelenítési formátuma (nap/hónap/év vagy hónap/nap/év), idő (12 órás vagy 24 órás ciklus) vagy hőmérséklet (Celsius vagy Fahrenheit fok) ). Ezután maga a dátum és az idő, majd a felvételi paraméterek. Fényképeknél érdekelni fogja a késleltetés (a kép elkészítése után mennyi idővel aktiválja újra a készülék a mozgásérzékelést), a felbontás 4/16/30 MB, 1-6 fénykép készítésének lehetősége egy trigger aktiválással és az érzékenység a mozgásérzékelőről.

Ha úgy dönt, hogy videót készít, a késleltetés és az érzékelő érzékenysége mellett lehetőség van a felbontás (VGA-ról HD-re, FHD-ről, QHD-ről 4K-ra) és a sorozat hosszának 10-60 másodperc közötti módosítására. FORCE-PRO-nak time-lapse opciót kínál, amikor előre meghatározott időközönként képeket készít, függetlenül attól, hogy az érzékelő mozgást észlel-e.

Okos és robusztus

Az összes paraméter kiválasztása után visszakapcsoltam a FORCE-PRO-t OFF módba, betettem a hátizsákomba és bementem az erdőbe. A tok hátlapjának átgondolt kialakításának köszönhetően a kamerafogó akár a mellékelt szürke textilpánttal (átmérője 2,5 cm, hossza 145 cm), akár a csomagtartóra rögzíthető. paracord vagy például egy erősebb vezeték. Egy pár távolságtartó tartja a készüléket a megfelelő helyzetben a beolvasott térhez képest. Egy másik telepítési lehetőség az állványra szerelés - erre a célra a FORCE-PRO a szokásos átmérőjű fémmenetet kapott.

A lehető legjobb képminőség érdekében a vadkamerát a várható állatfaj testének közepének megfelelő magasságba kell elhejezni. Az ideális távolság 7,5 m, amelyet figyelembe vehet például az önetető közelében történő felszereléskor. Miután a helyére tette a vadkamerát, nyissa ki, és kapcsolja BE módba. Az előlapon lévő piros LED 30 másodpercig villog, és csak miután kialszik, kezd el működni a készülék. Így lesz elég ideje kirakni a kamerát és távozni. Tegyük hozzá, hogy BEÁLLÍTÁS módban a paraméterek beállításakor a piros lámpa eltérő frekvenciával villog – így nem fordul elő, hogy a vadkamerát elhagyva véletlenül elfelejtjük aktiválni.

A kezdeti tesztelés során a megfelelő helyválasztás jutalma éles és tiszta szarvaskép volt. A zársebességnek és a nagy felbontásnak köszönhetően a fotók és a videósorozatok olyan részletesek voltak, hogy felismertem az egyes darabok általános állapotát, a szőr állapotát és azt, hogy a agancsukat még mindig barka borítja-e. A vadkamerához hasonlóan a FORCE-PRO színes képeket készít nappal, és fekete-fehéret éjszaka. Minden fénykép szerepel a dátum, az idő, a hőmérséklet és a holdfázis információi találhatók.

Átfogó ítélet

További tesztek következtek Morvaország és Nyugat-Csehország különböző helyein. Egyszer a FORCE-PRO-mat egy oszlopra tettem közel a földhöz, hogy megtudjam, hol mozognak a sünök apám birtokán. Egy másik alkalommal például a tulajdonos engedélyével egy szántóföldre telepítettem, ahol egy békésen legelésző dámrudlit rögzített.

A több hónapos tesztelés során véletlenül én is meggyőződtem a készülék tartósságáról - amikor egy fához rögzítés közben kicsúszott a kezemből és kb 1,5 m magasságból a földre zuhant. Egyik érzékelő és a test sem sérült meg, de kinyitás után a kijelzőn a Card Error hibaüzenet jelent meg. Elég volt ki-be kapcsolni a FORCE-PRO-t, utána visszaállt az utolsó beállításra és még a mentett képeket sem vesztettem el.

Tetszett a robusztus kanadai vadkamera, és azt kell mondanom, hogy ha megszokja a felvételek szintjét, a legtöbb más eszköz kimenete kissé elégtelennek tűnik. Csak azt sajnálom, hogy a fotók vagy videók nem tekinthetők meg közvetlenül a kijelzőn, és a FORCE-PRO nem képküldős vadkamera. Nincs más hátra, mint a kártya eltávolítása és behelyezése a számítógépbe. A képek minőségét azonban leginkább egy nagyméretű monitoron fogja értékelni, és megtekintésükkor tökéletes áttekintést kap arról, hogy mi történik a környéken vagy egy másik megfigyelt ingatlanon.

A Spypoint vadkamerák teljes választékát megtalálja a következő helyen: SPYPOINT