Az új TETRAO OTUS új szintre emeli a vadászat határait

A hőkamerás technológia a vadászok fontos eszközévé válik, javítja a vadkeresési és nyomkövetési képességeiket, de mindenekelőtt a vadászati ​​biztonsághoz járul hozzá. A fenntartható és etikus vadászat érdekében azonban fontos betartani az etikát és a törvényeket e technológia alkalmazásakor. A folyamatos fejlesztéssel a hőkamera valószínűleg még fontosabb szerepet fog játszani a vadászatban, új lehetőségeket hozva a jobb vadgazdálkodás és a kulturális megőrzés terén.

A hőkamera céltávcső kiválasztása manapság egyáltalán nem egyszerű, hiszen a piac többféle márkájú és paraméterű készüléket kínál. A kiválasztásnál azonban nem csak a márkát érdemes ellenőrizni, hanem a szállító megbízhatóságát és a lehetséges szolgáltatási lehetőségeket is. Különböző utánzatok kezdenek megjelenni a piacon, amelyek megfizethetőbbek, de végül a készülék üzemeltetésének vagy szervizelésének összköltsége többszörösére nőhet.

Tesztelésre a TETRAO OTUS 650x 50Hz-et választottam, 640x480px @ 12 µm VOx érzékelőfelbontással, ami paramétereivel még a legigényesebb vadászok elvárásainak is megfelel. Első pillantásra egy nagyon sikeres modell, kényelmesen elhelyezett vezérlőelemekkel, azonnal lenyűgözött a rendkívül intuitív, könnyű kezelhetőségével, amely egy optikai céltávcsőre emlékeztet. Még teljes sötétségben is könnyen kezelhető, és műszakilag kevésbé jártas vadászok számára is alkalmas. Nem szabad megfeledkeznem a 30 mm-es, szabványos tubusban lévő, a hagyományos céltávcsőhöz nagyon hasonló formájú és súlyú testhez, és be kell vallanom, hogy teljesen magával ragadott a szerelék is, ami közvetlenül a csomagban található.

A bekapcsológomb rövid kattintása után kis idő múlva felgyullad a 0,39'OLED 1024x768-as kijelző, amelyen 10 fokozatban igény szerint állíthatjuk a fényerőt. A legalacsonyabb fényerő segít meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát, de kevésbé terheli a vadász szemét, vagy megvilágítja az okulár mögötti teret, ami a vadászat során általában zavaró pillanatot jelent a vad számára.

Pozitívan értékelem a rendkívül hosszú, akár 10 órás akkumulátor-élettartamot. Bevallom, a készülék kicsomagolásakor meglepődve láttam, hogy van benne két akku és még egy töltő is hozzájuk. Az akkumulátorok nagyon egyszerűen beépíthetők a készülékbe, így a feledékeny vadászoknak sem lesz gond a készülék lemerítésével. Szintén plusz, hogy akár 20 000 ft áron is beszerezhető külső akkumulátor az eladótól, így nem kell félni attól, hogy akkumulátorokon "megöregszik" a készülék.

A menü vezérlése a készülékben nagyon egyszerű és intuitív, egyetlen forgatógombbal az egész készüléket beállíthatjuk, a szálkereszt célzásától a szálkereszt színének megváltoztatásán át a Wi-Fi funkció bekapcsolásáig. Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolattal az alkalmazáson keresztül csatlakoztathatja az céltávcsövet egy mobiltelefonhoz, ahol megtekintheti a rögzített videókat, fényképeket, vagy közvetlenül figyelheti, mi történik az objektív előtt, és kiértékelheti a találatait vagy a megfigyelő viselkedését. állatokat. Természetesen a felvétel előtt és után is van videó rögzítési funkció.

A céltávcső akár 10 féle fegyverre és a ballisztikus toronynak köszönhetően sok távolságra 50-től 500 méterig lőhető, ami a több fegyverrel vagy kaliberrel rendelkező vadászok számára nagy előny. A kép fókusza nagyon érzékeny, így nagyobb távolságok esetén is és bekapcsolt "kép a képben" funkcióval és közelebbi zoommal is kellően éles a kép és biztonságos fotózást tesz lehetővé. A külső időjárási viszonyokkal, karcolásokkal és ütésekkel szembeni ellenállás mellett a visszarúgással szembeni ellenállás sem feledkezett meg. Ebben az esetben 6000 J-ig terjed, így minden általánosan használt vadászkaliberhez alkalmas.

Teszt következtetése:

Ha egy ilyen készülék vásárlása mellett döntenék, a piacon elérhető konkurens készülékekhez képest azonnal meggyőződnék a piac legjobb áráról, és ha arra gondolok, hogy két akkumulátort is találtam töltővel vagy rögzítőgyűrűkkel. a csomag, ennek a készüléknek az ára messze máshol van. Pozitívan értékelem továbbá az új akkumulátorok vásárlásának lehetőségét, a módok színpalettáinak számát bármilyen időjáráshoz, a festői módok kiválasztását a cél egyértelműen kiemeléséhez, vagy akár 10 féle szálkereszt kiválasztásának lehetőségét. Mindezek miatt ez a készülék egy igazán nehezen felülmúlható modell, amelybe tényleg érdemes beruházni. Nehéz olyat találni, amire panaszkodnék, talán túl finoman forgatom a gyűrűt a színmodellváltáshoz, de még ez is előnyt jelenthet annak, akinek télen merev a keze, vagy kesztyűben bánik vele.

Blog szerzője: Poľovník Jakub

A TETRAO OTUS 650x hőkamera céltávcsövét itt találja: OTUS