Forradalmi kényelem és praktikum kis kockában rejtve

Erdőben dolgozva, padon várva vagy a természetben barangolva minden grammot értékelni fogsz, amit nem kell hátizsákban cipelned a hátadon. Azonban minél több időt tölt a terepen, annál inkább nő a kényelem és a pihenés minősége iránti igénye. Mindezen követelményeknek igyekszik megfelelni a TETRAO párna, amely kibontva nedvességálló takaróvá változik.

Amikor először kerül a kezedbe a szlovák márka terméke, először arra gondolsz, hogy ez egy hétköznapi kültéri párna khaki árnyalatban. Ekkor megjelenik egy fekete cipzár, amely a 35 × 35 cm-es négyzet teljes kerületét körbejárja. Miután kihúzta a cipzárt, azt fogja tapasztalni, hogy egy ügyesen megtervezett párnát tart a kezében – a töltelék egy 175 × 150 cm méretű takaróból áll, amely magával a párnahuzattal együtt egyetlen anyagból készült.

A földön vagy a lesen ül

Míg az anyag kívülről sima softshell-bevonatú, hátul szálcsiszolt gyapjú kötött. A kerület mentén beleértve a lekerekített sarkokat is a varrónők fehér szegéllyel látták el a zöld takarót. A "varrónő" szót pedig szándékosan használom, mert keleti szomszédainknál kézzel készítik a párnát. Sajnos az anyagösszetételről vagy a karbantartási követelményekről nem fogsz megtudni semmit, mert a párna-takarón hiányzik a megfelelő címke. A TETRAO csak annyit ír a honlapján, hogy "minőségi és erős anyagokból" áll - és az összbenyomás alapján egyértelműen a modern műszálak közé tartozik.

A "bízz, de ellenőrizd" mondás jegyében egy innovatív kütyüvel mentem be az erdőbe, hogy kipróbáljam praktikumát a valós használat során. Előtte ismét össze kellett hajtanom a takarót és felcipzároznom, hogy párnát formáljak. És rájöttem, hogy soha többé nem fogom tudni olyan precízen hajtogatni belülről az anyagot, mint a gyárban. A tökéletesen lapos forma helyett egy pattogósabb dizájnt kaptam, de végül tényleg ez is megfelelt - a párna egyszerre lett bolyhosabb és puhább. Kicsit vastagabb lett, de még így is belefért egy 30 literes hátizsákba anélkül, hogy erőltetnem kellett volna oda, vagy megtöltenem a csomagok teljes helyét.

Először kipróbáltam a párnát a svéd Walkstool összecsukható székkel kombinálva. Önmagában is kényelmes a hálós poliészter ülésnek köszönhetően, de a fenék alatti párna magasabb szintre emelte a kényelem szintjét egy rövid bushcraft ebéd alatt. Ugyanez volt a helyzet a fatönkön ülve is, jól jött egy praktikus eszköz - a hideg fán való hosszas üléstől a vadász nem csak egy idő után megfájdul mindenben, hanem kellemetlen aranyérrel is jár.

Takaró vagy párna?

Távcsővel körbenézve rájöttem, hogy a TETRAO termék is talál majd más hasznot kahasználást. Bekapcsolt állapotban betét vagy homokzsák helyett használható a feygvere alatt, ami jobb stabilitást biztosít a fegyvernek lövéskor és egyúttal nem karcolja meg a csövet vagy a kézvédőket a sokszor durván megmunkált deszkákon. És ha éjszaka remegni kezd, csak húzza ki a cipzárt, és dobjon egy takarót a hátára.

A TETRAO termék a táborozás során is hasznos segítőnek bizonyult. A legtöbb éjszakázónak csak annyit kell tennie, hogy ha egy takaró alatt alszik, be kell tömnie egy pulóvert a hálózsákba, és beszereznie egy rögtönzött párnát. Ez a dizájn reggelente mindig fáj a nyakam, ezért adtam egy esélyt a párnának. Mivel széles hálózsákot használok, gond nélkül befért és igazán kényelmesen aludtam. A keskenyebb "múmiák" tulajdonosainak valószínűleg a hálózsák és a szőnyeg közé kellene tenniük. Amikor több éjszakát töltök kint, és a kemping autóval megközelíthető, viszek magammal egy összecsukható terepágyat. Rajta a kézzel varrott barát nem csak párnaként, hanem könnyű takaróként is bevált - ha a melegebb polár oldalával tedd magadra.

Elgondolkodtam, hogy a szlovák termék helyettesíthet-e egy másik berendezést is: egy pokrócot, amelyre az ember olyan dolgokat teríthet, amelyeket nem akar közvetlenül a nedves talajra tenni. A TETRAO kijelenti, hogy a szövet vízálló kezeléssel büszkélkedhet - azzal a ténnyel, hogy ezúttal a softshell nem nedvszívó oldalának természetesen le kell ereszkednie. Csak úgy leterítettem a khakiszínű takarót a nyirkos földre, leültem rá, és egy órát töltöttem a kés élezésével, a hátizsákban lévő kellékek megigazításával és a közeli etetőnél távcsővel lefekvő állatokat figyelve. Bár a súlyomat az anyagra helyeztem, és a takaró nem tartalmaz funkcionális membránt, a nedvesség nem hatolt át rajtam végig.

Univerzális kellék

Hazatérésem után észrevettem, hogy a takarón több kiszáradt iszapfolt van. Karbantartási információ nélkül a legegyszerűbb megoldást próbáltam ki: nedvesíts meg egy szivacsot és dörzsöld át a szennyezett területeket. Néhány tíz perc alatt az anyag megszáradt, és a foltok teljesen eltűntek. Ha erősebben szennyeződött volna az anyag, akkor megpróbálnám 30°C-os programra betenni a mosógépbe és úgy gondolom, hogy gond nélkül "túlél". Egy másik lehetőség a TETRAO ökológiai tisztítószer vagy az azonos márkájú aktív hab, amely remekül bevált a sáros nadrágok és bőrcipők "lökésére".

Végül úgy döntöttem, hogy kipróbálom, mennyi vizet bír el igazán az anyag. Körülbelül fél csésze vizet tettem egy bögrébe, beleöntöttem a takaró kilógó hajtásába, és elkezdtem mérni az időt. Még 15 perc után sem szivárgott át a folyadék - annak ellenére, hogy többféleképpen nyomkodtam-nyomkodtam az anyagot.

Tetszett a TETRAO fejlesztőinek eredeti ötlete a teszt során, és figyelemre méltó sokoldalúságot és tartósságot mutatott be. Jó szolgálatot tesz egy lesen, kiránduláson vagy például egy hétvégi piknik alkalmával, amikor a legutóbbi esőtől függetlenül is teríthetsz finomságokat a takaróra. A párna kényelmes ülve vagy fekve, a takaró fölösleges teher nélkül melegít, és szilárd szigetelésként szolgál. Így hát nem csak a vadászok fogják értékelni ezt a kütyüt hátizsákban, hanem az utazók, az erdészek vagy a "hétköznapi" túrázók is.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

Összecsukható párna TETRAO takaróval nedvességálló kezeléssel és még sok más megtalálható itt: TETRAO