Hagyományos segítő modern ruhában

A termosz elválaszthatatlan társa sok ember számára, akik hosszú órákat és napokat töltenek a szabadban, időjárástól és évszaktól függetlenül – a vadászoktól a katonákon és erdőmunkásokon át a villanyvezeték-karbantartókig. Túrázóknak, utazóknak és kalandoroknak is alkalmas. Mindezekre a csoportokra fókuszál a szlovák TETRAO márka, amely két különböző méretű termosz palackot is tartalmazott kínálatában.

Kevesen veszik észre, hogy valójában mióta van nálunk a termosz. 1892-ben találta fel James Dewar, az Oxfordi Egyetemről, akinek olyan edényre volt szüksége kísérleteihez, amely a lehető leghosszabb ideig nagyon alacsony hőmérsékleten tartja a folyadékokat. Számos általánosan ismert fizikatörvényt használt, és okos megoldássá állította össze őket. Az eredmény egy dupla falú üvegtartály lett, és a tudós levegőt pumpált a köztük lévő térből. Tudta, hogy a vákuum akadályozza meg a legjobban a vezetésen és az áramláson keresztüli hőveszteséget. Ezenkívül a termosz belsejét ezüstözött fényes felülettel látta el, ami viszont csökkentette a sugárzáson keresztüli hőszivárgást.

Elegáns és praktikus

A leírt tulajdonságok a modern termoszokra is érvényesek, amelyek lehetővé teszik, hogy nyáron hidegen, télen melegen tartsuk az italokat. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a termoszon nincs mit javítani. A tervezők azonban még több mint egy évszázaddal a találmány után is olyan ötletekkel állnak elő, amelyek modern anyagokat, dizájnelemeket és egyéb kütyüket használnak. A Dewar legjavát és a jelenlegi technológiát ötvöző modellek között szerepel a TETRAO márkájú termosz.

A szlovák gyártó két típust dobott piacra, amelyek elsősorban térfogatban térnek el egymástól: A nagyobb palackba egy liter folyadék fér bele, a kisebbbe pontosan a fele. A vásárlás során a választást elsősorban azon kell alapul venni, hogy mennyi ideig kell biztosítania az ivási rendszert. És a csomagok térbeli lehetőségeiből is. Inkább a kompakt felszereltséget részesítem előnyben, ezért a félliteres változathoz nyúltam - 7,2 cm-es átmérőjének és 24,4 cm-es magasságának köszönhetően könnyedén elfér a legtöbb kis- és közepes hátizsák oldalzsebében.

A TETRAO terméket angol nyelvű alapinformációkkal ellátott kartondobozban kapod meg, ami megbízhatóan védi a tartalmát - a termoszon a legkisebb karc sem volt kiszedés után. Első ránézésre a matt sötétzöld bevonattal keltette fel a figyelmemet, ami nem csak elegáns, de praktikus is – nem kelt nem kívánt csillogást. A palack magasságának nagyjából a közepén található a TETRAO márka logója. Jelenlétét még a szatén bevonatú acélsapka sem fedi le.

Minőségi acélból készült

A felületkezelésnek köszönhetően a termosz nem csúszik a kezedben, még akkor sem, ha izzadt tenyér vagy kesztyű van rajtad. És még ha alacsonyabbról is esik rád, akkor sem szenvedhet végzetes sérülést – a dupla fal ellenáll az ütéseknek. A fő felhasznált anyag is hozzájárul a tartóssághoz: 18/8 rozsdamentes acél (japán szabványok szerint SUS 304 jelzéssel), 18% krómot és 8% nikkelt. Nagy korrózióállósággal, hosszú élettartammal és könnyű karbantartással büszkélkedhet, jól ellenáll a szagoknak és a mechanikai karcolásoknak is. Nem csoda, hogy közkedvelt anyag a jó minőségű edények és egyéb konyhai eszközök gyártásához. Értékes tulajdonságai közé tartozik az alacsony súly – a TETRAO termosznak körülbelül 30%-kal kisebb súlyt (körülbelül 370 g-ot) kölcsönöz, mint a legtöbb versenytárs félliteres modellnek. A termosz fényes rozsdamentes acél belseje nincs ellátva olyan betétekkel vagy bevonatokkal, amelyek befolyásolnák az italok ízét.

A részletesebb ellenőrzés során további előnyöket fedezhet fel. A nyakat egy műanyag tartó veszi körül, amelyhez egy textilpánt is rögzíthető, például egy hátizsák hordozásához vagy akasztásához. A fekete gumi alja csúszásgátló kezelést kapott, és a palack szögként tartja magát sima vagy enyhén csúszós felületre helyezve is. Hamar rájöttem arra is, hogy a levegő és a termoszban lévő folyadék hőmérsékletétől függetlenül a zöldfelület nem harmat lecsapódott cseppektől. Az acél fedél egyben erős bögreként is szolgál. Hogy lecsavarás után ne hűljön ki feleslegesen a palackban lévő ital többi része, a kupak alatt találunk egy ugyanilyen anyagból készült, szintén menettel ellátott kupakot. És alatta még egy meglepetés: kivehető szűrő a  teához, összecsukható fogantyúval.

A terepen való bemelegítéshez

A termosz sok kilométert eltöltött velem az erdőben, és kompakt méreteinek és súlyának köszönhetően alig tudtam, hogy a hátizsákomban van. Nagyon könnyen nyílik és záródik és tökéletesen tömített - egy csepp folyadék sem szivárgott ki belőle, még akkor sem, amikor egy félretett bagel az oldalamra esett és csak egy idő után vettem észre. A "fém-fém" csavarmenetek talán egyetlen hátránya, hogy gyakorlatilag lehetetlen hangtalanul le-/sapkát venni a termoszról.

A gyártó szerint a vákuumszigetelés olyan hatékony, hogy az italokat 24 órán át melegen, hidegen pedig akár 36 órán keresztül tartja. Tekintettel arra, hogy a TETRAO terméket a kora őszi száraz napokon teszteltem, elsősorban az elsőként említett érték érdekelt. A kétnapos terepen történt rendezvény előtt kora reggel teát főztem, megtöltöttem a termoszt és a hátizsákomba tettem. Napközben 10 °C körül volt a kinti hőmérséklet, és amikor kb. 15 óra múlva befeküdtem a hálózsákba, a tea felöntés után még olyan forró volt, hogy várnom kellett a fogyasztással. Éjszaka nulla közelébe süllyedt a hőmérséklet, és éjfél körül úgy döntöttem, hogy újra felmelegítem a teát. Ezúttal inkább csak meleg volt, és azonnal meg lehetett inni. Másnap reggel a maradék ital alig melegített fel, és alig langyosnak mondanám.

Igaz, hogy a vizsgált idő egy részében a palack a bagelben volt, egy részét azon kívül, és változott a hőmérséklet. Hazatérése után állandóbb körülmények között teszteltem a szigetelés hatékonyságát. Frissen főzött kávét öntött a termoszba, és bezárta a hűtőszekrénybe 4 °C-ra beállított hőmérsékleten. Pontosan 12 óra múlva kivettem, kinyitottam – és megállapítottam, hogy a koffeines ital még forró. Újabb öt óra múlva már csak langyos volt.

A termosz jól működik, és sokáig melegen tartja a teát vagy a kávét, de a gyártó által megadott értékeket elméletinek, vagy ideális körülmények között, meleg napokon elérhetőnek látom. A TETRAO új terméke a robusztusság, kompaktság, funkcionalitás és vonzó megjelenés kombinációja miatt tetszett. Bármilyen meleg folyadékot önt is bele, minden külső alkatrészt azonnal megérinthet anélkül, hogy megégne – és ez csak egy újabb bizonyítéka a minőségi kidolgozásnak.

Egy utolsó tipp

Hozzáteszem, hogy egy hosszabb téli túra során a megszokottól eltérő módon is - termoszban főzéshez - használhatod a TETRAO terméket. A tüzelőanyag (például gáz a kályhához vagy fa a tűzhöz) mellett ez a javítószer is időt takarít meg, mert a forralás egy zárt edényben történik, amelyet menet közben a hátizsákban tarthat. Hogyan működik? Alacsony lángon történő főzéskor a forrásban lévő víz hőmérséklete nem emelkedik, és a betáplált energia gőzzé alakítja. Tehát elég megakadályozni, hogy a felmelegített víz ismét kihűljön. A termosz pontosan ezt teszi – állandó hőmérsékletet tart fenn. Emellett 80 °C-os víz és 1-2 óra idő elegendő az étel elkészítéséhez. Az eljárás egyszerű: Tegye például a finomra vágott húst és a burgonyát egy termoszba, öntse le forrásban lévő vízzel, és zárja le a termoszt. Ha az élelmiszer le volt fagyasztva, körülbelül 5 perc alatt felolvad, és a hőmérséklet 50-60 °C-ra csökken. A kihűlt vizet öntsük az ešusba, forraljuk fel újra, és tegyük ismét a termoszba. Most 80°C felett tartja a hőmérsékletet bent, és megfő a rögtönzött leves.

Jó étvágyat!

Blog szerzője: Miroslav Mašek 

A TETRAO termoszt itt találod: Termoszok és bögrék