Hogyan válasszunk éjjellátót?

Ha Ön horgász, vadász vagy kalandvágyó turista, aki szeret éjszaka barangolni a vidéken, az éjjellátó sem hiányozhat felszereléséből. A piac számos terméket kínál, amelyeket funkciók, felhasználások vagy árak szerint osztanak fel. Nem tud választani? Tanácsot adunk, hogy mire kell összpontosítania a megfelelő éjjellátó kiválasztásakor.

A megfigyelő éjjellátó egy olyan eszköz, egy elektro-optikai eszköz, amely lehetővé teszi, hogy használója sötét környezetben is lásson. Ezek azonban nem olyan eszközök, amelyek a tárgyakból kiáramló hőt mutatják. Az éjjellátók felerősítik a maradék fényt, működési elve viszonylag egyszerű. Leggyakrabban a hold, a csillagok vagy a környező városok és falvak fényeinek visszaverődését hangsúlyozzák.

Éjjellátó modellek

Az éjjellátók különböznek az alkalmazott technológiától és kialakítástól. Ezért ezek a következőkre oszlanak:

Monokulárok - olyan eszközök, amelyek kompaktak, kisebbek és funkcionálisan nagyon hasonlítanak a céltávcsőhöz. Azonban nem szereli fel őket a puskára, és kevésbé tartósak is. Ami azonban az ár-érték arányt illeti, ezek vonzó megoldások.
Puskás távcsövek – fegyverre szerelhető, és van egy szélkereszt. Lövéskor visszarúgásnak ellenálnak.
Binokulár– ideális éjszakai látó, amelyet tárgyak megfigyelésekor használhat.
Előtét – kamerákhoz vagy puskatávcsőre rögzíthetők, és lehetővé teszik a éjszakai lövést.

Digitális vagy analóg éjjellátó?

Mind az analóg, mind a digitális éjjellátónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A megfelelőbb választása a felhasználó igényeitől függ.

Analóg éjjellátó

Az alap egy fotokatód, amelybe a maradék fény bejut, majd elektronokká alakítja. Eltalálják a foszfor árnyékot, és megjelenítik a képet. Analóg éjszakai látás:

A lehető legtöbb fényt összegyűjtik - az éjszakai környezetből, majd nagyfeszültséggel felerősítik azt tiszta képpé;
Infravörös sugárzást használnak, és nagy feszültséggel látható fénnyé alakítják, amelyet a felhasználó a szemlencsén keresztül lát.

Ha sötétben tartózkodik, ahol nem láthatók csillagok, hold vagy más fényforrás, az infravörös fényforrás az egyetlen módja a fény kiemelésének. Szabad szemmel nem látható.

Analóg éjjellátó:

rendkívül érzékenyek és kiváló végső képet nyújtanak,
nem energiaigényesek,
egyes országok megkövetelik, hogy bejelentsék a rendőrségen,
drágábbak.

Digitális éjjellátó

A digitális éjjellátó a digitális éjjellátásra emlékeztet. A maradék fényt egy CCD processzoron keresztül alakítják át, felerősítve a gyenge fényt.

Olcsóbbak, mint az analóg éjjellátók, nem kell jelenteni a rendőrségen, és számos beállítási lehetőségük van.

Nem olyan érzékenyek, mint az analóg modellek, és magas az energiafogyasztásuk.

Az éjjellátó generációi

A generáció az éjszakai látás egyik fontos paramétere. Különbségeket jeleznek a maradék fény felerősítésének képességében.

1. generáció
Az első generációt a vietnami háború alatt fejlesztették ki, és körülbelül 1000-szeresére képes felerősíteni a környező fényt. Nem igényel infravörös fényforrást a működéséhez, ha elegendő a környezeti fény.

2. generáció
A második generációs éjszakai látást egy mikrocsatornás lemezzel gazdagítják, amely egy elektronsokszorozó. Növeli az elektronok számát, és lehetővé teszi, hogy a képerősítő akár 20 000-szeresére erősítse a környezeti fényt.

Jelenleg ez az egyik legelterjedtebb éjjellátó.

3. generáció
Az éjjellátók harmadik generációja ugyanazokból a részekből áll, mint a második generációs képerősítők. Ezek a nézetek azonban fotokatód réteget használnak, amely galliumból és arzenidből készül, és lehetővé teszi a fény 50 000-szeres erősítését.

Professzionális használatra készült.

Éjjellátó tartozékok

Ha teljes sötétségben tartózkodik, ahol nincs elegendő fénye a csillagokból vagy a holdból, akkor az éjszakai látás érdekében infravörös vagy lézeres megvilágítást is kell viselnie.

Nagyon kompakt, és egy olyan eszköz, amelynek infravörös sugara nem csak az emberi, hanem az állati szem számára is láthatatlan. Biztonságos a szem számára, és e sugarak hatótávolsága több száz méter.

Lásson a sötétben

Még éjszaka is kaphat áttekintést a környezetéről. Ha gyakran mozog éjszaka, figyeli meg a vadállatokat vagy keres egy konkrét éjjellátót, nézze meg az éjjellátó kínálatát, aminek köszönhetően éjszaka nem marad le semmiről.

A minőségi éjjellátót itt találja: Éjjellátók