Kés a zuzmó illatával

Az éles kés az egyik legfontosabb vadászeszköz. Leginkább vadfeldolgozásnál szolgál eszközként, de több napot a terepen töltve a tűzre való fakészítésnél és a főzésnél is felhasználják. És kivételesen vadfeldolgozás, vagy vadállat, vaddisznó vagy orvvadász támadása elleni védelemhez is jól jöhet. Bárhogyan is használja a kést, szilárd darabnak kell lennie, amelyben bízhat. Hogyan birkózott meg egy ilyen kihívással a szlovák TETRAO Bacidia kés?

A TETRAO márka vadász vadkamerákat, cipőket, poggyászokat vagy távcsöveket, de stílusos kiegészítőket is kínál a pénztárcáktól az ékszerekig. Ezeket a termékeket Európa legkülönbözőbb szegleteiről bevált beszállítók gyártják, kedvező ár minőség arányú cégeket választva. Tavaly több tucat késre bővítette a kínálatot, amelyeket a trencséni szakemberek olasz késkészítőkkel együttműködve terveznek, és éles szerszámokat is gyártanak az Appenninek-félszigeten. A TETRAO termékek általában a növények vagy állatok latin nevét viselik, és ez alól a kések sem kivételek – minden modell egy gomba nevével büszkélkedhet. Ha számodra a Bacidia szó nem jelent semmit, tudd, hogy a magyar természetben is előforduló lycophagous gomba nemzetségről van szó.

"Mérgező" penge

A Bacidia lenyűgöz kompromisszumok nélküli dizájnjával, amely egyesíti a funkcionalitás hangsúlyozását és a vonzó megjelenést. További plusz pont számomra, hogy a kés fultang felépítése egyetlen acéldarabból készült, ahol a nyél a fémhez csavarozott fogantyúkból áll. Az így összeállított szerszám ellenáll a durva bánásmódnak, és tartósabb, mint a markolatba ágyazott tüskével rendelkező modellek. A Bacidia hossza 23 cm, pengéje 10,7 cm, ami 190 grammos súlyával együtt a közepes méretű modellek közé sorolja a kést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kés a feladatok túlnyomó többségét képes kezelni anélkül, hogy szükségtelenül megterhelné vagy akadályozná a terepen.

Az alapanyag a 60 HRC keménységű N690 acél lett, melynek 17%-os krómtartalma megbízhatóan a rozsdamentes acélok közé sorolja. Jellemzői a magas széntartalom és a kobalt keverék is. Ez a kombináció az osztrák Böhler cég által gyártott acélnak szinte ideális rugalmassági és keménységi arányt biztosít, így a penge ellenálló képességgel és hosszú élettartammal is büszkélkedhet.

A penge "mérgező" formája az egyenes hátú típusú, ívelt pengével és egyenes hátú elemekkel rendelkezik, de úgy adaptálva, hogy a Bacidiával különböző nyomást fejtsen ki felesleges fáradtság nélkül. Ha le kell nyomni, csak a hüvelykujját kell mozgatni a hátul található atipikus formájú bemélyedésbe, amelyen az ujja kényelmesen felfekszik, és egyúttal intenzívebben dolgozik a kés hegyén. A penge nyírásra és szeletelésre alkalmas - a 4 mm vastag hátrész lehetővé teszi a felhasználó számára a kés jól vezetését és az erő koncentrálását, a lekerekített, markáns hasú penge kiválóan vág.

A hát gyökere 4 cm-es fogazott részt kapott, ami kellően kiemelkedik ahhoz, hogy még az igényesebb munkavégzés során is szilárdan megtámasztja a hüvelykujjat. És nem megfelelően éles fogak nélkül, amelyek kellemetlen zúzódásokat okoznának a bőrön. A choil félig könnycsepp alakú, a legmélyebb ponttal a penge végén, így a Bacidia könnyebben lecsiszolódik a penge gyökeréig. A szatén felület megakadályozza a nemkívánatos tükröződések megjelenését, amelyek elárulhatják Önt várakozás közben.

Jól illeszkedik a kézbe

A fogantyúk G-10 anyagból vagy üvegszálas laminátumból készülnek, amely több, epoxigyantával átitatott, majd magas nyomáson és hőmérsékleten préselt réteg összeillesztésével jön létre. Feketezöld színük hasonlít a hadsereg olíváéhoz és illeszkedik a vadászati ​​stílushoz a fényvisszaverő elemek hiánya miatt csak arra kell figyelni, hogy a fűben vagy a gereblyében hova teszed a Bacidiát. A hornyok első ránézésre túlméretezett benyomást keltenek, mert mindegyik eléri a 7 mm vastagságot, így a teljes kés a legszélesebb pontján 18 mm. Ennek ellenére nekik köszönhetően a Bacidia természetesen illeszkedik a kézbe, ráadásul a G-10 anyagon még fagyos időben sem fázik a keze. A fogantyúk oldalán lévő hornyok éppen elég vastagok ahhoz, hogy ne nyomják meg, és hozzájáruljanak a biztonságos fogáshoz.

Ami a fogantyú formázását illeti, azokat a modelleket részesítem előnyben, amelyeknél nincs jelentős ergonómiai bemélyedés az ujjak számára. Egy ilyen kialakítás nagyon kevés emberhez illik pontosan, és a kés minden mozgatásakor egy kicsit más fogásra van szüksége. A Bacidia hasonló mélyedést csak a mutatóujj számára tartalmaz, és olyan nagyvonalúan van kialakítva, hogy egy nagyobb kéz ujja is belefér. Ennek az ívnek a penge tömegéig való kiterjesztése (amely szintén a fent említett choilhoz kapcsolódik) megakadályozza, hogy a mutatóujj rácsússzon a pengére.

A fogantyú alsó részének többi része enyhén hullámos és hosszú S betű alakú, amelyen a többi ujj kényelmesen összehajtható. A fogantyú hátulja fokozatosan leereszkedik a pengétől, és kellemesen másolja a tenyér belsejét. Fel a hüvelykujjra – tucatnyi kés ment már át a kezemen, és a Bacidia egyike azoknak, amelyek a legjobban ragadtak rám elsőre. Nagyra értékelem a fogantyúk acélhoz való pontos illeszkedését vagy a matt fekete imbuszcsavarok használatát süllyesztett fejjel. Kellemes bónusznak tartom a fogantyú végén található szögletes ütőfelületet. Ha a paracord hurokkal vagy bőrszíjjal felszerelt késeket részesíti előnyben, egy 5 mm átmérőjű lyuk jól jön a Bacidiánál.

Önzáró tokban

Kését gondosan összeillesztett felekkel ellátott kydex hüvelyben kapja, ahol nem talál éles széleket. A gyártó négy csavarral két, 1,5 cm átmérőjű fekete bőrhurkot rögzített rá, amelyek segítségével akár 5 cm vastagságú övre is felakaszthatja a tokot. A balkezesek értékelni fogják azt a lehetőséget, hogy a fűzőlyukakat a „tok” másik oldalára helyezzék – mindössze egy Phillips csavarhúzóra és egy pillanatnyi türelemre van szüksége.

A tok önzáró, a penge pedig kielégítő kattanással van rögzítve benne, a kést szilárdan tartja bent, és még igényesebb terepen sem áll fenn az elvesztés veszélye. A bőrszíj bushcraft érzetet kölcsönöz a késnek, de ez a fajta rögzítés lehetetlenné teszi az övön történő vízszintes szállítást, és nem kompatibilis a MOLLE hevederekkel sem. A tokon nincs meghosszabbított felület, amelyen a hüvelykujját támasztja, hogy megkönnyítse a kés kihúzását. Szerencsére ez nem nagy probléma – elég letakarni a „tok” szélével. A márka viszont nem feledkezett meg a ház alsó részén található nyílásról sem, amelyen esőkor kifolyik a víz.

Be kell vallanom, hogy első látásra megkedveltem Bacidiát, és kíváncsi voltam, hogyan fog megbirkózni vele. Bebizonyosodott, hogy még sok kilométeres utazás során sem állnak az öv útjába, és szögként illeszkedik a kézbe, ami hozzájárul a munka biztonságához és kényelméhez. Először az erdőben próbáltam ki a klasszikus kempingezés során. Az éles pengének és a stabil markolatnak köszönhetően a sütéshez sátorcöveket vagy hegyes nyársakat néhány perc alatt elkészítették. Ezen tevékenységek során ismét felismertem a penge atipikus alakjának előnyeit. Kezdetben le kell vágni a nagy anyagdarabokat a rönkből, és meglehetősen durván kell dolgozni, de különösen vékony hegyekkel kell követni a kés gyengéd irányítását, hogy ne törje el a majdnem kész hegyet. Mind a penge hasa, mind a hátán lévő mélyedés lehetővé teszi az erő pontos adagolását, és ezek segítségével pontosan meghatározhatja, hogy a penge melyik része "harapjon" bele a fába. Hasonlóan jól teljesített a Bacidia a faforgács tűzterítésre való előkészítésében és a nyírfakéreg azonos célú kaparásában.

Univerzális munkás

A teljes kidolgozás lehetővé tette számomra, hogy még igényesebb feladatokat is kipróbáljak, mint például anyagkaparás egy kiszáradt tuskóról, a Gerber Freescape Camp Saw összecsukható keretfűrésszel együttműködve illatos szurkot vontam ki egy kidőlt fenyő vagy tuskó gyökeréből. szlovák késsel. Robusztussága miatt a Bacidia is bírta a vitatott botozást, de én jobban szeretem a fejszét a rönk előkészítéséhez, és nem koptatja a késpengémet feleslegesen.

Közvetlenül az erdőben és a konyhában hagytam Bacidiát sietés közben ételkészítés közben. Először több kilogramm céklát várt a kertből - a hámozástól a kockákra vágásig, amiből aztán levest főztem. Ezt követte egy kilogramm hamis szűzpecsenye lefejtése és steak szeletekre vágása. A penge átment a nyersanyagokon, mint a közmondásos vaj, és formája lehetővé tette, hogy a penge teljes hosszában dolgozzam, amire még néhány konyhai kés sem képes. A szlovák kés játékszere volt a szalámi, sajt, zöldség felszeletelése vagy a főtt hús leválasztása a csontokról.

Végül ellenőriztem az ütőfelület használhatóságát. Taktikai kesztyűt vettem fel és a roncstelep tulajdonosával történt megegyezés után két ütéssel betörtem a kiselejtezett jármű oldalablakát. És ez annak ellenére, hogy az ütőfelület nem ér véget a mentőkésekre jellemző kúpos hegyben. A "kalapács" a természetben is jól jön - nekem például dióhéjnál bevált.

A viselési hónap alatt megtetszett a Bacidia, és csak kisebb hibákat találtam rajta. Mozgáskor, terepen történő munkavégzéskor gyakran hanyatt kell ülni, térdelni stb. A tok nem túl nagy ahhoz, hogy az öv útjában álljon, de a bőrszíjak oldala néhány hét után kopni kezd. Nem áll fenn a törés veszélye, de a kialakítás megsérül. Ha a vadásznak nem tetszik, kicserélheti a függönyöket másra. Kicsit szomorú vagyok, hogy a Bacidiát csak rögtönzött módon rögzítheti a hátizsákjára - úgy, hogy a pántokat kompressziós vagy mellkasi hevederen átfűzi.

A TETRAE kést hasznos eszköznek tartom, amely nem csak a normál feladatok elvégzésére alkalmas vadászat közben, hanem túlélőkésként is használható krízishelyzetek leküzdésekor, vagy kültéri késként kempingezéskor, buschcraftozáskor. Az intenzív használat ellenére a szatén penge szélein és oldalain csak normál kopásnyomok jelentek meg, anélkül, hogy a működést befolyásolták volna. Szeretnél egy sokoldalú, éles segédjátékost, amely éveket kibír? Most találtad meg.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

Ezt a minőségi kést és még sok mást megtalálhat a TETRAO kések