TETRAO ELANUS -Távcső amivel mindent lát

A távcső jó minőségű optikájához általában jelentős súly társul, így sok vadász jelentős "súlyt" hord a nyakában a vadászat során. A szlovák TETRAO cég úgy döntött, hogy megoldja ezt a problémát, és előállt az Elanus 10×42 HD típussal, amely a kompakt méreteket és súlyt rendkívüli paraméterekkel ötvözi. Mit sikerült a fejlesztőknek a testébe illeszteni?

Ahogy a neve is sugallja, a távcső tízszeres nagyítást és 42 mm-es elülső lencseátmérőt kínál. Ezzel a kombinációval a vadászok és turisták körében az egyik legkedveltebb kategóriába sorolható, vagyis az elsősorban nyitottabb, nagyobb megfigyelési távolságú terepre tervezett modellek. Ilyen környezetben általában jobbak a fényviszonyok, amihez a negyvenkét milliméteres átmérő bőven elég – ha alkonyati vagy rosszabb fényviszonyokra vágyik a modell, akkor inkább az Elanus 8× nagyobb testvéréhez nyúljon. 56 HD. Mindkét távcső nevében az utolsó két betűt nem magyarázza meg a gyártó, de azt jelzik, hogy kontrasztos és éles képre számíthatunk.

Meglepően könnyű

A távcsövet egy masszív, sérüléstől védő dobozban kapod meg, melyben magán a készüléken kívül neoprén nyakpánt, textil tok, használati útmutató és mikroszálas kendő is található az optika tisztításához. logó. Ez egy siketfajd (latinul Tetrao) formáját ölti, amelynek a vadonban való védelmét a gyártó hosszú távon hozzájárult. A legtöbb TETRAO termékhez hasonlóan az új távcső is latin nevet kapott, amely állatra vagy növényre utal. Ezúttal a szürke kakasra (Elanus caeruleus) esett a választás – a kiváló látásáról híres ragadozómadárra.

A dobozból való kivétel után azonnal rájössz, hogy a TETRAO komolyan gondolja a "karcsúsító kezelést". Amikor a távcsövet a szíjjal rögzítettem és a lencsék és a szemlencsék gumisapkáival a digitális mérlegre helyeztem, 753 g-ot mutatott a kijelző. Ezzel a  újdonság az egyik legkönnyebb távcső a kategóriájában. A légynehezék oroszlánrészét tartós, szintetikus gumival bevont magnéziumtest kapta, amely két szempontból is különbözik a régebbi TETRAO modellektől: palackzöld helyett barna színt kapott, és finom textúrájú felülettel rendelkezik. Saját tapasztalatból megerősíthetem, hogy a csúszásmentes felületnek köszönhetően a távcső izzadt tenyérben vagy kesztyűben is szilárdan ül.

A gumibevonat vízállóvá is teszi a modellt, bár a TETRAO nem határoz meg konkrét tömítettségi szintet. Ami a felépítést illeti, az Elanus a távcső bevált tulajdonságait – például a központi fókuszt – ötvözi az elegáns dizájnnal. Különösen nagyra értékelem azokat a minimális kiemelkedéseket, amelyek a táskában vagy az ágon elkaphatják a távcsövet a terepen történő mozgás során.

Kifinomult optika

A lencsék FMC (Fully Multi-Coated) tükröződésmentes védőbevonattal vagy többszörös felületkezeléssel büszkélkedhetnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az optika minden felülete több, rendkívül vékony fémvegyület réteggel van ellátva, amelyeket vákuumban visznek fel, és megakadályozzák a visszaverődést az üvegfelületről. Így több fény jut a szemébe – az FMC módszerrel kezelt távcsövek általában 90-95%-os áteresztőképességet biztosítanak, az Elanus mért értéke pedig 90,7%. Másrészt az FMC nagymértékben kiszűri a káros UV-sugárzást, és egyéb előnyei is vannak a külső üvegeknél: megakadályozza a felfedő csillogást és növeli a karcolásállóságot.

Az optikai rendszer többi részét Schmidt-Pechan prizmák alkotják. Tetőelrendezésük elvileg valamivel rosszabb optikai paramétereket kínál, mint a klasszikus porro prizmák, de a TETRAO tervezői által választott rendszert a BaK4 báriumkoronaüvegből készült minőségi feldolgozás jellemzi, minimális szórással. Ezenkívül a tetőprizmák lehetővé teszik, hogy a teleszkóp egyenes csövekkel rendelkezzen, ami hozzájárul a kompaktsághoz és a kényelmes fogáshoz. Az előnyök növelése érdekében a prizmák fáziskorrekciós PC-t (Phase Correct) és dielektromos tükörbevonatot kaptak, amely több fényt tükröz vissza a teljes spektrumban.

A kiválasztott optikának köszönhetően a látómező szélessége kilométeres távolságban 113 m (vagy 6,5°). Ez az érték átlagon felüli, és lehetővé teszi a keresett objektum gyors észlelését, amikor hatalmas réteken vagy mezőkön keresgél. A széles látómező előnyei közé tartozik az élénken mozgó „célpont” kényelmes követése is – legyen szó futó szarvasról vagy mozgó autóról. Magától értetődik, hogy a távcső üregei nitrogénnel vannak feltöltve, ami megakadályozza a páralecsapódást és így a párásodást. Ugyanakkor megakadályozza a penészképződést, így hozzájárul a hosszabb élettartamhoz.

Egyszerű beállítás

Mint már említettem, az optikát mindkét oldalról matt fekete gumiborítások védik. Gyakori a szemüveghez való, és hogy levétel után ne vesszen el, fűzőlyukkal rögzíthető a szíjra. A gyártó a különálló lencsevédőket rugalmas hurkokkal rögzítette a testre, így azok a távcső szerves részét képezik. Mindkét esetben hangtalanul levehető a kupak, és még a szégyenlős állatok sem fedik fel, de kesztyűben elég nehéz lesz kinyitni a lencséken.

A fém vezérlőelemek ismét fekete, nem eltakaró színűek és érdesített felületűek a könnyebb kezelhetőség érdekében, a gumi szemkagylók jól védenek a nem kívánt oldalsó megvilágítás ellen. Elfordításával a három pozíció egyikébe állítható, hogy elérje az optimális szem-lencse távolságot szemüveges vagy szemüveg nélküli nézéshez.

A teleszkóp első használat előtti előkészítése szabványos módon történik. Először állítsa be a pupilla távolságát úgy, hogy a szemlencsék közepe egy vonalban legyen a pupillák középpontjával. Húzza szét a csöveket, amíg a látómezőt egy élesen meghatározott körben nem látja. Egyes modellek szögskálával rendelkeznek a csövek között, így legközelebb gyorsabban beállíthatja a relatív helyzetüket a memorizált számnak megfelelően. A TETRAO nem kínálja ezt a lehetőséget, így másképp kell tartani a fejben a szöget – szerencsére az Elanus kompaktságát tekintve ez nem jelent komolyabb problémát.

Ha ki kell egyensúlyoznia a szemek közötti dioptria különbséget, irányítsa egy legalább 20 m-re lévő világos tárgyra. Csukja be a jobb szemét, és állítsa be a középső fókuszt, hogy a bal okulárban lévő kép tiszta és éles legyen. Ezután csukja be a bal szemét, és élesítse a képet a jobb szemlencsében a dioptriakorrekciós gyűrűvel. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan a látásodnak megfelelően irányítsd az Elanust, és ha eltérő távolságból figyeled meg a tárgyakat, akkor csak a központi csavart fogja manipulálni.

Hurrá az erdőért

A nyakba akasztható pánt a felsőbb kategóriás kamerák pántjainak felel meg és szintén hasonló módon van rögzítve, természetesen állítható hosszúságú és kellő szélességű. A távcsöveket bőrszalaggal megerősített, tépőzárral ellátott textiltáskában szállítjuk. Vállon is hordható, vagy övre rögzíthető. A távcső jól elfér a táskában, emellett a minimalista súlya és a puha párnázottsága is tetszik, de a tépőzáras panellel való nyitás két kézzel és rendkívüli körültekintéssel is elég zajos.

Így az első benyomásaim teljesen pozitívak voltak, és egy napsütéses délutánon mehettem az erdőbe. Több kilométert gyalogoltam a távcsővel a nyakamban, és örömmel tapasztaltam, hogy a nyakam mögött egy csöppnyi fájdalmat sem éreztem. A távcső valóban kellemesen könnyű, a szíj jól elosztja a súlyát és a kiszélesített éleknek köszönhetően nem vág bele a bőrbe. Viszont a viszonylag légáteresztő anyag alatt is megizzadtam a nyári melegben.

A kézikönyvben az szerepel, hogy a TETRAO Elanus 10×42HD körülbelül 2,5 m-ről élesít, és ezt az információt a tesztelés után tudom megerősíteni. A rettenthetetlen sárgafarkúak és rigók lehetővé tették, hogy ilyen távolságra jussak – és rájuk nézve izgatottan vártam, hogy milyen részleteket képes megjeleníteni tollaikról a távcső optikája.

Engem persze jobban érdekelt a nagyobb távolságok képminősége. Ismét szerencsém volt, és az egykori kőbányában több tíz méter magasan és tőlem több mint 100 m távolságra keringő sólymokra bukkantam. Követni tudtam repülésüket anélkül, hogy eltűntek volna a látómezőmből, és a ragyogó nap ellenére meg tudtam különböztetni a hímet a nősténytől. A színvisszaadást kellően hűségesnek értékelem, bár egy széles kőbányát nézve és a különféle fákra vagy bokrokra fókuszálva azt vettem észre, hogy a kép néha lágyabb benyomást kelt. És ez annak ellenére, hogy az élező mechanizmus egységenként működik, és szeretem a részletek megjelenítését.

Figyelemre méltó eredmények

Nem tervezve vízállósági tesztnek is alávetettem a távcsövet - akkor, amikor útközben egy rövid, de intenzív nyári eső esett rám. Hagytam egy darabig egy lapos sziklán ülni az Elanust, majd eső után azonnal elkezdtem használni, minden törlés nélkül – nem párásodott be, sem nedvesség nem jutott be. Egy idő után a távcső természetesen kiszáradt a nyakamban lógva. A tesztet a természetben azzal zártam, hogy megpróbáltam megnézni, milyen messze tudom még elolvasni a szöveget a Cseh Turisták Klubja útjelző tábláin az Elanuson keresztül. A távot tempóztam, később a számítógépen a Mapy.cz alkalmazáson keresztül lemértem és tekintélyes 80 m volt.

A távcső is velem utazott a városba, ahol az érdekelt, hogy egy parkoló autó rendszámtábláján mekkora távolságból tudom megbízhatóan megkülönböztetni a betűket és a számokat. Tekintettel az ebbe a kategóriába tartozó távcsövek fő rendeltetésére, teljes fényben végeztem a kísérletet, és az alkalmazás egy olyan alakot mutatott, amire tényleg nem számítottam: 270 m! A korlátozó tényező pedig nem az optika, hanem a kezem remegése volt... Végül arra törekedtem, hogy milyen távolságból leszek képes beazonosítani az alapvető jellemzőket, mint a nem, a hozzávetőleges életkor, a főbb színek és ruházati elemek vagy a poggyász (válltáska), hátizsák és hasonlók kialakítása). Elanus ezúttal sem okozott csalódást, mert az eredmény meghaladta a 200 métert.

Végső ítélet

A TETRAO Elanus10×42HD számomra kellemes meglepetés: olyan optikai paraméterekkel büszkélkedhet, amilyeneket csak a lényegesen drágább modellektől elvár. Könnyen felállítható, durvább kezelést is bír, súlya és méretei olyanok, mint egy utazó nassolnivalója. Ha mindezt összevonom a 449 eurós árral, akkor nehezen fogok olyan versenytársat keresni, aki az adott kategóriában jobb ár/teljesítmény arányú választást tudna képviselni.

Természetesen hozzá kell tennem, hogy az Elanus nem fog minden nimródnak megfelelni, és mindenkinek olyan modellt kell választania, amely megfelel az igényeinek és a vadászat módjának. Másrészt a kompakt távcsövek minden bizonnyal a vadászok célcsoportján kívül is találnak támogatókra. Személy szerint mindenkinek ajánlom, akinek gyorsan fel kell mérnie egy nagyobb területet, és ellenőriznie kell, mi történik a környezetében, anélkül, hogy egy kilót vagy még többet kellene a nyakában cipelnie. Az Elanust értékelni fogják például a terepen eltűnt személyeket kereső mentők, kishajók kapitányai, túrázók vagy biztonsági ügynökségek dolgozói.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

A TETRAO márkájú távcsövek kínálatát itt találja: TETRAO távcső