Vadkamera felhasználói vélemény TETRAO S68

Annak ellenére, hogy a technológia nagyon gyorsan fejlődik, egyes vadkamerák tesztelésekor úgy érezzük, mintha megállt volna velük az idő - elavult, alacsony felbontású szenzorok, nem praktikus szerkezetek, amelyek megnehezítik a terepen történő telepítést, vagy látható éjszakai infra megvilágítás, amely megijeszti az állatokat. A TETRAO Spromise S 68 vadkamera modellre azonban mindez nem vonatkozik. Amikor először tartottuk a kezünkben, azt mondtuk magunkban: "Így kell kinéznie egy vadkamerának 2023-ban!"

Körülbelül 2 hónapig teszteltük a vadkamerát szlovákiai erdők körülményei között, és ebben az áttekintésben gyakorlati tapasztalatainkat hozzuk fel vele.

Igazán széles látószög

A TETRAO S68 vadkamera nagy látószögű objektívvel van felszerelve, amely vízszintesen akár 78˚-ot is lefed. A vadkamerában ráadásul egy 3:4-es képarányú képérzékelő is van, aminek köszönhetően a függőleges látószög közel 60˚ - ezt a vadkamerában csak kivételesen találhatja meg. A vadkamera ezért különösen alkalmas olyan helyekre, ahol a megfigyelt terület közelében kell elhelyezni, vagy ha nem tudja pontosan, hol fordulhat elő állati tevékenység, és tökéletes áttekintést szeretne kapni a tágabb területről.


A széles látószög szélesebb területet fed le.

A gyakorlatban nálunk az működött, hogy a vadkamerát az állatok várható mozgásával a helytől kb 2 méter távolságra helyeztük el, ekkor a képeken látható állatok elég nagyok voltak, ugyanakkor láttunk még eleget a mozgások körül.

A láthatatlan éjszakai megvilágítás nem ijeszti meg az állatokat

Mivel a kamerát elég közel helyeztük el az állatokhoz, nagyon örültünk, hogy láthatatlan éjszakai megvilágítás használ, 940 nm hullámhosszal. A legtöbb esetben az állatok egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé reagáltak a megvilágításra.

Az állatok gyakorlatilag nem reagálnak az éjszakai infra megvilágításra.

Az éjszakai megvilágítás ugyanakkor jó hatótávolságú, de ami még fontosabb egy nagylátószögű vadkameránál, szinte a teljes felvett jelenetet oldalra fedi. Ennek köszönhetően nem lesznek éjszakai felvételei túlvilágított középponttal és fekete szélekkel, ahol már nem látja az állatokat.

Az éjszakai megvilágítás erőssége fotó és videó módban is automatikusan az állatok távolságához igazodik, aminek köszönhetően az éjszakai felvételek kiegyensúlyozottak, függetlenül attól, hogy az állatok milyen messze mentek el a vadkamerától.

Minőségi videó 2,7K felbontásban

Sokan, köztük mi is, elsősorban videó rögzítésére használják a vadkamerákat – a videó rögzíti a teljes helyzetet, és jobban megértjük a megfigyelt területen lévő állatok viselkedését. Ezért örültünk a Spromise S68 vadkamerán készült kiváló minőségű videónak. A 2,7K (2560 x 1440 px) papíron magas felbontáson túlmenően a vadkamera valóban nagy mennyiségű részletet rögzít, aminek köszönhetően könnyedén felismerhetjük a videókon szereplő állatokat. A komponálásnál azonban a széles látószögre kell gondolni, ezért a vadkamerát közelebb kell elhelyezni, mint ahogy más vadkameráknál megszokhattuk.

   

Ha a vadkamerát hosszú ideig video módban hagyja, anélkül, hogy ellenőrizné, nagy kapacitású memóriakártya használatát javasoljuk. A TETRAO S68 akár 512 GB-os micro SD kártyát is támogat, így ebből a szempontból az egyik legjobb vadkamera.

Átlagon felüli sorozatfelvételi sebesség

Amikor a vadkamerát fotó módba kapcsoltuk, kellemesen megleptek minket a sorozatfelvétel beállításai - egyrészt a vadkamerával akár 10 fényképes sorozatok is készíthetők, miközben a sorozatfelvétel sebessége is szabályozható. Például, ha olyan mezőt figyel, ahol gyorsan elhaladnak az állatok, beállíthat egy gyors sorozatfelvételt, és elegendő felvétele lesz. Ellenkezőleg, olyan helyen, ahol az állat enni megy, miközben kevésbé mozog, átkapcsolhatja a elsütésdt lassabbra, így nem minden felvétel majdnem egyforma.


A vadkamera 2-3 másodperc alatt 10 felvételt tud készíteni, ennek köszönhetően több pozícióban is megtekintheti az állatot.

A fotók ugyanakkor jó minőségűek és kellően élesek ahhoz, hogy felismerjük, melyik szarvas vagy őz haladt el a vadkamera előtt, és milyen agancsai voltak. A színmegjelenítés kellemes, ebből a szempontból a TETRAO Spromise 68 nem tér el és nem is emelkedik ki a vadkamerák színvonalától.

Modern kialakítás kifinomult kezelőszervekkel

Ahogy a bevezetőben jeleztük, már az első kapcsolatfelvételkor felizgatott minket a vadkamera. Viszonylag kicsi, így könnyen hordozható, ugyanakkor nem vonzza túl sok figyelmet az erdőben. Az viszont érdekes, hogy a vadkamera masszív felépítésű, nem nyílik, a kijelző pedig elölről helyezkedik el. Ennek köszönhetően a nagyméretű kijelzőn a vadkamera által rögzített teljes jelenetet láthatja a telepítés során. Annak érdekében, hogy a kijelző ne ragyogjon, egy nyitható burkolat borítja - egy egyszerű műanyag ajtó, amelyet egyszerűen be kell zárni a vadkamera éles működésbe helyezése után, és a kijelző nem ijeszti meg az állatokat tükröződésekkel.


Az első kijelző leegyszerűsíti a vadkamera felszerelését és beállítását.

Nagy előnynek tartjuk a kellően nagy gumigombokat is, amelyek ráadásul háttérvilágítással is rendelkeznek, és ezeknek köszönhetően a vadkamera minden körülmények között könnyen irányítható - akár sötétben, akár kesztyűben.

Egy másik nagyszerű kütyü a vadkamera hátulján található fém tartó, amely a szíj rögzítésére szolgál. A konzol forgócsuklón van, ennek köszönhetően elég szorosan a fához húzni a pántot, majd a csuklóban elfordítani a vadkamerát, hogy az szükség szerint forogjon. Végül az ültetésnél elfelejthetjük, hogy megfelelő vastagságú ágat keresünk, hogy a vadkamera megfelelő szögben rögzítsen.

Az állítható tartó lehetővé teszi, hogy a vadkamerát a kívánt szögbe fordítsa, még akkor is, ha a fa teljesen fordítva nő.

Kinek alkalmas a TETRAO Spromise 68?

A vele kapcsolatos tapasztalataink alapján a Spromise 68 vadkamerát mindenkinek ajánljuk, aki jó minőségű fotó és videórögzítéssel, láthatatlan éjszakai megvilágítással, kompakt méretekkel rendelkező, ráadásul könnyen kezelhető vadkamerát keres.

A választásnál ne feledkezzen meg a széles lencséjéről, aminek köszönhetően nagyobb területet fog tudni figyelni, ugyanakkor célszerű közelebb helyezni az állatok jelenlétéhez, hogy ne legyenek túl kicsik a képeket.

A blog a GearCheckers együttműködésével jött létre

A TETRAO S68 vadkamerákat és egyéb vadkamerák itt találja: Vadkamerák