Vadkamerák összehasonlítása TETRAO Spromise S328 a SPYPOINT FLEX

A vadkamerák az állatok azonosítására vagy számuk meghatározására használják. Lehetővé teszik, hogy felmérje, milyen állatok élnek a területen, és milyen gyakran jelennek meg. Segítenek a nem kívánt orvvadászok és tolvajok felderítésében is. A vadkameráknak köszönhetően nem csak hatékonyabban követheti nyomon az állatokat, de minimálisra csökkentheti a vad zavarását. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vadászat nemcsak a vadászat művészete, hanem a természettel tágabb értelemben vett kommunikáció lehetőségeinek kihasználása is. Nem csak a vadvadászatról és a trófeagyűjtésről, a természetvédelemről, a természet megfigyeléséről, a szokások elsajátításáról, az elemzésről, az összehasonlításról és a megfelelő következtetések levonásáról van szó. És pont ilyen helyzetekre ideális megoldás a vadkamera. Az alábbiakban két vadkamerát mutatunk be, amelyek hasonló paraméterekkel rendelkeznek, de lényegesen eltérő módon kommunikálnak a felhasználóval. A TETRAO Spromise S328 vadkamera évek óta a piacon van. Sikeresen használják vadászatra, non-invazív vadmegfigyelésre, méhkaptároj, gyümölcsösök, tavak védelmére és birtokvédelemre, miközben nagyon jó értékeléseket gyűjt a felhasználóktól. A SPYPOINT FLEX egy viszonylag új eszköz, amely sikeresen megállta helyét a vadkamerák piacán, és nagyon jó paraméterekkel rendelkezik. Ebben a cikkben mindkét modellt megvizsgáljuk, és műszaki szempontból összehasonlítjuk őket.

A TETRAO Spromise S328 egy 15,2 x 12,7 x 8,9 cm méretű vadkamera. Méretei abból adódnak, hogy 12 db AA elemmel üzemeltethető, ami nagyon hosszú terepen való működést tesz lehetővé. A hálózat konfigurálása egy egyszerű számítógépes alkalmazással történik, és az alapbeállítások közvetlenül a kamera csapdabeállításaiban módosíthatók. A vadkamera nappal színes, éjszaka pedig fekete-fehér fotókat készít hatékony IR diódák segítségével, a 940 nm-es láthatatlan frekvenciasávban. Az érzékelési tartomány akár 25 méter, ami a mozgásérzékelő 52°-os látószögével nagy terület megfigyelését teszi lehetővé a vadkamera előtt.

A vadkamera aktiválási ideje mozgásérzékelés után mindössze 0,6 másodperc. A kamera Full HD 1920 x 1080 px felbontású videókat rögzít hanggal, 30 képkocka/másodperc frekvenciával, és kiváló minőségű fényképeket készít akár 30 Mpx felbontással. Maximum 32 GB méretű memóriakártyákat támogat. Az S328 modell kétirányú kommunikációval rendelkezik SMS kódok széles skálájával. A megfelelő parancs elküldésével nemcsak fényképezésre és igény szerinti fényképküldésre van lehetőség, hanem számos fontos beállítási változtatásra, illetve az akkumulátor és az SD kártya memóriájának állapotának ellenőrzésére is lehetőség nyílik. A vadkamera lehetővé teszi, hogy egyszerre akár 4 telefonszámra vagy e-mail címre küldjön fényképeket. A kamera előlapján mozgásérzékelő, objektív és infravörös diódák találhatók. A hátsó részben van egy speciális lyuk a rögzítéshez és egy acélkábelhez, valamint egy állványmenet rögzítéséhez.

Ugyanez a menet található az alsó részben is, ami mellett egy 6 V-os portot is találunk. A reteszben 4 mm átmérőjű lyukak is találhatók egy lakat számára. Belül egy 2,4"-os színes LCD kijelző, egy vezérlőpanel, egy 32 GB-os SDHC memóriakártya és egy SIM kártya foglalat található. Alul egy mini USB port található a kameracsapdából való anyagok közvetlen letöltéséhez. A jobb oldali oldala tele van 12 db AA elemmel. A vadkamera súlya 363 gramm (elemek nélkül)..

A Spypoint FLEX vadkamera 2022-ben jelent meg a piacon. Ez egy 13 x 10,67 x 7,88 cm-es kompakt vadkamera. 8 db AA elemmel vagy egy LIT-22 elemmel működik közvetlenül a Spypoint gyártótól. A konfigurálás egy telefonos alkalmazás segítségével történik. Ennek köszönhetően könnyedén kezelheti a fényképeket, módosíthatja a beállításokat, ellenőrizheti az akkumulátor állapotát és az SD-kártya tárolókapacitását. A vadkamera elején mozgásérzékelő, lencse, mikrofon és IR LED-ek találhatók. A hátlapon van egy speciális lyuk a heveder és az acélkábel számára, egy állványmenetes rögzítés és egy 12 V-os port.

Az oldal a záróreteszhez tartozik, amely hozzáférést biztosít a vadkamerához. Belül találhatóak vezérlőgombok, információkat (jelerősség, akkumulátor állapot, állapot) adó LED-ek, microSD kártyahely, 8 db AA elem / LIT-22 akkumulátor tárolására alkalmas kosár és egy letakarított SIM kártyanyílás, amely nem alkalmas eltávolításra. A vadkameranappal színes, éjszaka pedig fekete-fehér fotókat készít hatékony, 850 nm-es frekvenciájú infravörös diódák segítségével. Az érzékelési tartomány akár 30 méter, a vadkamera aktiválási ideje mozgásérzékelés után mindössze 0,3 másodperc. A kamera Full HD 1080p felbontásban rögzít videókat hanggal, és kiváló minőségű fényképeket készít akár 33 Mpx felbontással. Támogatja a 2 GB és 512 GB közötti kapacitású memóriakártyákat. A SPYPOINT FLEX már aktivált SIM-kártyákkal érkezik. Automatikusan csatlakozik az elérhető legjobb mobilhálózathoz.

Még akkor is, ha a fő hálózat megbízhatatlanná válik, a FLEX automatikusan figyeli a többi hálózatot, hogy működő hálózatot találjon. A Spypoint vadkamerák integrált SIM-kártyákkal rendelkeznek, amelyeket közvetlenül a gyártó spypoint.com platformján havi program-előfizetés megvásárlásával kell újratölteni. Ingyenes módban a vadkamera úgy működik, hogy akár 100 fotót küld a platformra (vezérlés számítógépen vagy telefonon egy dedikált alkalmazással), a fennmaradó csomagokért pedig fizetni kell (növelje a kiküldött fényképek számát vagy az időt, anyagok mentése a szerveren).

A gyártó 3 különböző előfizetési csomagot kínál:

  • 5 € / hó: 250 kép és 7 nap képtörténet, havi 4 euró egyszeri fizetéssel
  • 10 €/hó: 1000 kép és korlátlan előzmény, havi 7 € egyszeri fizetéssel
  • 15 € / hó: korlátlan küldés és korlátlan képelőzmények, havi 10 euró egyszeri fizetéssel

A felhasználónak nem kell időt vesztegetnie az új SIM-kártyák üzemeltetőnél történő regisztrálásával és a készülék konfigurálásával. Természetesen az előfizetés vásárlása nem kötelező és a vadkamera az alapcsomagban ingyenesen használható. A készülék fel van szerelve GPS-szel és videórögzítéssel az alkalmazáshoz, de ezek a lehetőségek Európában még nem elérhetőek. A gyártó dolgozik ezek megvalósításán, és ezekre a kényelmekre még várnunk kell.

Az alapvető vadkamerák összehasonlító táblázata:

TETRAO SPROMISE S328 SPYPOINT FLEX
SIM kártya SIM-kártya bármely mobilszolgáltatótól, a vadkamera tulajdonosa veszi a SIM-kártyát a szolgáltatótól. A Spypoint gyártó két SIM-kártyája, amelyek bármilyen hálózattal kompatibilisek, közvetlenül a kameracsapdába van beépítve.
Küldési mód MMS (legfeljebb 4 telefonszám / 4 e-mail cím) A fényképeket közvetlenül a spypoint fiókjába küldve (bejelentkezés után előnézet az alkalmazásban vagy a spypoint webhelyen), bárki, aki rendelkezik bejelentkezési adatokkal, megtekintheti fotóit okostelefonján vagy webböngészőjén.
Költségek Mobilszolgáltatótól függően

100 fotó havonta ingyen

3 csomag vásárlási lehetőség:

5 €/hó: 250 fénykép és 7 nap fotótörténet,
10 € / hó: 1000 fotó és korlátlan hozzáférés a történelemhez,
15 €/hó: korlátlan fotóküldés és korlátlan hozzáférés a fotóelőzményekhez.

Távoli szolgáltatás Kétirányú kommunikáció SMS parancsokkal A spypoint alkalmazás használata
Beállítási mód Kezelői beállítások az alkalmazáson keresztül, a kijelzőn megmaradt vadkamerák, ezek megváltoztatásának lehetősége SMS parancsokkal. Csak az alkalmazáson keresztül
Trigger sebesség 0,6 mp 0,3 mp
Vaku hatótávolsága  25 méter-ig 30 méter-ig
Vető hullámhossza 940 nm 850 nm
Fényképek 30 Mpx - ig 33 Mpx
Videó minősége/hossza

QVGA (320x240), WVGA (800x480), HD (720p), HD (1080p), videó hossza: 1-30 másodperc

HD (1080p), videó hossza: 15 másodperc

Hangfelvétel Igen Igen
SD kártya  32 GB -ig 2 - 512 GB
Tápegység

12 x AA elem, külső tápegység 6V

8 x AA elem, LIT-22 elem, külső tápegység 12V

Képernyő 2,4" LCD Nem, csak a LED-ek szolgáltatnak információt (jel, akkumulátor állapota stb.)
Méretek (cm) 15,2 x 12,7 x 8,9 13 x 10,67 x 7,88
Súlya (g) 363 272

Vadkemerák itt találhatók: Vadkamerák