A FoodSaver segítségével akár 8-szorosára meghosszabbíthatja az élelmiszerek élettartamát

A FoodSaver egy amerikai cég, amely népszerű vákuumos élelmiszercsomagolásokat gyárt szakemberek és háztartások számára. Ezek a szabadalmaztatott vákuumcsomagolások erős barázdált fóliával lehetővé teszik a levegő tökéletes elszívását, és légmentes tömítést hoznak létre, amely akár nyolcszorosára meghosszabbítja az élelmiszerek tárolási idejét anélkül, hogy bármi is történne az étellel. Hatékony élelmiszertárolást biztosítanak éttermekben vagy háztartásokban, ráadásul megkímélnek a felesleges élelmiszer pazarlástól, és rengeteg pénzt takarítanak meg. A vákuumzacskók tökéletesek rágcsálnivalók vagy ebédek csomagolására gyermekei számára az iskolában vagy a munkahelyen. Hasznosak esti grillezéshez szeretteivel vagy barátokkal, túrázáshoz, de ideálisak hentesek, vadászok, halászok és kertészek számára is.

Lefagyaszthatja a vákumozott ételt, majd közvetlenül a tasakban főzheti meg. A zacskók mosogatógépben moshatóak.

  • A hús élettartamát akár 8-szorosára is meghosszabbíthatja
  • Nagyobb tisztaság és higiénia
  • Modern dizájn és ergonómia
  • Szívószivattyú – 3 sebességes, szívja és lezárja a zacskót, leválasztja a fóliát
  • 2 lezárási szint száraz és nedves élelmiszerekhez
  • Az élelmiszerek lefagyaszthatók, majd közvetlenül a tasakban főzhetők
  • A zacskók mosogatógépben moshatóak

Magyarázzuk el az élelmiszer vákumozás elvét

Ha az élelmiszert levegőnek, rossz hőmérsékletnek, páratartalomnak, enzimhatásnak, mikroorganizmusok szaporodásának vagy szennyezett rovaroknak teszi ki, kémiai reakciók következtében az élelmiszer megromlik. Ezt a nem kívánt folyamatot lelassíthatjuk, ha az élelmiszereket vákuumban tároljuk. A vákumozás csökkenti az abszolút légnyomást a csomagban az oxigén és az illékony anyagok eltávolításával. A levegőben lévő oxigén okozza az élelmiszerek megromlását, és ennek hatására oxidációs folyamatot idéz elő, amely az élelmiszer tápértékének, ízének és egyéb tulajdonságainak elvesztését okozza. A vákuumcsomagolás meghosszabbítja számos friss élelmiszer eltarthatóságát az oxidáció csökkentésével és a mikrobák (baktériumok és penészgombák) elszaporodásának megakadályozásával. A friss élelmiszerek azonban nagy mennyiségű nedvességet tartalmaznak, ami elősegíti a levegővel vagy anélkül szaporodó mikroorganizmusok szaporodását. Ezen élelmiszerek gyors romlásának megelőzése érdekében alacsony hőmérsékleten kell tartani őket.

Az IBO Vadász a FoodSaver vákuumcsomagolások kizárólagos importőre a Magyarországban. A márka kiváló minőségű termékeit nagyon sok elégedett vásárló ajánlja.

Óvakodj a baktériumoktól

A baktériumok fajtól függően levegővel vagy anélkül is növekedhetnek. A Clostridium botulinum egy nagyon veszélyes baktérium. Ez a baktérium olyan környezetben fejlődhet, amely nem tartalmaz savakat vagy oxigénmentes, és hosszú ideig 4°C-ot meghaladó hőmérsékletnek van kitéve. Az ilyen típusú baktériumok kockázatának kitett élelmiszerek közé tartoznak az alacsony savasságúak – például baromfi, hal, tenger gyümölcsei, vörös hús, sós lében elhelyezett olajbogyó, gomba, tojás vagy zöldség. Közepes savasságú élelmiszerek is lehetnek, amelyek gyakorlatilag mindenféle zöldséget és sokféle gyümölcsöt – érett paradicsomot, hagymát, pirospaprikát, uborkát vagy fügét – tartalmaznak.

A baktériummal való szennyeződés elkerülése érdekében be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat, és meg kell akadályozni annak káros szaporodását a tárolt élelmiszerekben rövid ideig tartó hűtéssel, illetve hosszú távú tartósítás szükségessége esetén lefagyasztásával. Az ilyen ételeket azonban a hőkezelés után azonnal el kell fogyasztani.

Most beszéljünk a fagyasztók és hűtőszekrényekben való tártolásról...

Kezdjük a fagyasztóban történő vákumozásról. A legfontosabb, hogy a lehető legfrissebb élelmiszereket használjuk. Mivel az élelmiszer finom állagú, megsérülhet, ha a terméket friss állapotban vákuumcsomagolják. A törékeny élelmiszereket, például halat, bogyós gyümölcsöket, péksüteményeket és hasonlókat célszerű előfagyasztani. Az első 24 órában nem áll fenn a fagyás miatti élelmiszerkárosodás veszélye, így az előző napon lefagyasztott termékek vákuumcsomagolhatók, majd hosszú ideig a fagyasztóban tárolhatók az összes tápérték megőrzése érdekében. és a friss termék íz tulajdonságait. Ha leveseket, szószokat, pörkölteket vagy egyéb folyékony élelmiszereket vákuumcsomagol, fagyassza le azokat a lehető leghamarabb egy megfelelő edényben vagy tartós edényben, és a vákumozással történő vákuumcsomagolás után tegye vissza a fagyasztóba.
Vákumozás előtt hámozzuk meg a zöldségeket, és rövid ideig blansírozzuk őket forrásban lévő vízben vagy mikrohullámú sütőben. A zöldségeknek melegnek, de keménynek kell lenniük. Ezután vákuumcsomagolja. Ha az élelmiszer nincs előfagyasztva, számíthat arra, hogy a fagyasztás során az élelmiszer térfogata megnő. Ezután hagyjon 5 cm-t a csomag hosszából ehhez a nagyításhoz. Ha húsról és halról van szó, ezeket az ételeket célszerű papírszalvétára helyezni, és ezzel a papírszalvétával vákuumcsomagolni is, ami magába szívja az ételben lévő összes felesleges nedvességet. Ha olyan élelmiszereket tárol, mint a palacsinta, rántott, vékony sütemény, hamburgerzsemle stb., rakja őket egymásra, és takarja le selyempapírral. Ezután könnyebb lesz szétválasztani őket egymástól, a többit visszacsomagolni és azonnal visszatenni a fagyasztóba.

A túl zsúfolt háztartásokban lehetőség van az élelmiszerek előzetes elkészítésére, vákuumcsomagolására és a hűtőszekrényben való tárolására későbbi felhasználásra, ahol aztán már csak melegíteni kell az ételt.

Valamit a kamrába való vákuumcsomagolásáról

A szobahőmérsékleten tárolt élelmiszereket, például kávét, lisztet, tésztát, cukrot stb., előnyös lehet a vákuumcsomagolásból. Ha ezeket a termékeket több napig nem használják, célszerű vákuumcsomagolásokkal védeni őket. Így megőrzik tulajdonságaikat, és nem áll fenn annak veszélye, hogy a nedvesség megsérti, vagy penész vagy rovarok támadják meg őket. A vákuumcsomagolt élelmiszerek, például hal, hús, gyümölcs, zöldség vagy más kényes élelmiszerek kiolvasztásakor ajánlatos azokat a hűtőszekrény legalsó polcára helyezni, hogy lassabb ütemben olvadjanak fel. A kenyeret és egyéb pékárut felolvasztáskor szobahőmérsékleten kell hagyni. A leveseket és egyéb folyékony ételeket vákuumtartályokban forró vízbe kell meríteni, amíg el nem érik a kívánt hőmérsékletet. Ha az ételt szobahőmérsékleten hagyja kiolvadni, vagy leolvasztó fürdőben melegíti, vágja le a csomagolás egyik sarkát, hogy a gőz  távozhasson. Felolvasztás után az ételt azonnal el kell fogyasztani, és nem szabad újra lefagyasztani.

Csomagolt élelmiszerek vákuumcsomagolása

Sok élelmiszert, mint például a sajtot vagy a húst, már a gyártás során vákuumzárják. Ízük és frissességük megőrzése érdekében csomagolja be vákuumzárral, amint kinyitja az eredeti csomagolást. Ezeket az élelmiszereket mindig az eredeti csomagoláson feltüntetett lejárati dátumig kell elfogyasztani. Csomagoláskor nagy körültekintéssel kell bánni velük, és természetesen be kell tartani a higiéniai elveket.