Partner a kulináris élményekhez

A vadonban való étkezéshez csak késre és puszta kézre van szükséged. A kültéri edények és egyéb praktikus eszközök segítségével azonban sokkal kényelmesebben érezheti magát. Ilyen például a TETRAO vágódeszkát.

Azt mondhatod, hogy nincs értelme olyan általános tesztelésnek, mint a vágódeszka. Mit ronthat el vele a gyártó? Félrevezetlek - találkoztam már bushcraft szerelmeseinek "professzionálisan elkészített" deszkával, ami olyan vékony volt, hogy a tűző napon száradva megcsavarodott. Vagy éppen ellenkezőleg, egy túl masszív és nehéz darabbal, amit a hátizsákomban való túrázásnál végképp nem akartam hordani. Annál inkább kíváncsi voltam, hogy a szlovák TETRAO márka hogyan fér bele egy könnyűnek tűnő feladatba.

A konyhában és a kiránduláson

Első ránézésre a vágódeszka egy darab minőségi fából készült. Így nem tartalmaz olyan rétegeket, amelyek közé az ételdarabok beszorulnának, és nem tartalmaz olyan ragasztót sem, amely a hőmérséklet-változások miatt nemkívánatos módon működhetne. Klasszikus formájú, fogantyúval, amely még nagyobb tenyérbe is jól illeszkedik. A felületkezelés csak "durva", hogy a lapát ne csússzon ki a kezéből, ugyanakkor ne akadjon bele a forgácsba. Ugyanezen okból nagyra értékelem a lekerekített éleket és sarkokat is.

1,6 cm-es vastagságának köszönhetően a TETRAO termék kellően robusztus - jól bírja a hőmérséklet- és páratartalom ingadozást, és már néhány használat után nem lehet éles késsel "elvágni". A munkafelület mérete 11,5 × 18 cm, a fogantyú hossza eléri a 26 cm-t, így sok elfér benne. Ennek ellenére mindössze kellemes 275 g-ot nyom, és a hátizsákban nem is tudsz róla.

A TETRAO kijelenti, hogy a vágódeszkát főként a konyhában és a látogatóknak harapnivalók felszolgálásakor fogják használni. Nagyon jól áll neki ez a szerep - elegáns, és igazán kitűnik rajta a sajt, a kolbász, a zöldség vagy a gyümölcsdarabok. Ezen kívül egy tisztességesen megtervezett márkalogót is találsz rajta, amely nem hagy kétséget a vendégekben a természethez fűződő viszonyodban. Minden egyes TETRAO termék megvásárlásával hozzájárul ahhoz, hogy a veszélyeztetett Tetrao urogallus visszatérjen a vadonba.

A vágódeszka okos kialakítását elnézve azonban nem tetszett, és azt kérdeztem magamban: Hogy fog menni, ahol otthon van a vadász? Tehát az erdőben, vagy miközben kalandra utazunk az országban? Hogy megtudjam, a szlovák termék több utazáson is társam lett.

Tartós és elegáns

Kompakt méretei miatt a vágódeszka jól elfér a hátizsák belsejében - például a háta melletti lapos tárolóhelyen. Nem okozott gondot kívülről a madzagra rögzíteni sem. A fogantyúban praktikus lyukat találsz, ami mögé nem csak a konyhában lévő kampóra, hanem a poggyászon lévő fűzőlyuk mögé is akaszthatod a lapátot. Csak egy darab paracordra vagy egy bőrszíjra van szükséged - és kis súlya miatt a kulináris asszisztens semmiképpen sem zavarja.


A uzsonnát természetesen vágódeszka nélkül is elkészítheti a erdőben. De lehet, hogy bonyolultabb, mint amilyennek látszik. A zöldségeket egy fazéklevesbe kell szeletelni, vagy egyszerűen csak vágni egy darab szalámit és kenyeret – és szándékosan, egyetlen egyenes és tiszta tuskót vagy fadarabot sem fog találni. Mohával és zuzmóval benőtt poros anyagon ételt szeletelni nem ideális. Ilyenkor jól jön egy vágüdeszka, amit elővesz a hátizsákból. Paradicsomot, paprikát, felvágottat és sajtot több, különböző méretű és élességű késsel próbáltam vágni – egyik penge sem károsította annyira, hogy legközelebb meggondoljam magam. Sőt, ha elő kell készítenie a tűzgyújtáshoz szükséges anyagot, és az eső után már minden nedves, könnyen elkészíthet mindent száraz és lapos deszkán anélkül, hogy bármi is átázna. Lehetőleg ne engedje, hogy a kovakő szikrája rákerüljön a vágódeszkára - gyorsabban felmelegedne, de kár lenne elveszíteni egy sikeres szerszámot…

Összességében a TETRAO vagódeszkák könnyűnek, strapabírónak és ízlésesen elkészítettnek értékelem. A természetben és egy pikniken, vagy egy házibulin egyaránt elvégzi a munkáját. Egy univerzális segítőtársat kapst, ami minden alkalommal hasznos lessz, vagy minden természetjárás szerelmesének megfelelő ajándék.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

Ezt a vágódeszkát itt találja: TETRAO vágodeszka