Segítő az elejtett vad elcsomagolásához

Levegővel érintkezve az élelmiszer elveszíti tápértékét és ízét. Ezenkívül táptalajavá válnak a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák számára, ami lerövidíti az eltarthatóságukat. Ezért is döntenek a vadászok hogy a ejeltett vadat, hogyan lehet a legjobban tartósítani és elcsomagolni. A nagyméretű fagyasztó mellett érdekes lehetőség a FoodSaver vákuumcsomagoló.

A vákuumcsomagolás elve egyszerű és hatékony. A készülék a levegő nagy részét kiszívja a műanyag élelmiszerzacskóból, majd hermetikusan lezárja a végét. A mikroorganizmusok szaporodásának nem megfelelő környezet jön létre, amely tönkreteszi az alapanyagot vagy a kész ételt. Ugyanakkor a vákumozással lelassítja az oxidációt, ami negatívan befolyásolja az ételek ízét, illatát és általános minőségét. Sok ilyen készülék gyártót találsz a piacon, tetszett az amerikai FoodSaver márka, amely többféle méretben kínál vákumozókat. Három éve használom az FFS015X modellt, amely ömlesztettebb alapanyagok feldolgozását teszi lehetővé, de megtartja kompakt, 408×87×145 mm-es méretét és alacsony, 2,4 kg-os tömegét. Most a kezembe került a fejlettebb típusú VS3190X, amely több módot és a vákuumzsákok gazdaságosabb kezelését hoz.

Zacskók gyors gyártása

A régebbi típushoz képest lényegesen nagyobb a kiszerelés (430×130×165 mm), de a tömeg csak 300 grammal nőtt. Megőrzi a márkától megszokott dizájnt kerek formákkal és műanyag részekkel, fekete és ezüst kombinációban. A készülék működéséhez klasszikus, 220 V-os aljzatra van szüksége, amely beltéri használatra predesztinálja - akár a konyhában, akár például egy vadászházban, nyaralóban. A dobozban a csomagon kívül tisztességes adag zacskót találsz: kettő 3,8 l-es és másik kettő 0,94 l-es, ugyanennyi kézi vákumozáshoz hasonló méretű ZIP zacskó és egy tekercs átlátszó fólia szélessége 280 mm, hossza 2,4 m. Az előregyártott zacskók mérete nem felel meg Önnek, ezek segítségével számos csomagot készíthet különféle terjedelmes élelmiszerekhez.

A táska elkészítésének folyamata nagyon egyszerű. Csatlakoztassa a vákumozót a hálózathoz, és fordítsa az oldalsó reteszt nyitott helyzetbe (két másik helyzete van: a készülék tárolására - vagyis a tömítésre gyakorolt ​​nyomás nélkül - és magára a működésre). Hajtsa le a fedelet, helyezze a tekercset a tárba, és húzza ki a végét úgy, hogy az átfedje a hegesztőszalagot. Csukja be ismét a fedelet, és mozgassa a reteszt működési helyzetbe, amit a kezelőpanel fehér lámpáinak világítása jelez. Most már csak a lezáráshoz nyomja meg a gombot, a FoodSaver néhány másodperc alatt lezárja a fóliát, és kialakítja a leendő zacskó alját.

Amint a biztonsági lámpa kialszik, nyissa ki ismét a fedelet, és húzzon ki annyi fóliát, hogy a kiválasztott étel elférjen. Adjon hozzá még kb. 75 mm-t (vákumozáskor a zacskó összezsugorodik az élelmiszer körül, és egy kisebb tartalék megakadályozza a megfelelő levegő kiszívását), zárja le a fedelet, helyezze a reteszt munkahelyzetbe, és használja ugyanazt a gombot. A következő zseb alját készíti el, míg az elsőt hegesztés közben vághatja le a beépített riderrel felszerelt maróval.

Négy légelszívási mód

Bár papíron az egész folyamat bonyolultnak tűnhet, valójában intuitívabb és gyorsabb, mint az FFS015X. Hiányzott belőle a tekercshez való tár és a vágó, így előre le kellett vágni a fóliát ollóval vagy késsel - például a konyhapulton a vonalzó szerint. Elég volt ferdén vágni, vagy egy kis nyomást gyakorolni a pengére, és a film vagy átlósan vágódott, vagy egyáltalán nem. A csomagolás zárása és kinyitása is kényelmesebb a VS3190X-nél, mert az oldalsó retesz lehetővé teszi a fedél egy kézzel történő manipulálását - ellentétben az eredeti, a készülék mindkét oldaláról nyomott reteszpárral.

Tegyük hozzá, hogy a FoodSaver nem közönséges műanyag zacskókat használ, hanem speciális, csatornákkal ellátott anyagot használ a hatékony levegő eltávolításhoz. Többrétegű felépítése jellemzi, melynek köszönhetően nem szakad könnyen és ellenáll a nedvességnek, fagynak és forrásnak. Tetszik az is, hogy a fóliát teljes hosszában fedjük le egy fehér csíkkal, amelyen jól tapad az fix. Könnyedén minden vákuumcsomagolt zacskóknak olyan nevet adunk, amely még a fagyasztóban sem fakul ki. Azt javaslom, hogy ne csak az élelmiszer típusát, hanem a csomagolás dátumát is tüntesse fel.

Akár kész zacskó után nyúlt, akár saját készítésű, most elkezdheti a vákuumcsomagolást. A FoodSaver olyan könnyen kezelhető, hogy még 8 éves kortól is használhatják. Helyezze az ételt a zacskóba, és csúsztassa a nyitott végét a csepegtető edénybe (egy zöld műanyag csatorna, amely összegyűjti a felesleges nedvességet, különösen nyers hús csomagolásánál). Csukja le a fedelet, rögzítse a reteszt, és válassza ki a vákuum üzemmódot a választógombbal. Az alapértelmezett a száraz élelmiszerek csomagolására szolgál, ezt követi a nedves vagy lédús összetevőkkel való munkamód. A fennmaradó két lehetőséget meglehetősen kivételesen fogja használni: A harmadik lehetővé teszi a rendkívül puha ételek vákumozásának manuális szabályozását, a negyedik pedig a főzéshez legmegfelelőbb módon vákumozza ki a tartalmat a sous-vide módszerrel (olyan főzési folyamat, amelyben az ételt légmentesen záródó edényben, szabályozott hőmérsékletű vízfürdőben készítik el).

Kézi vákumozóval

Amint megnyomja a vákumozás gombot, a készülék elkezdi szívni a levegőt a zsákból, és végül automatikusan lezárja azt. E két, legfeljebb néhány tíz másodpercig tartó folyamat mindegyike saját fehér fényjelzéssel rendelkezik.

A VS3190X modell a már említett fejlesztéseken túl kézi vákuumzárat is kapott az élelmiszerek konzervdobozokba vagy ZIP zacskókba történő csomagolására. Míg az elsőket meg kell vásárolni, a gyártó négy visszazárható tasakot ad a készülékhez. Először húzza ki a kézi vákumozó végét, amely egy tekercses tömlővel van a FoodSaver testéhez rögzítve, a csomagolás jobb hátsó sarkából. Tegye az ételt a zacskóba, zárja le cipzárral és helyezze sima felületre. Fordítsa el a FoodSaver reteszét működési helyzetbe, és helyezze a kézi vákuumtömítő alsó, kör alakú részét a tasak szelepére. Ezúttal is két mód közül választhatunk - klasszikus vákumozás vagy pácolás (csak tégely használatakor, amikor a vákuum órákról percekre gyorsítja ezt a főzési folyamatot). A levegő elszívása ezúttal is több tíz másodpercig tart. A kézi vákumozót ugyanúgy visszahelyezi a készülékbe, mint a válkumozó vezetékét - feszítse ki maximálisan, engedje el, és magától feltekercselődik a kijelölt helyre.

A VS3190X csomagot elsősorban romlandó élelmiszereken teszteltem: nyers marha és sertéshúsokon, kolbászokon, pácolt húsokon és sajtokon. Pontosan az utasításoknak megfelelően működött, és néhány perc alatt tisztességes készletem volt a felszívott élelmiszerből a konyhapulton. Könnyen ellenőrizheti, hogy a készülék valóban kiszívta-e a levegőt: A zacskó összezsugorodik a tartalma körül, és olyan szorosan veszi körül, hogy nem lehet összenyomni. Hozzáteszem, hogy az élelmiszerek túlnyomó többségét így is el lehet tárolni, de van, amelyik rövid előkészítést igényel, és van, amelyik egyszerűen nem alkalmas porszívózásra (lásd: Tippek különféle ételekhez).

Vadászoknak és fogyókúrázóknak

Fontos megemlíteni azt is, hogy a vákumozás segít lassítani az élelmiszerek lebomlását, de nem helyettesíti a tartósítást, és nem tudja teljesen megakadályozni a romlást. Az, hogy az élelmiszer mennyi ideig őrzi meg ízét, aromáját, megjelenését és szerkezetét, a csomagolás felhasználási állapotától is függ. A hűtést igénylő élelmiszereket a vákuumcsomagolás után is hidegen vagy lefagyasztva kell tartani. Ha "csak" néhány nappal vagy héttel szeretné meghosszabbítani az eltarthatóságot, tegye be őket a hűtőszekrénybe. Ha hosszabb időre készíti elő a kellékeket, a FoodSaver használata után tegye be a zsákokat a fagyasztóba.

Saját tapasztalataim alapján megerősíthetem, hogy ha ezt az elvet követjük, az élelmiszerek akár ötször tovább tartanak tökéletes állapotban, mint ha lezárás nélkül a hűtőszekrénybe tennénk. Kellemesen meglepett például a nyers sertéshús állapota, ami a levegőből való kiszívás és lezárás után is megőrizte természetes rózsaszín színét. És amikor három hét hűtőben tartás után kinyitottam a csomagot, ugyanolyan kellemes illata volt, mint a vásárlás napján.

A FoodSaver VS3190X-et üdvözlő segítőnek értékelem a vadászok számára, akik segítenek nagyobb mennyiségű nyersanyag tárolásában előzetes hőkezelés nélkül, valamint olyan előkészítőknek, akik előre készleteznek vészhelyzetekre. Találkozott már húskiárusítással, és szeretne akciós áron kapni néhány kilót? A FoodSaver és a fóliatekercs kombinációjának köszönhetően tetszőleges adagokban mindent levákumozhat. A készülék jól jöhet a kirándulásra, kabinba, vadászatra vagy horgászatra magával vitt harapnivalók és ebédek becsomagolásához is – a felszívott energiaadag kevesebb helyet foglal el a hátizsákban, és tovább tart. A FoodSaver pedig akkor is használható, ha a diéta mellett döntött: Csak csomagolja be az előre kimért adagokat, és jelölje meg a zacskókon a kalóriák számát.

Tippek a különböző ételekhez

A végén gyakorlati tanácsokat adok az egyes nyersanyagok kezeléséhez, amelyek segítségével a legjobb eredményt érheti el.

Hús és hal: Vákumozás előtt hagyjuk enyhén megdermedni a húst 1-2 órán keresztül - a lé és a forma megmarad, és maga a vákumozás is hatékonyabb lesz.

Kemény sajtok: nekem bevált, hogy nagyobb mennyiséget vákuumcsomagolok egy hosszú zacskóba, és fokozatosan szedem ki - egy darab azonnali fogyasztásra való levágása után a többit újra vákuumcsomagolom és visszateszem a hűtőbe. Javaslom a táskát a legelején elkészíteni, hogy a szokásos 75 mm-en felül minden nyitáshoz és újrahegesztéshez 25 mm anyag álljon rendelkezésre.

Lágy sajtok: az anaerob baktériumok kockázata miatt, amelyek levegőhöz jutás nélkül is elszaporodnak, ne vákumozzon ilyen sajtot.

Zöldségek: A FoodSaver azt javasolja, hogy először blansírozzuk le őket (rövid ideig merítsük forró vízbe, hogy leforrázzuk, majd hűtsük le) – ezzel nem csak az íz, a szín és a vitaminok megőrzése, hanem a mikroorganizmusok elpusztítása is. Vákumozás előtt hagyjon mindent megszáradni. Figyelem, a zöldségekből a tárolás során gázok szabadulnak fel, így blansírozás után is csak a fagyasztóban tárolhatók. Az anaerob baktériumok veszélye miatt ne vákumozzon friss gombát, hagymát és fokhagymát.

Gyümölcs: először fagyasszuk le a lágy gyümölcsöket 1-2 órára, hogy kicsit megkeményedjenek.

Pékáruk: használjon FoodSaver edényt a sütemények és zsemlék vákumozásához, különben deformálódni fognak. Ha csak a zacskóhoz nyúlunk, hagyjuk 1-2 órát dermedni a tésztát.

Kávé és élelmiszerpor: ha meg akarja akadályozni, hogy ételszemcsék kerüljenek a gépbe, vákumozás előtt helyezzen kávészűrőt vagy papírtörlőt a zacskó tetejére. Az ömlesztett élelmiszerek eredeti csomagolásukban is behelyezhetők a zacskóba.

Blog szerzője: Miroslav Mašek

A VS3190X vákuumcsomagolót és sok más modellt itt találja: Élelmiszer vákuumcsomagolók