Vákumos fóliahegesztő FOODSAVER

Hogyan érlelni a hosszú szavatosságot

Levegővel érintkezve az élelmiszer elveszíti tápértékét és ízét. Ezenkívül táptalajavá válnak a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák számára, ami lerövidíti az eltarthatóságukat. Egy érdekes lehetőség az élelmiszerek hosszabb frissen tartására a FoodSaver vákuumcsomagoló.

A vákuumcsomagolás elve egyszerű és hatékony. A készülék a levegő nagy részét kiszívja az élelmiszeres zacskóból, majd hermetikusan lezárja a végét. Rendkívül barátságtalan környezet jön létre a mikroorganizmusok elszaporodásához, amelyek tönkretennék az alapanyagot vagy a kész ételt. Ugyanakkor a vákuumozással lelassítja az oxidációt, ami negatívan befolyásolja az ételek ízét, illatát és általános minőségét.

Igény szerinti méret

A FoodSaver vákuumcsomagokat széles méretválasztékban gyártják. Az általunk tesztelt FFS015X modell ömlesztettebb alapanyagok feldolgozását is lehetővé teszi, de megtartja a 40,8x8,7x14,5 cm-es kompakt méreteket, alacsony, 2,4 kg-os súly mellett. Működéséhez klasszikus 220 V-os aljzatra van szüksége, ami hajlamosít beltéri használatra. Magán a vákuumcsomagon kívül a csomagban tisztességes adag zacskót talál: öt darab 3,8 literes, további öt darab 1 literes, valamint egy tekercs átlátszó fólia 28 és egy szélességben. hossza 300 cm. Ha az előregyártott zacskók mérete nem felel meg Önnek, akkor különféle terjedelmes harapnivalókhoz csomagokat készíthet belőlük.

A zacskók elkészítésének folyamata egyszerű. Csatlakoztatja a csomagot a hálózathoz, és kinyitja a fedelet az oldalán lévő reteszpár megnyomásával. Helyezze a tekercs nyitott végét a hegesztőszalagra úgy, hogy az érintse a tömítés első szélét. Ezután ismét becsukja a készüléket – hogy megbizonyosodjon arról, hogy helyesen tette, a zöld lámpa kigyullad. Megnyomja a hegesztési gombot, a készülék néhány másodperc alatt lezárja a fóliát és így kialakítja a leendő zacskó alját (hegesztés közben ne nyissa ki a készüléket). Amint a piros biztonsági lámpa kialszik, nyissa ki a fedelet a reteszek megnyomásával, és távolítsa el a fóliát. Nem kell megijedni a kézbe vételtől - a fólia még hegesztés után sem forró. Most mérjen le a zacskó aljáról annyi hosszúságot, hogy beleférjen a kiválasztott étel. Hozzá kell tenni még 75 mm-t (vákumozáskor az étel körüli zacskó összezsugorodik, és egy kisebb tartalék megakadályozza a légszívást) és azonnal vágja le a fóliát.

A FoodSaver nem közönséges műanyagot használ a zacskókhoz, hanem egy speciális, csatornákkal ellátott anyagot a hatékony légtelenítés érdekében. Többrétegű felépítése jellemzi, melynek köszönhetően nem szakad könnyen és ellenáll a nedvességnek, fagynak és forrásnak. Szeretjük azt az ötletet is, hogy az átlátszó fóliát teljes hosszában matt fehér csíkkal látjuk el, amelyen egy állandó marker jól tapad. Minden egyes vákuumzáras edényt könnyen el lehet látni olyan leírással, amely még a fagyasztóban sem fakul ki.

Egyszerű működés

Akár előre elkészített zacskoért nyúlt, akár saját készítésű, elkezdheti a vákumozást. A FoodSaver vezérlése intuitív, így akár nyolc éves kortól is használhatják a gyerekek. Helyezze az élelmiszert a zacskóba, és helyezze a nyitott végét a csepptálcába (egy zöld műanyag csatorna, amely összegyűjti a felesleges nedvességet, például nyers hús becsomagolásakor). Zárja le a fedelet és rögzítse reteszekkel - a helyes zárást ismét a zöld fények igazolják. Amint megnyomja a vákumozást és hegesztés gombját, a készülék elkezdi kiszívni a levegőt a zsákból és végül vízmentesen lezárja. Ennek a két, legfeljebb néhány tíz másodpercig tartó folyamatnak mindegyike saját vörös fényjelzéssel rendelkezik. Az FFS015X vákuumcsomagoló nagy előnye az élelmiszerek és nyersanyagok túlnyomó többségének vákumozásának lehetősége. Ha nedves és lédús ételt szeretne vákumozni, nyomja meg a megfelelő gombot a vákuum gomb megnyomása előtt. Különféle gombkombinációt választhat a törékeny élelmiszerekhez, mint pl pékáruk - ebben az esetben a készülék közvetlenül a deformáció előtt leállítja a légelszívást, és azonnal lezárja a zacskót.

Fontos megemlíteni, hogy a vákumozás segít lelassítani az élelmiszerek lebomlását, de nem helyettesíti a tartósítást, ezért nem tudja teljesen korlátozni a romlást. Az, hogy az étel mennyi ideig őrzi meg ízét, aromáját, megjelenését és szerkezetét, a vákumozási állapotától is függ. Minden hűtést igénylő élelmiszert le kell zárni, vagy le kell fagyasztani.

Saját tapasztalataink alapján megerősíthetjük, hogy ha ezt az elvet követjük, az élelmiszerek akár ötször tovább tartanak tökéletes állapotban, mint ha lezárás nélkül a hűtőszekrénybe helyezzük. Kellemesen meglepett minket például a nyers sertéshús állapota, amely kivákumozva és zacskóba zárva megőrizte természetes rózsaszín színét, és három hét hűtőben tartás után felnyitás után ugyanolyan illatú volt, mint a sertéshús mint a vásárlás napján.

Előkészítők, fogyókúrázók és gyűjtők

Az élelmiszerek vákuumcsomagolással történő tartósításához még egy egyszerű szabály betartását javasoljuk: Ha néhány nappal vagy héttel szeretné meghosszabbítani az eltarthatóságot, tegye a vákuumcsomagolt élelmiszert a hűtőszekrénybe. Ha huzamosabb ideig készíti elő a kellékeket, a FoodSaver használata után tegye be a teli zacskókat a fagyasztóba.
A csomag így a vészhelyzet esetére készletező felkészítők szívesen látott segítője lesz. Találkozott már húskiárusítással és szeretne nagyobb mennyiséget kapni jó áron? A FoodSaver és a fóliatekercs kombinációjának köszönhetően tetszőleges adagokban mindent levákumozhat. A készülék akkor is jól jön, ha harapnivalókat vagy ebédeket pakol, amivel kirándulni, vadászni vagy horgászni indulhat – a levákumozott energiaadag kevesebb helyet foglal el a hátizsákban, és tovább tart.
A FoodSaver képes friss és készételeket is megőrizni, beleértve a szószokat és köreteket is. Olyan helyzetekben is segít, amikor túl sok ételt készítesz, és nem akarod kidobni a maradékot. Készíthet azonban ételt készletre is – sok felhasználó hétvégén elkészíti az egész hétre szóló ebédet, lezárja és hűtőszekrényben tárolja. A következő napokban csak kinyitják a zacskót és melegítik az ételt anélkül, hogy órákat kellene a konyhában tölteniük.

A vákuumcsomagolást a professzionális szakácsok a ritkább szezonális alapanyagok tárolására ajánlják, amelyek más területeken még alacsonyabb áron is beszerezhetők. A FoodSaver akkor is használható, ha úgy döntött, hogy diétázik: csak csomagolja be az előre kimért adagokat, és írja fel a zsebekre a kalória számát. Lehetőség olyan tárgyak vákumozását jelenti, amelyeket meg akar óvni a levegőtől – a kollektorok így akadályozzák meg az étel elszennyeződését. Néhány utazó még vákuumcsomagolja is a felszerelését vitorlázáshoz vagy kempingezéshez, így korlátozza a nedvesség bejutását. A csomaghoz a zacskók és a fólia mellett további felszerelések is vásárolhatók, amelyek megkönnyítik az egyes élelmiszerekkel való munkát. Ilyenek például a dobozok, amelyekben jobban tárolhatók a törékeny és folyékony élelmiszerek a levegő elszívása után, vagy speciális dugók a bor vagy az olajok vákuum tárolására.

Tippek a különböző ételekhez

Hús és hal: A legjobb eredményt akkor éri el, ha a húst a vákumozás előtt 1-2 óráig kissé megdermedni hagyja, így megőrzi a levét és a formát, és jobb csomagolást biztosít. Ha nem tud előre lefagyasztani, tegyen egy papírtörlőt a hús és a zacskó teteje közé (ne érjen hozzá a varráshoz), hogy felszívja a felesleges nedvességet. Kemény sajtok: Hogy a sajt friss maradjon, felvágás után vákuumcsomagolja be, mielőtt visszatenné a hűtőbe. Készítsen egy zacskó fóliát, amely elég hosszú ahhoz, hogy minden tervezett nyitás és újrahegesztés után 25 mm-rel több legyen a szokásos 75 mm-hez képest. Az anaerob baktériumok veszélye miatt nem javasolt a lágy sajtok vákumozását. Célszerű először a zöldségeket blansírozni (leállítja az enzimek működését, amelyek szag, szín és ízvesztést okozhatnak). Tedd forrásban lévő vízbe annyi időre, hogy megfőjön, de ropogós maradjon. Vákumozás előtt hagyja megszáradni. Figyelem, a zöldségekből a tárolás során gázok szabadulnak fel, így blansírozás után is csak a fagyasztóban tárolhatók. Az anaerob baktériumok veszélye miatt ne használjon vákumozott friss gomba, hagyma és fokhagyma tárolására.3

Gyümölcs:Javasoljuk, hogy először 1-2 órára lefagyasztjuk a lágy gyümölcsöket, hogy egy kicsit megkeményedjenek.
Sült ételek: Puha vagy bolyhos sütemények stb. vákumozásához. Javasoljuk, hogy használjon FoodSaver tégelyt, hogy megtartsák formájukat. Ha mégis zacskó használata mellett dönt, előtte 1-2 órát hagyja megdermedni az ételt.

Kávé és ömlesztett élelmiszerek: A vákumozás előtt helyezzen szűrőt vagy papírtörlőt a tasak tetejére, hogy megakadályozza az ételmaradékok bejutását a gépbe. A zacskóba ömlesztett élelmiszert is tehet eredeti csomagolásában.

Az élelmiszer vákumosfóliahegesztők teljes választékát itt találja: Foodsaver vákumos fóliahegesztő