Gyakran feltett kérdések a permetezőkkel kapcsolatban

Milyen benzint használjunk benzinespermetezőbe/esőzrtetőbe?

Ha kétütemű motorról van szó benzin és olaj keverékével, akkor 1:50 arányban kell üzemanyagot adagolni - 5 liter benzinhez 1 dcl olaj kell.

Mi a helyzet a garancia utáni szervizzel és javítással?

A javítás, valamint a garanciaidő lejárta utáni gondozás nálunk magától értetődő. Saját szervizközponttal rendelkezünk, ahol szakembergárdánk segít Önnek.

Mennyi az AKU permetező akkumulátor élettartama?

Ez másfél óra munkaidő 4 Ah-s akkumulátorral.

Vásárolhatok egy második akkumulátort és tartozékokat?

Igen, több akkumulátorváltozat vásárolható, mint a permetező tartozékai, például hosszabbítók, fúvókák és hasonló tartozékok. Ne feledkezzünk meg az akkumulátorok változékonyságáról más Villiger termékeknél sem.

Hogyan kell gondoskodni az peremtezőről a szezon után?

Minden peremtezőrel érvényes - nem csak a szezon után, hanem minden permetezés után is , hogy megfelelően öblítsd ki a permetezőt és ugyanannyi vizet fújj ki, amivel megkíméled a beragadt vagy eltömődött fúvókától.

Az AKU permetezőknél magától értetődő, hogy vigyázni kell az akkumulátorra - a rossz időtől elzárva tárolja melegebb helyen, és ne felejtse el havonta egyszer csatlakoztatni a töltőhöz. Ez a gondozás meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát.

A benzines permetezők és esőztetők fontos eltávolítani az üzemanyag rudakat - a benzint, és nyissa ki a szelepet a szívató karral, ami megkönnyíti az új szezon kezdetét.

Mit kell önteni az permetezőbe?

A peszticidek olyan vegyi anyagok, amelyeket a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban használnak betegségek, gombák, kártevők és gyomok ellen. Azért hozták létre, hogy elpusztítsák vagy más módon károsítsák azokat az élő szervezeteket, amelyek kárt okoznak és kártevők.

A permeteket fel lehet osztani aszerint, hogy melyik célszervezetre hatnak:

- A rovarölő szerek rovarok és atkák elleni szerek. Megkülönböztetjük őket aszerint, hogy a szervezetbe érintkezés, lenyelés, belélegzés vagy érintés útján hogyan jutnak be.

- A herbicidek olyan vegyi anyagok, amelyeket a gyomok elpusztítására használnak. A peszticidekhez (szervezeteket elpusztító anyagok) tartoznak. Leginkább a leveleken keresztül szívódnak fel, és eloszlanak a száron és a gyökereken. Az érintett gyomnövények leállítják növekedésüket és fejlődésüket, és elpusztulnak. Ezeket tovább osztják teljes gyomirtókra (amikor azt akarjuk, hogy minden élő elpusztuljon) és szelektív gyomirtókra (például a gyep permetezése).

- A gombaölő szer olyan vegyi anyag, amelyet gombák és penészgombák elpusztítására használnak. Ide tartoznak a réz, higany, cink és más nehézfémek különféle vegyületei.

- A rágcsálóirtó szerek olyan vegyi vegyületek, amelyeket a rágcsálók elpusztítására terveztek a mezőgazdaságban vagy a háztartásokban. Hidrogén-foszfidon, foszfidokon vagy warfarinon alapulnak. Ezek a peszticidek az emberre is mérgezőek.

- Az akaricidek olyan kémiai vegyületek, amelyeket az atkák elpusztítására terveztek. Malationon vagy meoinfoszon alapulnak. Az akaricidek olyan készítmények, amelyek elpusztítják a növények arachnoid kártevőit. A készítmények ebbe a csoportjába tartozik a legtöbb szerves foszfát rovarölő, minden kéntartalmú gombaölő és speciális akaricid.

- A puhatestűölő szerek olyan kémiai vegyületek, amelyeket a puhatestűek elpusztítására terveztek.

Mikor és hogyan kell permetezni?

A permetezéseket a szezonalitásnak megfelelően válasszuk, de elsősorban a kártevő fajtája és az adott szituáció igénye szerint.

1. Tavaszi előtti permetezés, virágzás előtti kijuttatás, amikor a permetezést bőséges és folyamatos mennyiségben kell kijuttatni.

2. Permetezés levéltetvek ellen – a levéltetvek a kertben legelterjedtebb kártevők közé tartoznak. Szlovákiában megközelítőleg 600 faj él, amelyek súlyos és veszélyes kártevővé válhatnak, ezért a kezelést sem szabad elhanyagolni.

3. Permetezés a burgonya seregféreg ellen. Szlovákia melegebb területein a tatu évente két, a hidegebb területeken egy nemzedéke születik. Bogár állapotában telel át a talajban, amit általában május közepétől hagy el. A burgonya seregszeme a burgonyán kívül a paradicsomot és a padlizsánt is károsítja.

4. A gazdaságilag legfontosabb szőlőbetegség a szőlő lisztharmat. Megtámadja a fürtöket, leveleket és a szőlőhajtásokat. Legnagyobb károkat a fiatal bogyók korai megtámadásakor okozza, amelyek felülete megkeményedik, megbarnul, héja gyakran megreped. Az érő bogyók felületén a kórokozó gombás rostjainak sugárirányban növekvő hálója képződik. Hasonló tünetek a nyári növényeknél is megfigyelhetők. Itt, nagyobb területeknél a helyszínen csatlakoztassa a locsolót a munkához.

5. A szép pázsit kedvelőinek van egy szelektív Bofix spray, amely biztosítja a gyommentes gyepet.

6. A szórófejnek vagy locsolónak nem kell pusztán pusztító eszköznek lennie, hanem különféle műtrágyákkal vagy lombtápanyagokkal trágyázhatunk vele.

Hogyan készítsük előp a permetezőt télre?

A takarítás kulcsfontosságú

Bár az permetező nem medve, fel kell készítenie a hibernálásra is:

1. Alaposan tisztítsa meg a permetezőt kívül-belül.

2. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e repedések, forgácsok vagy karcolások.

3. Vigyen fel fagyálló folyadékot a sprinklerre.

4. Csomagolja be a permetezőt porálló műanyagba, és tárolja biztonságos, állandó hőmérsékletű helyen.

A permetező egy érzékeny eszköz, mivel nyomással és sok kis csővel és alkatrészrel működik, hogy megfelelően működjön. Tél előtt alaposan meg kell tisztítani és le kell zárni a végüket. A pókok rajtuk keresztül bejuthatnak a készülékbe, ott fészket rakhatnak, és eltömíthetik a csöveket.

Ne felejtse el megtisztítani a tartályokat és a csöveket sem. A legjobb, ha teljesen szétszereli a permetezőt, ellenőrizni kell a szelepeket és a szűrőket, megtisztítani, majd összeszerelni. A sprinkler tél előtti tisztításának célja, hogy eltávolítson minden olyan maradék vegyszert, amely oxidálódni kezdhet, és korróziót okozhat a rendszerben. Ez visszafordíthatatlanul károsíthatja.

Ellenőrizze, hogy nincsenek-e repedések és szakadások

A permetező szétszerelése és a készülék egyes részeinek tisztítása során ne felejtse el ellenőrizni, hogy nincsenek-e véletlenszerű repedések, karcolások és apró töredékek. Ha időben észreveszi őket, könnyen kezelheti a repedéseket a speciális szalagjával. Ezek a ragasztószalagok speciális papírból készülnek, amelyet az úszómedencei felfújható termékekből ismer.

Megakadályozzák a víz áramlását vagy szivárgását, valamint a repedés kitágulását a sprinklerben. A sérülések korai felismerésével gyorsan megelőzhető a korrózió is, amely bonyolult módon eltávolítható, és teljesen károsíthatja a locsolót. Ideális óvatosan kezelni a permetezőgépet, és elkerülni a fizikai sérüléseket.

Ne felejtsd el a fagyállót

Ne felejtsen el fagyállót tenni a esőztetőbe. Az öntözőben lévő érzékeny szűrők és csövek könnyen megsérülhetnek a hirtelen hőmérséklet csökkenés miatt télen. Ügyeljen arra, hogy a hűtőkeverék főleg tolil-triazol inhibitort és monoetilénglikolt tartalmazzon, és keverje össze ezeket desztillált vízzel. Biztosítja a fagyálló egyenletes keringését az egész mosórendszerben.

Az utolsó lépés, amit nem szabad elfelejteni, a esőztető megfelelő tárolása a pincében vagy a raktárban. Javasoljuk, hogy a készüléket védőfóliába vagy merev műanyagba csomagolja. Ennek köszönhetően a csöveken átrágni tudó rágcsálók nem jutnak hozzájuk. Ahogy a rovarok sem, amelyek saját fészket vagy menedéket rakhatnak a sprinkler szűk részein, és eltömíthetik a locsolót.

A gondosan becsomagolt permetezőgépet stabil hőmérsékletű helyen tárolja, amíg tavasszal újra szüksége lesz rá. Az így megtisztított locsológép, amelyre fagyállót kentek és biztonságos helyen, kártevők hozzáférése nélkül tárolták, tavaszig problémamentesen kibírja, és teljesen újként fog működni. Megfelelő gondozás mellett sok évig kitart.