Hogyan dolgozzunk fűnyírókkal?

Hogyan kell helyesen használni a fűnyírót?

A kaszálást olyan közös tevékenységnek tekintjük, amely minden kerthez vagy gyephez hozzátartozik. Azonban, mint minden munkafolyamatnak, a kaszálásnak is megvannak a maga szabályai és törvényei.

Első a biztonság

Az ügyfél minden fűnyíróhoz használati útmutatót kap, márkától, hajtástól és típustól függetlenül. Javasoljuk, hogy az első használat előtt figyelmesen olvassa el. Többek között ott találja a felhasználó az egyes fűnyírókra jellemző munkavédelmi utasításokat is. Alkohol vagy más bódító szer hatása alatt nem szabad kaszálni, dohányozni sem szabad. A fűnyíró típusától függően megfelelő védőfelszerelés használata is javasolt.

8 pont a helyes fűnyírás

1. Mindig száraz füvet nyírjon. Jó, ha a gyep alatti talaj egy kicsit kiszárad. Nedves területen nyírva a lenyírt fű alig kerül a gyűjtőkosárba, a késekhez és a fűnyíró alsó részéhez tapad, ezzel megsínyli a gépet.

2. Nyírás előtt mindig ellenőrizze a területet, és távolítsa el az olyan akadályoktól, mint a botok, kövek, fémanyagok és csontok. Ezek a tárgyak nem teszik tönkre a fűnyírót, de eltompulják a pengéit. A tompa kések túlzottan lekoptatják a levél vágott felületét, ami kiszárad. A gyep fogékonyabb a betegségekre, és nem utolsósorban nem is néz ki jól.

3. Állítsa be a megfelelő nyírási magasságot. Ha radikálisan le kell rövidíteni a pázsitot, jobb, ha kétszer megteszi. Kevesebb stresszt okoz a gyepnek, és a fűnyíró nem lesz túlterhelve.

4. Győződjön meg arról, hogy határozottan uralja a fűnyírót. Különösen fontos a gép időben történő kikapcsolása váratlan helyzet esetén. Győződjön meg arról, hogy a gép nincs csatlakoztatva az elektromos hálózathoz, amikor a fűnyíró karbantartásával kapcsolatos műveleteket végez.

5. Ne menj mezítláb! A professzionális fűnyíróknak védőfelszerelést írnak elő a sérülések elkerülése érdekében. Vegyünk egy példát, és viseljünk legalább erős cipőt.

6. Próbálja egyenesen és egyenletes sebességgel vezetni a fűnyírót. Csak így érheti el, hogy a pázsit mindenhol egyformán legyen nyírva, és a frissen nyírt zöldfelület szép "rajza" is legyen.

7. Ellenőrizze a gyűjtőtartályt, és időben ürítse ki. A fűnyíróban lévő felesleges fű túlterheli, és kiesik a pázsitra.

8. Nyírás után tisztítsa meg a fűnyírót és helyezze a kijelölt helyre. Vágja le a pázsit széleit trimmerrel vagy speciális ollóval.

Hogyan kell megfelelően ápolni a fűnyírót?

Minden fűnyírás után

Minden fűnyírás után meg kell tisztítani a fűnyírót a fűmaradványoktól. Elsősorban a váz alsó oldaláról ragasztják a kés körül, trimmereknél és bozótvágóknál a burkolat alsó oldaláról a madzagfej köré. Vizes tisztítás nem javasolt, inkább spatulával vagy hasonló eszközzel száraz tisztítás. Tisztításkor óvatosan döntse hátra a fűnyírót. Ha szükséges, helyezzen súlyt a fogantyúra, hogy a gépet kissé megemelje. Lassan és óvatosan döntse meg, hogy az olaj vagy az üzemanyag ne szivárogjon ki a fűnyíróból (benzinüzemű fűnyírók esetén). A fűnyírót nem szabad az oldalára állítani. Tisztításkor ellenőrizze a kés élességét, vagy a húrfejben megmaradt húrt (nyírók és bozótvágók esetében). Az elektromos fűnyíróknál ez gyakorlatilag véget vet a karbantartásnak.

Akkumulátoros fűnyíróknál ajánlatos minden fűnyírás után feltölteni az akkumulátort. A bonyolultabb karbantartás a benzinhajtású fűnyírókat érinti, amelyeknél minden fűnyírás után célszerű ellenőrizni az olaj és üzemanyagszintet. Alacsony értékek észlelése esetén az üzemi folyadékokat fel kell tölteni.

Ne feledkezzünk meg a fűnyírók mozgó alkatrészeiről, amelyeket rendszeresen megfelelő kenőanyaggal kell kenni.

Benzines fűnyíró szerviz

A benzines fűnyírókhoz, mint minden más belső égésű motorhoz, olajat, gyújtógyertyát és légszűrőt is kell cserélni. Minden fűnyírónak rendelkeznie kell egy úgynevezett szervizintervallumtal.

- Olajcsere

Az első csere 5 üzemóra után, majd 50 óránként javasolt. A minimum azonban évente egyszer. Általában szintetikus olajokat használnak négyütemű motorokhoz SAE 30. Kétütemű motoroknál (leginkább bozótvágóknál) az olajat közvetlenül a benzinhez adják 1:40-1:50 arányban.

- Légszűrő csere

Az olajhoz hasonlóan a légszűrőt is legalább évente egyszer meg kell tisztítani és ki kell cserélni. Nem árt minden fűnyírás után kitisztítani a légszűrőt. A légszűrő légnyomással, a habszűrők mosószeres vízben tisztíthatók.

- Gyújtógyertya

Az olaj és légszűrőhöz hasonlóan a gyújtógyertyát is évente egyszer cserélni kell, vagy legalább ellenőrizni az állapotát.

- Benzin

Célszerű minden szezon után kiüríteni az üzemanyagtartályt. Ez nemcsak a kétütemű motorokra vonatkozik, ahol megakadályozza az olaj és a benzin szétválását és a karburátor ezt követő eltömődését, hanem a négyütemű motoroknál a karburátor eltömődését is.

Fűnyíró tárolása

A fűnyírót a szezon után, de a használatok között is száraz helyen kell tárolni, ideális esetben megerősített felületen. A helyszínen tilos eső, hófújás stb. A megnövekedett páratartalom és a rossz időjárási viszonyok a csontváz és a motor ellenségei.