Hogyan válasszunk bozótvágót és fűkaszát?

Nem elég a fűnyíró a terep egyenetlenségeihez, világosabb fákhoz, sűrű bokrok telepítéséhez és lejtőn? Válasszon a legmegfelelőbb kritériumok szerint bozótvágó és fűkaszát.

A felhasználás célja és gyakorisága

Mielőtt tisztáznia kell a következő kérdéseket. Ennek alapján szabja testre a választást teljesítmény, meghajtó, méret, kezelés, tárolás és további funkciók alapján.

- Milyen elrendezési lehetőségek vannak a kertjében? Nehezen megközelíthető, zord terep vagy teljesen elhagyatott?

- Ön a kertben vagy a nyaraló környékén a bozótvágó szabadidős, alkalmi használója?

- Jártas vagy az egyes elemek kezelésében és irányításában, vagy teljesen kezdő?

Fűkasza kiválasztása hajtástípus szerint:

Benzines fűkaszák

A legerősebbek közé tartoznak, de magasabb karbantartási és üzemeltetési költségekkel rendelkeznek. A benzinmotorok esetében a kétütemű motorok egyszerűbb felépítésűek és jobb teljesítményűek, mint a négyüteműek, ami simább és csendesebb működéssel kompenzálja a kábelek és vezetékek kuszaságát.

Előnyök:

- Nagyon nagy teljesítmény

- Korlátlan működés áramellátással

Hátrányok:

- Megnövekedett üzemanyag és motorolaj költségek. Robusztusabb felépítés, zajosabb működés és magasabb vételár

Elektromos bozótvágók

Előnyben részesíti őket alkalmi szervizekhez kisebb területeken, ahol a közelben van áramforrás.

Előnyök:

- Halkabb működés

- Egyszerűbb felépítés és karbantartás.

- A villamosenergia ellátás nem korlátozza a működést

Hátrányok:

- A tápkábelek megnehezítik a munkát

Akkumulátoros fűkaszák

Egyesítik az elektromos és benzines modellek előnyeit. Csendesek, kevés karbantartást igényelnek, és nagyobb igénybevételű terepre is alkalmasak, mivel semmilyen kábel nem korlátozza a mozgást.

Előnyök:

- Halkabb működés

- Egyszerűbb felépítés és karbantartás.

- A villamosenergia-ellátás nem korlátozza a működést

Hátrányok:

- Alacsonyabb teljesítmény

- Magasabb ár

A legfontosabb paraméterek

Teljesítmény - döntő paraméter, figyelembe véve az erőfeszítés mértékét és intenzitását a különféle benőtt területek eltávolításakor.

- Figyelem, ha a bozótvágót nem csak szabadidős céllal szeretné használni, szereljen fel 3 kW-nál nagyobb teljesítményű bozótvágókat, amelyek sűrűbb szárak és fás bokrok számára is alkalmasak.

Húrok és kések - hatótávolságukat cm-ben adjuk meg, ez a bozótvágó fej által lefedett növekedés mértéke. Vásárláskor ne csábítson csak a bozótvágó nagy sebessége, mert nem mindegyik teljesítménye azonos.

- Húrfejek - szélesebb körével főleg a kezdőket "megtéveszti", de a sűrűbb füves és egyáltalán nem fás növekedést nem bírja. Előnye az automata fejek, kopás után a zsinórt meghosszabbítják, meghosszabbítják és a felesleges hosszt levágják. A zsinórok gyengédebb hatást fejtenek ki a gyepen, nem sértik meg és nem dobják ki olyan gyorsan a tárgyakat, mint a kések.

- Kések - a két-, három- és négyfogú acélkések abban különböznek egymástól, hogy erősebb növekedést folytatnak, pl. a négyfogak vékonyabb fát is elbírnak, de kisebb az érintkezési szélességük, mint a kétfogaknak. Mire valók a "nyolcvanfogú" lemezek? A sűrűn elrendezett, kis fogak segítségével bokrokat és vékony fákat esznek.

Mely funkcionális tulajdonságok befolyásolják tovább az üzemelési kényelmet?

Súly - a könnyű elektromos bozótvágók súlya akár 3 kg. Többnyire nincs is pántjuk és csak az egyszerűbb kerti kezelésekre lehet velük koncentrálni. Igényesebb körülményekhez 5-10 kg-os bozótvágó kell, szintén hevederes.

A figyelmet, a munkavégzés kényelmét befolyásolja a gép által keltett rezgések, a fogantyúk és hevederek típusa és ergonómiája. A testre erősített fogantyúval rendelkező bozótvágók, amelyeknek hevederük csak az egyik vállán van, nehezebben kezelhetők. Az erősebb bozótvágók fogantyúja kormánnyal és hevederekkel rendelkezik a rögzítő mechanizmushoz. A hátrányok a megnövekedett súly és méretek, de a munka sokkal hatékonyabb lesz.

A gép élettartama és az Ön biztonsága

Haboz külön fizetni egy három év garanciával és lopásgátló biztosítással rendelkező modellért? Ezen kívül több gyártó is kínál garancián túli szervizt. Mindennek van értelme, ha először fektet be a kiváló minőségű ötvözetekből készült gépekbe a külső hatásokkal szembeni ellenállás és a hosszabb élettartam érdekében.

A bozótvágót védőfelszereléssel, munkaruhával és cipővel kell működtetni. Leginkább az arcod kell védeni (plexi pajzzsal), hiszen a fejek kavicsot, fadarabokat és a tetőt tükrözik.