Hogyan válasszunk fűnyírót?

Melyik a megfelelő nekem? Hogyan kell helyesen használni a fűnyírót? Hogyan kell megfelelően ápolni a fűnyírót? Hogyan kell megfelelően tárolni a fűnyírót? Mindezt és még sok mást is elolvashat kiterjedt blogunkban.

A megfelelő fűnyíró kiválasztásakor először is tisztázni kell, mik az igényei és lehetőségei. A fűnyírás rendszeressége, a kert mérete és az elektromos áram elérhetősége a fő paraméterek, amelyek befolyásolják az Ön számára megfelelő fűnyírót.

Fűnyíró kategóriák

A konstrukció típusa szerint (manipuláció):

- Földre helyezett kaszák - klasszikus, traktoros, robotos,...

- Kaszák vittek - bozótvágók, trimmerek

Kaszák a földön

Ebbe a kategóriába tartozik a piacon lévő fűnyíró berendezések túlnyomó többsége. Ez a fűnyírók azon kategóriája, amelyek nyírás közben közvetlenül érintkeznek a nyírt felülettel (kerekekkel), nem csak a nyírt fűvel. Ez a csoport szinte az összes "klasszikus" fűnyírót tartalmazza:

- Benzin

- Elektromos vagy akkumulátoros

- Robotfűnyírók

- Traktoros fűnyírük

- Kézi (orsó)

Fűkaszák

A fűnyírók ebbe a kategóriájába azok a fűnyírók tartoznak, amelyeket a fűnyírás során nem a talajra helyeznek, ezért teljes mértékben érintkeznek a talajjal, hanem a kezelő viszi őket.
A fűnyíró súlyától és típusától függően a kezelő vagy szabadon, vagy hevederek segítségével hordozza őket. Csak a vágóközeg érintkezik a fűvel és más kaszált anyaggal, azaz általában egy szál vagy egy fém kés. Ide tartoznak a trimmerek és a bozótvágók is.

2. A hajtás típusa szerint

- Kézi fűnyírók - a vezetési energiát egy személy végzi

- Elektromos fűnyírók – elektromos motor, amely közvetlenül a hálózatról kábellel működik

- Akkus fűnyírók – akkumulátorral hajtott villanymotor, amelyet újra kell tölteni és ki kell cserélni

- Robotfűnyírók – intelligens öntöltő rendszerrel ellátott, beépített akkumulátorral hajtott villanymotor

- Benzines fűnyírók - benzines égésű motor

Kézi (kézi/orsós) fűnyírók Ez a legegyszerűbb típusú mechanizmus, amelyet fűnyírónak nevezhetünk. Emberi (operátori) erő hajtja őket.

Előnyök:

- Egyszerűség

- Alacsony ár

- Karbantartásmentes és nulla üzemeltetési költség

Hátrányok:

- Kis kapacitású, ill a gyűjtőtartály teljes hiánya (egyes modelleknél)

- Egy ilyen fűnyíró csak igazán kis területekre alkalmas (kb. 200 m2-ig)

Elektromos fűnyírók

A fűnyírókat egy elektromos motor hajtja, amely közvetlenül a hálózatról kábellel működik.

A maximális kaszálási terület kb. 600-700 m2-ig ajánlott.

Előnyök:

- Alacsony súly

- Alacsonyabb zajszint a benzinmotorhoz képest

- Alacsonyabb vételár

Hátrányok:

- Alacsonyabb teljesítmény

- Áramellátástól való függés

Akkumulátoros fűnyírók

Ez a típusú fűnyíró áll a legközelebb az elektromos fűnyírókhoz, mivel elektromos motorral működnek. De a különbség a tápegységben van. A kábelt cserélhető és újratölthető akkumulátorra cserélték.

Előnyök:

- Jó kezelhetőség

- Alacsony súly

- Alacsony zaj

Hátrányok:

- Korlátozott akkumulátorkapacitás

- Magasabb ár

Robotfűnyírók

Ezek önállóan működő kaszarendszerek. A telepítés után a robotfűnyíró önállóan gondoskodik a pázsitról. Egyedül nyírhat, elkerülheti az akadályokat, feltöltődhet a dokkolóállomáson, vagy elbújhat az eső elől. Az akkumulátor élettartama általában legfeljebb 2 óra, de a fűnyíró önállóan működik, így egyáltalán nem kell aggódnia, és töltés után folytatja a fűnyírást. A negatívumok közé tartozik a fáradságosabb kezdeti telepítés és a magasabb ár.

Benzines fűnyírók

Ez a fűnyírók legkelendőbb kategóriája. Minden ebbe a kategóriába tartozó fűnyírót egy benzines belsőégésű motor egyesíti, akár 2-, akár 4-ütemű. Ezek a legerősebb motorok, amelyeket a fűnyírókba helyeznek. Teljesítményüket a gyártók kilowattban (kW) vagy lóerőben (LE) jelzik.

Előnyök:

- Erő

- Nagyobb területek kaszálásának lehetősége

- Hosszú élet

- Korlátlan mozgás a kaszával

Hátrányok:

- Nagyobb súly

- Hangosabb zaj

- Magasabb ár

3. A kaszálási mód szerint

- Forgós

- Dobok

- Öntött

- Húros

- Orsó

Rotációs fűnyírók

A piacon legelterjedtebb fűnyírótípusok motorhajtással hajtják meg a pengét, amely a fűnyíró alsó részében forog, és mozgásával levágja a fűszálakat. Benzines, elektromos és akkumulátoros fűnyírókat is tartalmaz. Egy ilyen fűnyíró használatával rendszeresen alacsony lejtős pázsitot fog elérni.

Dobos kaszák

A fűnyírók hasonlóak a rotációs fűnyírókhoz, azzal a különbséggel, hogy a kés szerkezetileg magasabban van kialakítva, ezért alkalmas magasabb, nem gyakran karbantartott fű nyírására. Általában benzinmotor hajtja őket. Ilyen fűnyíróval nem fog alacsony, szabályos pázsitot elérni. Ezek egyszerűen fűnyírók, amelyek kevésbé gondozott, magasabb fűvel rendelkező területeken használhatók.

Késes kaszák

Az általában benzinmotorral hajtott fűnyírók úgy működnek, hogy a kések egymás ellen mozognak a szalagban. Alapvetően egy hajvágóhoz hasonlítható. A fűnyírórendszer az egyszerűségre és a hatékonyságra épül. Az ilyen típusú fűnyírókat főként nagy területeken, például zord hegyi réteken használják.

Húros kaszák

Ez a különálló kaszák alkategóriája, amely egyedüliként tartozik a szállított kaszák csoportjába, magában foglalja az összes trimmert és bozótvágót. Eltérő elsődleges felhasználási területük van, mint a talajon végzett munka során lefektetett kaszáknak.

A fűnyírók elsősorban zsinórt használnak a fű nyírására, amely a fűnyíró típusától függően többféle formában, vastagságban és típusban kapható. A fűnyírók, mint kisebb teljesítményű változatok, általában a benzin mellett elektromos vagy akkumulátoros meghajtással is rendelkeznek. A nagyobb teljesítményű bozótvágók viszont, amelyek fás szárral vagy benőtt fákkal is bírnak, szinte kizárólag benzinnel működnek. A bozótvágóknál a zsinóros vágási lehetőség mellett van lehetőség a késsel történő vágásra is (ún. háromfogú vagy kétfogú).

A fűnyírógépeket masszív és néha nehezen elérhető terepen használják. Gyakran használják a "munka befejezésére" a forgófűnyírók után, amikor fák, falak, járdák stb. körüli területeket nyírják.

Orsós kaszák

Összehasonlító cikkünkben az orsós fűnyírók az egyedüliek, amelyek a kézi hajtású alkategóriába tartoznak. Egy rögzített kés és az orsóhoz rögzített spirálkés kombinációjának elvén működnek. Ezeket az igényes kertészek használják fenntartani az ún Angol gyep, mivel a gyep sérülése minimális. A fűszálak tetejének finom levágásakor ezek a fűszálak nem kopnak ki, és „professzionálisan” nyírva maradnak. Az orsós kaszák megtalálják a használatukat, pl. golfpályák karbantartásában is.

Melyik a megfelelő nekem?

Miután áttekintettük a kaszák alapvető besorolását, áttérünk a kaszált terület kritériumainak és az egyes kaszák típusainak paramétereinek megismerésére. Csakúgy, mint maguk a fűnyírók, a nyírt felületek is nagyon specifikusak, és nehéz lenne két teljesen egyforma terméket találni.

A kaszált terület paraméterei

A fűnyíró kiválasztása előtt érdemes átgondolni, hogy milyen területeket kell nyírni.

Főleg tények:

- Terület mérete

- A terep egyenetlensége/lejtőssége

- A fű fajtája

- Akadályok a lejtős felületen

A fűnyíróhajtás típusa a terület nagyságából adódik. Ha kis előkertet, udvart vagy egyéb telket kell nyírni, akkor elegendő egy elektromos, akkumulátoros vagy robotfűnyíró. Ha azonban van egy kb. 600 m2-nél nagyobb telke, akkor célszerűbb egy benzinmotoros fűnyíró vásárlása. Kb. 1500 m2-nél nagyobb területeken érdemes elgondolkodni egy traktoros kasza vásárlásán, ha a terep nem túl egyenetlen. Ha az ingatlanán sok akadály van, például fák, bokrok, utak, falak és hasonlók, akkor valószínűleg az ilyen típusú kaszáláshoz készült trimmerek és bozótvágók kategóriájára kell összpontosítania. A fűfajtánál arra gondolunk, hogy a fű magas/alacsony, fával benőtt vagy szépen ápolt? Az orsós fűnyíró angol pázsittal is jól működik, míg a hegyi réteken benőtt, sűrű fűvel és fákkal benőtt fákkal érdemes késes fűnyírót vagy erős fűkaszát választani.

A fűnyíró paraméterei

A fűnyíró legfontosabb paraméterei, amelyek alapján kiválasztjuk, a következők:

- Motor és teljesítménye

- A munka szélessége

- Tartály mérete és üzemanyag fogyasztás (benzines fűnyírók)

- Akkumulátor típusa és kapacitása (akkumulátoros fűnyírók)

- A gyűjtőtartály mérete (gyűjtőedényes kategóriák esetén)

- Súly (fűkaszák és bozótvágók)

Motor és teljesítménye

A hajtás típusát, illetve a teljesítményt a kaszált terület méretének és egyéb paramétereinek megfelelően választjuk meg. Elvileg azonban elsősorban a terület nagysága alapján tájékozódunk.

Kiskertekhez elegendő az elektromos és akkumulátoros hajtás, a nagyobbakhoz inkább a nagyobb teljesítményű benzin. A kert mérete mellett a fűnyíró szélességét is figyelembe kell venni. Ezzel a paraméterrel közvetlen arány érvényes: minél nagyobb a terület, annál nagyobb a nyíráshoz szükséges teljesítmény. Mivel nem minden gyártó adja meg a teljesítményértéket ugyanabban a mértékegységben, jó tudni, hogy 1 lóerő (LE) = 745,7 W. Míg az elektromos (elektromos vagy akkumulátoros) motorral hajtott fűnyírók általában elérik a 2500-as teljesítményt. W, a benzines fűnyírók elérik a 6500 W-os teljesítményt is. Egy hangon azonban hozzá kell tenni, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a zaj, ezért nem érdemes feleslegesen nagy teljesítményű fűnyírót vásárolni a külvárosi kertbe. .

Más értékeket a bozótvágók és fűkaszák motorjai érnek el. A teljesítményre elvileg a következők vonatkoznak:

- 650 – 1000 W: a munka befejezése a fűnyíró után, finom húsos fűszálak, tiszta terep

- 1100 – 2100 W: benőtt füves területek, nehezen megközelíthető és egyenetlen terepen

- 2100 – 3000 W: nehezen megközelíthető terep, benőtt magas fű, fás szárak és bokrok

TIPP: Mint minden technológia esetében, a benzinmotor gyártók világában is vannak "nagy nevek". Ezek bevált gyártók, amelyek motorjai megbízhatóak és régóta a piacon vannak. Elsősorban a HONDA és a BRIGGS & STRATTON cégekről beszélünk.

Munka szélessége

A fűnyírók világában ez egy alapvető adat, amely megmutatja, hogy milyen széles sávot lehet egyhuzamban lenyírni. Centiméterben adják meg, és ismét a kaszált terület nagysága szerint választják ki. Úgy tűnhet, hogy minél nagyobb a kinyúlás, annál jobb, de szem előtt kell tartania, hogy szűkebb területeket nyír-e, mint maga a fűnyíró.

Az általánosan ajánlott értékek a következők:

- Kert 150 m2-ig - munkaszélesség 30 cm

- Kert 500 m2-ig - munkaszélesség 40 cm

- Kert 750 m2-ig - munkaszélesség 45 cm

- Kert 1000 m2-ig - munkaszélesség 50 cm

- 1000 m2 feletti kert - 50 cm feletti munkaszélesség

Tartály mérete és üzemanyag fogyasztás (benzines fűnyírók)

Részletnek tűnik, de nagyobb területek kaszálásakor hamar észrevehető a különbség. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a tartály, annál jobb, mert nem kell olyan gyakran abbahagynia a fűnyírást és feltölteni. Ez szorosan összefügg az üzemanyag-fogyasztással is, ahol a szabály érvényes, minél alacsonyabb, annál jobb.

Akkumulátor típusa és kapacitása (akkumulátoros fűnyírók)

A benzines fűnyírókhoz hasonlóan itt is az akkumulátor élettartamáról és így a fűnyírási időről van szó. Minél nagyobb a kapacitás, annál tovább nyírhat. A fűnyírókban a következő típusú akkumulátorokat használták:

- Ni-Cd – egy régi típusú akkumulátor, amely gyorsan lemerül és gyorsan elveszíti hasznos élettartamát

- Ni-Mh – idővel önkisülnek és feszültséget veszítenek

- Li-on – jelenleg használt típusú akkumulátor, nem szenved feszültségveszteségtől és a leghosszabb élettartamú

Gyűjtőkosár mérete (forgós, traktoros, orsós kaszák)

Az ürítési megállóhelyek száma a gyűjtőtartály méretétől függ. Minél nagyobb a gyűjtőtartály, annál ritkábban kell ürítenie.

A legnagyobb gyűjtőkosarakban elvileg traktoros kaszák vannak, melyeket nagy, folyamatosan füvesített területekre szánnak. A kosarak térfogata általában 40-75 liter.

Súly

A fűnyíró súlya különösen fontos a fűkaszáknál, azaz trimmereknél és bozótvágóknál. Határozottan van különbség az 5 kilogramm súlyú bfűkasza és a 10 kilogramm pántokon lógó bozótvágó között. Más kaszáknál a súly a fűnyíró manőverezhetőségétől függ. Minél könnyebb a fűnyíró, annál könnyebben kezelhető.

Egyéb fontos részletek

- Felhasznált anyagok: A felhasznált anyagok pozitív, de negatív hatással is bírnak, különösen a teljes fűnyíró élettartamára. A fűnyírók gyártása során leggyakrabban olyan anyagokat használnak, mint a műanyag, alumínium, vas és különféle ötvözetek.

A műanyag mint anyag nagyon könnyű, olcsó, de általában rövid az élettartama. Főleg elektromos és akkumulátoros fűnyírók gyártásához használják

Az alumínium előnye a könnyű súly, hogy nincs kitéve a korróziónak, de a műanyaghoz hasonlóan önmagában nem túl tartós

A fém vagy a vas nagyon strapabíró anyag, de nehezebb is, mint az első kettő. Karbantartása is igényesebb, mivel a fém érzékeny a korrózióra.

Több fém ötvözete ideális kombinációs megoldást jelent a kisebb súly és a hosszú élettartam mellett. Legfőbb hátrányuk a magas ára, ezért elsősorban magasabb árkategóriájú fűnyírókon találhatók meg

- Kerekek: A szabály az, hogy minél nagyobbak a kerekek, annál könnyebb a kezelhetőség. Az is fontos, hogy a kerekek milyen anyagból készülnek, és milyen szerkezeti kialakításúak. A műanyag házas kerekek egyszerűbbek, olcsóbbak, de nem alkalmasak durvább terepre, ahol hajlamosak megsérülni, eltörni. A golyóscsapágyas kerekek viszont drágábbak, de lényegesen jobb minőségűek és tartósabbak.

Jó, ha a fűnyírónak van...

- Központi fűnyírási magasság állítás: Ez a funkció, amely a mai benzines fűnyíróknál szinte magától értetődő, előnyt jelent a nyírási kényelem szempontjából.

- Elektromos indítás: Az indítózsinór meghúzásával való indítás a benzines fűnyírók alapfelszereltsége. A csúcskategóriás kaszákban azonban manapság van egy gombos elektromos indító funkció is, ahol a kezelőnek egyáltalán nem kell erőlködnie.

- Állítható magasságú fogantyú: Az emberek, akárcsak a fűnyírók, különböző magasságúak. Ezért kényelmes, ha a fűnyíró fogantyúja állítható magasságú.

- Hajtás: Különösen a nehezebb benzines fűnyíróknál jelent előnyt a hajtás funkció, amikor a fűnyíró képes magától húzni, így nincs szükség a fűnyíró fizikai tolására. Ezt a funkciót a kezelő értékelni fogja, különösen lejtős és egyenetlen terepen.

- Mulcsozás: Ezzel a funkcióval a fűnyíró nem a kosárba gyűjti a füvet, hanem finomra vágja és azonnal szétteríti a nyírt gyepen, ami egyben trágyázza is a gyepet.

Jó tanács a munkához

A fűnyírókkal kapcsolatos anyagok részletes elolvasása és tanulmányozása ellenére még mindig előfordulhat, hogy nem tudja saját maga kiválasztani a megfelelő fűnyírót, vagy melyiket válassza. Szakképzett személyzet mindig szívesen ad tanácsot egy jó üzletben. Csak le kell írni az eladónak a kaszálni kívánt területet. Az Ön leírása szerint az eladó az Ön számára legmegfelelőbb lehetőséget választja ki az ajánlatból.

FAQ: Gyakran ismételt kérdések:

1. Elektromos, akkumulátoros vagy benzines fűnyírót vegyek?

Válasz: Ez elsősorban a kert méretétől függ. Kisebb területekre elegendő az elektromos vagy akkumulátoros fűnyíró, de nagy területre mindenképpen benzines fűnyírót válasszunk.

2. Mi a különbség a trimmer és a bozótvágó között?

Válasz: A különbség elsősorban a tengelyben és a teljesítményben van. Míg a trimmernek hajlított tengelye van, addig a bozótvágónak egyenes tengelye van, amelyet egy szöghajtómű zár le. A bozótvágó is erősebb, mint a trimmer, és szélesebb a felhasználási köre.

3. Nehéz a fűnyíró karbantartása?

Válasz: A fűnyíró karbantartása nem nehéz, főként rendszeres tisztításból áll. A benzines fűnyíróknál kicsit bonyolultabb a karbantartás, néha olajat, légszűrőt vagy gyújtógyertyát kell cserélni. Ha azonban nem mer ilyen karbantartást végezni, a kerttechnika minden szervizében a segítségére lesznek.

4. Milyen típusú benzint tegyek a fűnyíróba?

Válasz: Jelenleg, amikor a Natural 95 jelzésű standard benzin egyre magasabb BIO komponenst tartalmaz, célszerűbb a fűnyírókat és a kerti benzines szerszámokat magasabb oktánszámú, például 98-as benzinnel tölteni.

5. Megéri beruházni egy drágább, márkás fűnyíróba?

Válasz: Befektetni egy világmárka drágább fűnyírójába hosszú távon mindenképpen jó lépés. Az olcsóbb változatok mellett "nagy nevek" is vannak a fűnyírók piacán, akik folyamatosan fejlesztik termékeiket, újításokkal rukkolnak elő, minőségük pedig elismert. Az ilyen fűnyíróknak általában magasabb az ára, mint a szokásos márkáknak, de több pénzért minőséget, megbízhatóságot és tartósságot kap. Az ezekben a kaszákban felhasznált anyagok is magasabb szintűek, mint az olcsóbb kategóriájú kaszákban. Gyakori és professzionális használat esetén egy drágább márka vásárlása a megfelelő választás.

6. Lehet olcsón venni jó fűnyírót?

Válasz: Abszolút igen. Alkalmi vagy otthoni használatra nem kell egy világhírű márkájú fűnyíróval rendelkezned. Arról van szó, hogy megtaláljuk a megfelelő ár/minőség arányt. A piacon kevésbé ismert márkák közül kiemelhetjük például a VILLAGER márkát, amely minden termékére 3 év kiterjesztett garanciát vállal. Tehát biztos, hogy nem kétes eredetű termékről van szó.

7. Milyen gyakran nyírjam a füvet?

Válasz: A szezonban a füvet 7-14 naponként egyszer nyírják. Tavasszal gyakrabban kaszálják, mivel gyorsabban nő a fű. Másrészt nyáron, amikor a fű növekedése lelassul a száraz évszakban, az intervallumot hosszabbra is meghosszabbíthatja.

8. Nyírhatok nedves füvet?

Válasz: Nem ajánljuk. A nedves fű rátapad a fűnyíróra, megnehezíti a kosárba gyűjtést, és a fűnyíró túlterhelődik. Maga a pázsit is tönkremegy.

9. Milyen gyakran kell olajat cserélni egy benzines fűnyíróban?

Válasz: Az első csere 5 üzemóra után javasolt, majd minden 50. A minimum azonban évente egyszer.

10. Milyen madzagot válasszunk trimmerhez/bozótvágóhoz?

Válasz: Minden húrfejnek van egy bizonyos határa a húr vastagságában, amit jó tudni. Elvileg minél vastagabb a fű, annál vastagabb, ill élesebb húr. Egy 1,3 mm átmérőjű kerek zsinór elegendő egy kis elektromos trimmerhez. Nem kell aggódnia a 3 mm-es vagy annál nagyobb átmérőjű húrok miatt egy jó teljesítményű bozótvágóban.