Hogyan válasszunk kompresszort?

Ha ismered azt az érzést, amikor  főleg tél után  elkezdődik a kerékpárok, autók, matracok vagy akár hajók gumiabroncsainak felfújásának és felfújásának végeláthatatlan köre, és hiányzik egy hatékony segítő az otthonból, gondoljon rá, és segítsen magán. A kompresszor nem csak összenyomni tudja a levegőt, hanem porszívózni is. Tanácsot adunk, hogyan válasszon kompresszort, és mi alapján döntsön a vásárlásakor.

A kompresszor használata

A kompresszor nem csak autóba, hanem műhelybe vagy kertbe is alkalmas.

- A kompresszor felfújja a motorkerékpárok, személygépkocsik vagy teherautók abroncsait.

- Felfújja az olyan terjedelmes felszereléseket is, mint például az úszómedencék vagy a gyermekek számára készült, pattogós kiegészítők.

- Megbirkózik a kerékpárok belső csöveivel, a csónakok vagy a matracok felfújásával.

- Ha a kertben mész ünnepelni és friss sört szeretnél felszolgálni, a kompresszor segít a csapolóval.

A kompresszorok típusai

A kompresszorokat több szempont szerint osztják fel. Felépítésük, légnyomásuk, stílusuk és hajtás- vagy felhasználási módjuk, valamint a kompresszor működése tekintetében különböznek egymástól.

Olajkompresszor

Az olajkompresszor a legtöbb műhelymunkára alkalmas. Hosszú élettartammal megtérül, ha rendszeresen ellenőrzi és keni.

Az olajkompresszor kenése hasonló a belső égésű motorokéhoz.

Olajmentes kompresszor

Az olajmentes kompresszorral való súrlódás elkerülése érdekében nincs klasszikus dugattyúja, és speciális lemeze van hőmérséklet- és kopásálló tömítéssel.

A sűrített levegőben nincsenek olajgőzök, ezért alkalmas étkezésre vagy sörcsapolásra.

Még ha hibamentes kompresszorról van szó, előnye korlátozza a lehetséges nagyobb teljesítményt is.

Dugattyús kompresszor

A belső égésű motorban a dugattyú hasonlóan működik, mint a dugattyús kompresszor belsejében. A levegőt azonban egy nyomástartó edénybe – egy légtartályba – engedi ki. Ha elegendő nyomás van benne, a kompresszor kikapcsol, és megvárja a levegő felhasználását.

Egyszerű felépítése és viszonylag megfizethető ára van. Bár zajosabb, karbantartása nem nehéz.

Hogyan válasszunk kompresszort

Új kompresszor kiválasztásakor ügyeljen több paraméterre. Megmondják, melyik kompresszor alkalmas az Ön használatára.

Bemenet

Még a legkisebb teljesítményű kompresszorok is legalább 500-1000 W teljesítményt nyújtanak. Azok a modellek, amelyeknek folyamatosan működniük kell, legfeljebb 7500 W teljesítményre van szükségük. Normál használat esetén 2000 W teljesítményű kompresszorral is meg lehet boldogulni.

Szívóerő

A legfontosabb paraméter a kimeneti teljesítmény. A nyomásnak képesnek kell lennie az összes csatlakoztatott készülék kezelésére, ezért szükséges a levegőbemenet ellenőrzése is.

A szívóteljesítmény nem felel meg a kimenetnek. A kimeneti teljesítmény csak a szívóteljesítmény 60%-át éri el.

Erő Tevékenység
 50-160 l/perc. Kisebb területek fújása, gumiabroncsok felfújása
 100-260 l/perc. Közepes méretű területek fújása
 260-400 l/perc. Közepes teljesítményű pneumatikus szerszámokhoz
 Viac ako 400 l/perc. Professzionális műhelyekhez és vezetői szolgáltatásokhoz

Munkanyomás

Az üzemi nyomás határozza meg, hogy a levegőt milyen erősen nyomják ki. A gyengébb kompresszorok üzemi nyomása akár 10 bar is lehet, a standard érték 10-12 bar között van.

Zaj

Minél nagyobb a kompresszor fordulatszáma, annál zajosabb. Elvileg az olajmentes kompresszorok általában zajosabbak, mint az olajos változatok. Ha már elég zaj van a műhelyben, tájékozódjon ezekről az információkról is.

A használat gyakorisága

Ha a kompresszort pusztán hobbi célokra kívánja használni néhány percre hosszabb időn keresztül, akkor bármelyik kisebb és olcsóbb modell megteszi. Felfújható játékok, labdák, gumiabroncsok vagy akár medence felfújására is használható. De ügyeljen arra, hogy ne hagyja túl sokáig futni, különben megsérül.

Ha minden nap használja a kompresszort, vegyen egy félprofi modellt alumínium házzal. Nemcsak irodába, hanem szolgáltató központokba is alkalmas.

TIPP: A VILLAGER VAT VE 50 L kéthengeres kompresszor a legtöbb műhely, szerviz vagy igényes barkácsoló számára megoldás. Ellenáll a terhelésnek, nagy az üzemi nyomása, és szinte bármilyen típusú pneumatikus szerszámmal használható. Bemeneti teljesítménye eléri a 2,2 kW-ot, szívóteljesítménye pedig akár 316 l/perc.

A nonstop működéshez a legerősebb professzionális modellre van szükség öntöttvas tömbbel, amely a legnagyobb hőállósággal rendelkezik.

Hordozhatóság

Még ha az egyik legkisebb hazai kompresszort vásárolja meg, annak legalább 10 kg tömegével kell számolnia. A nehezebb gépek tömege meghaladja a 30 kg-ot, a professzionális modellek pedig gond nélkül 100 kg-ot vagy többet.

Ha tudja, hogy mozgatnia kell a kompresszort, győződjön meg róla, hogy gumírozott fogantyúi vagy kerekei vannak.

Kompresszor műhelybe és kertbe

Ne bízzon semmit a véletlenre, és előre tájékozódjon a megvásárolni kívánt kompresszor részleteiről. A kompresszorok használatának gyakorisága és okai az egyik legfontosabb tényező az Ön számára.