Hogyan válasszunk rönkhasítót?

Felesleges erőfeszítés az Ön számára a baltával való munka, és egy modernebb és erősebb változat mellett döntött? A fahasítók könnyen kezelhetők, nem megerőltető a munka, és olyan fát is hasítanak vele, amivel nagyon sokáig küszködne. Tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő fahasítót.

A hidraulikus fahasítók robusztus, teljesen fémből készült gépek, amelyek akár 15 méteres rönköt is képesek feldolgozni 15 perc alatt. Ráadásul biztonságos velük dolgozni. A kertekben azonban gyakran találkozhatunk elektromos vagy benzinmotorral hajtott aprítógépekkel.

Rönkhasítók fajtái

Vízszintes és függőleges fahasítókat találhat a piacon. Egyes paramétereikben hasonlóak, de felépítésükben és az általuk kialakítható nyomásban különböznek.

Vízszintes fahasítók

A vízszintes fahasítók vízszintes helyzetben hasítják a fát. Motorjuk általában elöl vagy alul található. A tetején van egy hely a dugattyúnak, amely rányomja a rönköt az ékre.

Ezek általában olcsóbb és könnyebb tárológépek (40-60 kg). Ennek ellenére mindig keressen kerekes és fix talpú modelleket. Olyan felhasználóknak ajánljuk, akiknek körülbelül 10 m³ térfogatú, kandallóba szánt fát kell hasítani.

Sérülésük elkerülése érdekében ne terhelje túl őket. A rönkök nem lehetnek nagyobbak 45 cm-nél, az átmérő nem lehet nagyobb 25 cm-nél.

TIPP: Ha gyors, megbízható és mindenekelőtt biztonságos vízszintes rönkhasítót keres, akkor összpontosítson az erős VILLAGER HLS 55 T-re, amellyel akár 3 év garanciát is kaphat.

Függőleges fahasítók

A rönköket függőlegesen helyezik a függőleges hasítókba, és hasításuk hasonló módon történik, mint a fejszével történő aprításkor. A függőleges elosztók lényegesen nagyobbak és nehezebbek, mint a vízszintes osztók. Általában 100 kg felett vannak.

Erős, 7-12 t tolóerővel rendelkeznek, fogyasztásuk pedig meghaladja a 3000 W-ot. Nemcsak kemény, hanem nedves és terjedelmes fát is bírnak. Nagyobb teljesítményük miatt azonban legalább háromfázisú aljzatra van szükség az áramellátásukhoz.

A függőleges fahasítókat főként olyan szakemberek használják, akik több mint 15 m³ fát készítenek elő.

TIPP: Közkedvelt függőleges elosztó a VILLAGER LS 7 T, amely akár 7 t nyomásig erős, biztonságos és 3000 W teljesítményű egyfázisú villanymotor hajtja.

Rönkhasító hajtás típusa

1. A villanymotoros fahasítók általában olcsóbbak, könnyebbek és kevésbé zajosak. Hátrányuk az elektromos aljzathoz való csatlakozás szükségessége. Főleg kertekben vagy nyaralókban használhatod őket.

2. A benzin/dízel motorral szerelt fahasítók nehezebb gépek, amelyeket terepen használhatsz anélkül, hogy konnektorhoz csatlakoztatnád. Nehezebbek és drágábbak, de kezelik a kemény és nedves fát is.

3. A traktorra szerelhető fahasítók hatékonyak, ha közvetlenül az erdőben dolgoznak fel fát. Közvetlenül a traktor tengelye hajtja őket.

4. A kombinált aprítógépek rugalmas gépek, mivel elektromos hajtásúak és benzin- vagy dízelmotorral rendelkeznek.

Nyomóerő

Aprító kiválasztásakor mindig vegye figyelembe annak nyomóerejét. Tonnában van megadva, és az a nyomás, amelyet a forgácsoló a rönkre gyakorol.

Puha fa hasítása

Ha puhafa kis átmérőjű hasítására keres fahasítót, akkor elég egy vízszintes fahasító 4-6 t erővel.

Kemény farönkök hasítása

Ha kemény, nedves vagy csomós fával dolgozik, keressen olyan aprítógépet, amelynek tolóereje ideálisan 10 t. Azonban mindig válasszon nagyobb nyomóerővel rendelkező gépet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy képes kezelni a rönköket.

Bemenet

A faaprítógépek teljesítményfelvételét wattban adják meg, és nem csak a teljesítményhez, hanem a gép fogyasztásához is kapcsolódik. Mindeközben az olcsóbb darabok akár 3000 W-os bemenettel rendelkeznek, az erősebbek 3000-5000 W tartományba esnek.

Súly

A súly az egyik leginkább korlátozó paraméter az összes hasítógépnél. Ha szállítani vagy mozgatni kell őket, válasszon egy vízszintes gépet, amely részben szétszedhető, és könnyebb, mint a függőleges modell.

A függőleges modellek nehezebbek, miközben súlyuk teljesítményükkel egyenes arányban növekszik. Szállításukhoz kocsira vagy liftre van szükség.

Készülj fel a téli szezonra

Vegye le a feszültséget a hátáról és a kezéről, és mielőbb szerezzen be egy faaprítót. Könnyítse meg kemény munkáját, és szerezzen be egy darabot, amely megfelel az igényeinek.