Hogyan válasszunk szivattyút?

Hogyan válasszunk kerti szivattyút

A kerti növények öntözése szükséges tevékenység, különösen a meleg és száraz nyári hónapokban. A pázsitot, zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot rendszeresen öntözni kell, hogy gyarapodjanak. A kerti szivattyúknak sokféle típusa van, és különböző célokra alkalmasak. Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy leegyszerűsítse a fárasztó kézi munkát, és ezzel egyidejűleg nagyobb mennyiségű vizet továbbítson. De tudja, hogyan válassza ki a megfelelő szivattyút a kertje számára?

Kerti szivattyú kiválasztásának kritériumai

Mivel minden szivattyúnak más-más nyomás, szívási magasság vagy vízáramlás paraméterei vannak, az adott szivattyú kiválasztása a következőktől függ:

- a szivattyú rendeltetése - ivóvizet kell szivattyúzni, piszkos vagy zavaros vizet kell kiszivattyúzni vagy a kertet öntözni,

- a víz forrása, amelyből gyűjteni kíván - kút, csatorna vagy tározó,

- a szivattyúzandó víz mennyisége.

A szivattyúk típusai

Az egyes tényezőktől függően a szivattyúkat a következőkre osztják:

- szívóteljesítményű szivattyúk,

- nyomás alatti búvárszivattyúk,

- iszapszivattyúk,

- házi vízművek.

Szívóteljesítményű szivattyúk

A kerti szivattyúk leggyakoribb típusai a felületi szivattyúk. Megfelelő vízáramlással és nyomással rendelkeznek, könnyen hordozhatók és alkalmasak tiszta víz szivattyúzására tározókból vagy medencékből.

A szívású szivattyúk általában benzin vagy motorhajtásúak. Nagy előnyük a könnyű kezelhetőség, mivel a felületen maradnak. Ha azonban hosszabb ideig nem használja a szivattyút, akkor szükséges vizet önteni bele, ami biztosítja a hibátlan működést.

Szívótömlővel szívják be a vizet, majd nyomótömlővel nyomják ki. Szívási magasságuk 6-9 méter, és 7 méteres mélységig is képesek szivattyúzni.

Nyomás alatti búvárszivattyúk

A búvárszivattyúkat a víz nagyobb mélységből történő szivattyúzására használják (a szívószivattyúkhoz képest). Általában 90 méter mélységig tudnak vizet szivattyúzni. Alkalmasak nagyobb területek öntözésére, mélykútból történő víz szivattyúzására vagy locsolóként. Súlyuk nem haladja meg az 5 kilogrammot.

Maximális ürítési magasságuk 6 méteres tartományban van, kb. 7 méter mélységben helyezhető el, teljesítményük 2-3 bar.

A búvárszivattyúk előnye a könnyű karbantartás. A tartós bemerítésnek köszönhetően ellenállnak az esetleges fagykároknak.

Hígtrágya szivattyúk

Mivel az iszapszivattyúkat szennyvíz szivattyúzására használják, szerkezetük tartós anyagokból készül, amelyeket nem akadályoz a vastag iszap. Egyes iszapszivattyúk vágószerkezettel rendelkeznek, amely megbízhatóan összetöri a szilárd részeket.

TIPP: Az iszapos szivattyú kiváló segítőtárs az iszapos tavak tisztításához, de semmi esetre se használja a talaj öntözésére.

A hígtrágyaszivattyúval 30 mm-nél nagyobb szilárd részecskéket tartalmazó piszkos vizet szivattyúz, de súlyuk valamivel nagyobb, mint a búvár és szívószivattyúké. A kiváló minőségű iszapszivattyús modellek akár 300 liter vizet is képesek szivattyúzni egy perc alatt, nagy szivattyúteljesítményük van, de a szívási magasság mindössze körülbelül 15 méter.

Háztartási vízművek

A háztartási vízművek elsősorban kútból, ciszternából vagy hordós esővíz elosztására szolgálnak.

A vízművek állandó áramlást biztosítanak, és képesek automatikusan be és kikapcsolni. Egyes esetekben a háztartási vízművek zuhanyozásra vagy WC öblítésre használhatók.

Maximális ürítési magasságuk 40 méter, a nyomás pedig 1,5 bar-ban van megadva. A felszíni vízszivattyúkhoz képest viszont jóval nehezebbek, súlyuk meghaladja a 10 kilogrammot.

Mire kell figyelni vásárláskor

1. A 80 000 ft terjedő szivattyúk hasonló jellemzőkkel rendelkeznek. Egy óra alatt akár 600 litert is ki tudok pumpálni. Ha drágább szivattyúkat választ, azok teljesítménye és energiafogyasztása automatikusan többszörösére nő.

2. Vásárlás előtt tájékozódjon alkatrész beszerzési lehetőségről, illetve, hogy lehet-e egyáltalán alkatrészt vásárolni.

3. Üzemelés közben ügyeljen a szivattyú védelmére az extrém túlterhelés ellen száraz körülmények között, fagyban vagy magas páratartalom mellett.

4. A szivattyút ne csak a szivattyúzandó vízmennyiség, hanem a cél és a megfelelő kialakítás alapján is válassza ki.

5. Győződjön meg arról, hogy a kiválasztott szivattyú rendelkezik szűrővel a szilárd részecskék rögzítésére.

6. Ha nincs áramforrásunk a vízfelszín közelében, nyúljunk könnyen szállítható benzinszivattyúkért.

7. Ha kint fagypont alá süllyed, mielőbb engedje le a vizet a rendszerből, mert a fagy tönkreteszi a teljes rendszert a szivattyúban.

Gondoljon a szivattyú kényelmére és teljesítményére

A szivattyúk nemcsak a kényelem szintjének növelését biztosítják a kertben, hanem egy olyan erőteljes technológiát is, amely gyorsan és egyszerűen végrehajtja azt, ami miatt nagyon sokáig kellene manuálisan aggódnia. A releváns tényezők alapján válasszon szivattyút, és gondolja át annak praktikus és kényelmes használatát.