Hogyan válasszunk áramfeljesztőt?

Ha sok időt tölt távoli nyaralókban, vagy házában rendszeres áramszünet van, az erőmű lesz az a segítő, akire feltétlenül szüksége van. Annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy számos funkcióval és tulajdonsággal rendelkezik - működése nehézkes, néhány tipp elegendő a megfelelő választáshoz. Tanácsot adunk, hogy mi alapján döntsön.

Az áramfejlesztő olyan eszköz, amely áramot szolgáltat, különösen olyan helyeken, ahol az embereknek nincs elektromos kapcsolata. Alkalmas hegyi kunyhókba, távoli nyaralókba vagy kertekbe. Kórházakban és repülőtereken is használják, ahol áramszünet esetén tartalék forrásként szolgál.

Mielőtt választana…

Amikor eldönti, melyik áramfejlesztő lesz a legmegfelelőbb az Ön számára, gondolja át annak használatát.

Áramfejlesztőt keres kertjébe, nyaralójába, műhelyébe vagy építkezésébe tartalék forrásként? A szükséges üzemanyag típusa, a zajra vonatkozó követelmények, a működés és a méretek az elsődleges felhasználástól függenek.

Tudtad, hogy…

Az áramfejlesztők rögzített 25°C-os hőmérsékleten és 100 m.a.s.l. magasságban mérik? Amikor a magasság változik (több mint 100 méterrel), a teljesítménye csökken.

Áramfejlesztő súlya

Legyen szó nagy vagy kis áramfejlesztőkről, ezek viszonylag nehéz, több tíz kilós eszközök. Ha tudja, hogy rendszeresen mozgatja és szállítja a generátort, válasszon benzines vagy LPG gépet.

Másrészt nyúlj egy dízel áramfejlesztőhez. Ha statikusan egy helyen lesz elhelyezve, akkor a súlya nem fontos tényező.

A legkönnyebb áramfejlesztők körülbelül 20 kg-ot nyomnak, de a legáltalánosabb tömeg 70 és 110 kg között van. A legerősebbek tömege meghaladja a 200 kg-ot.

Motor minőség

Ha olyan áramfejlesztőn gondolkodik, amelyet rendszeresen fog használni, ne spóroljon túl sokat a döntés meghozatalakor. Egy szaküzletből származó, kiváló minőségű áramfejlesztőt sok éves problémamentes működéssel és márkás motorokkal térül meg. A szervizelése egyszerűbb lesz.

A motor esetében összpontosítson a fém alkatrészek maximális számára bizonyos működés közben.

Erő

A legtöbb ellenállásos készülék teljesítményének megfelelő energiaellátást igényel az áramfejlesztőből. Az indukciós készülékek több energiát igényelnek, mint amennyit kimennek.

A legigényesebb készülékek (fagyasztók vagy hűtőszekrények) akár 10-szer több energiát igényelnek, mint amennyi a kézikönyvükben szerepel. Ha erőművet választunk, ügyeljünk arra, hogy annak teljesítménye legalább 1 kW, ideális esetben legalább 2,5 kW legyen.

Fogyasztás

A fogyasztást a motoróránkénti üzemanyag mennyiségben adják meg, és befolyásolja az erőmű által szolgáltatható energia.

Ha a központi egység teljesítménye 0,6-1 kW, akkor motoróránként 0,5 liter üzemanyagot fogyaszt. Ha 5-6 kW teljesítményű, akkor akár 2,5 litert fogyaszt motoróránként.

Az áramfejlesztők típusai

Az áramfejlesztők nem csak a tüzelőanyag típusa, hanem a különböző területeken történő felhasználásuk és berendezéseik is megosztják.

Az üzemanyag típusa

- Benzin: ezek a legelterjedtebb típusú erőművek. Könnyebbek, kisebbek és egyfázisú vagy háromfázisú készülékek táplálására tervezték. Otthonokban, kertekben vagy kisebb készülékek műhelyében is használhatók tartalék forrásként. Rövidebb és kevésbé igényes működésre alkalmasak.

- Dízel: robusztusabbak és nehezebbek. Kibírják a hosszú távú és nagyobb terhelést. Építkezéseken találhatók, és tartalék forrásként is szolgálnak az egész ház számára.

- Akkumulátoros: hálózatról működnek, és nem túl elterjedtek. Mindazonáltal csendes működésük miatt népszerűek, és az áramingadozásokra érzékeny eszközöket is lehet táplálni belőlük.

- LPG modellek: hasonlóak a benzines erőművekhez, alacsony üzemanyagköltséggel és környezetbarátak.

Fázistípusok

- Az egyfázisú áramfejlesuzők 230 V / 50 Hz-esek. Olyan készülékek használják, amelyeknek 2 érintkezője és 1 földelési nyílása van a tápkábelen. Alkalmasak számítógépek, lámpák, általános háztartási gépek vagy építőipari eszközök táplálására.

- A háromfázisú áramfejlesuzők 400 V / 50 Hz-esek. Főleg az építőiparban és az iparban használják. A készülék tápkábeleinek 4 vagy 5 érintkezősnek kell lenniük. Szigorítják a magasabb teljesítményigényű készülékeket.

Az áramfejlesztők elhelyezkedése

Ha nehéz gépet, például áramfejlesztőt választunk, érdemes a tárolására is gondolni. Az áramfejlesztőt olyan helyre kell helyezni, ahol elegendő levegő van a motor hűtéséhez és szívásához, hogy ne melegedjen túl vagy automatikusan leálljon.

Ne feledkezzünk meg a zajcsökkentésről és a kipufogógázokról sem. Helyezze a lakóterületen kívüli területekre - a pincébe vagy a műhelybe.

Tisztítás

A szűrők rendszeres karbantartása és tisztítása magától értetődő legyen. A környezet tisztaságától függően a szűrők eltömődnek. Ha az erőmű poros környezetben található, gyakrabban kell ellenőrizni őket.

Mindig szervizelje az adott motor üzemórák után, amelyek az egyes modellek kézikönyvében szerepelnek.

Felejtsd el az áramszüneteket

Az áramkimaradás nem kellemes dolog, még inkább, ha az áram táplálja fontos készülékeit és elektronikáját. Szerezzen be olyan áramfejlesztőt, amely megfelel az Ön igényeinek, és biztosítja, hogy soha többé ne szenvedjen áramhiányt.