Vákuumos élelmiszercsomagolás szerkesztői tesztben

Ez egy kis csoda, ami lassítja az élelmiszerek öregedését. A mák és a dió évekig megőrzi édes frissességét, a kolbász még a következő hentesnek sem keményedik kővé, a hússal pedig a tárolás és a pácolás során történnek csodák. Nem kell mást tenni, mint kiszívni a levegőt a zsákból, és egy biztosítékkal lezárni.

Amit TUDNI KELL

1. zacskó
Nem a speciális műanyag, hanem a tasak belső oldalának strukturált felülete dönti el, hogy használható-e vákuumcsomagolásra vagy sem. A belső domborművek kis folyosókat képeznek, amelyeken keresztül akkor is ki lehet szívni a levegőt, ha a táska mindkét oldalát egymáshoz nyomják. Rajtuk keresztül távozik a levegő és a kifacsart gyümölcslé, így a zacskót le lehet zárni.

2. fólia
Míg a táskák gyárilag saját magassággal és szélességgel rendelkeznek, a csomagoláshoz hüvely alakú fóliákat is használhat. A szabad végét lezárod, a hüvelyből levágod a csomagoláshoz szükséges hosszt és kész zacskónak használod. Kell egy kis idő, amíg megszokja a mennyiség megfelelő becslését és tervezését, hogy ne pazaroljon több csomagolóanyagot a szükségesnél.

3. Vákumozás
A szivattyú, amely kiszívja a levegőt a zacskóból, hasonlóan működik, mint amit egy eszpresszó kávéfőzőről ismersz. Indítás után a dugattyú ritmikus mozgása hallatszik, amely addig nem áll le, amíg a zacskó készen áll a lezárásra. Nedves alapanyagoknál mindent csak az időzítő vezérel, száraz és szilárd anyagoknál az elektronika ellenőrzi a negatív nyomás elérését.

4. Hegesztés
A táska falait a gumirétegen keresztül összenyomó pofákban egy fűtőelem található, melynek köszönhetően a táskán állandó olvadó kötés alakul ki. Gyengébb modelleken keskeny huzal alakú, de egy jó porszívó két, három vagy öt milliméter szélességű hegesztést hoz létre. Csak így tudja legyőzni a szennyeződéseket vagy a víz és zsírcseppeket.

5. Szívás nélkül
Ha a csomagolót kereskedelmi csomagok zacskóinak lezárására szeretné használni, akkor légelszívás nélkül is legyen hegesztési üzemmódja. Ez azt jelenti, hogy egy félig üres zacskót burgonya chipsből, dióból vagy kekszből zárja be a csomagba, hogy a tárolás során ne veszítse el törékeny frissességét. Beteszed a gépbe, rákattintasz a gombra, és van egy fél vagy negyed konténer a tároláshoz.

6. Nedves üzemmód
A vákuumcsomagoló kiválóan alkalmas hús és szalonna pácolására is szárítás és füstölés előtt. A tasakban lévő vákuum gondoskodik arról, hogy ne kelljen naponta forgatni őket a sózó keverékben. Ez azt is okozza, hogy a sót és a fűszernövényeket tartalmazó lé érintkezésben marad a hús felületével, legyen az oldala, alja vagy teteje.

7. Karbantartás
A szivattyút nem lehet kenni, állapotát soha nem ellenőrizheti. A vákuumcsomagolót azonban minden használat után meg kell tisztítani. A kiömlött gyümölcslevek sok kellemetlenséget okozhatnak, ezért minden használat után mossa ki a gyűjtőedényeket. Ha pedig a pofák gumiszalagjairól van szó, akkor rendszeresen forgasd őket, hogy ne fáradjanak el.

Spóroljon
Lenyűgöző nézni, ahogy a vákumozó kiszívja a levegőt a tasakból. Együtt szeretne mindent fóliába csomagolni – a salátához való apróra vágott sárgarépától a leveshez való babhüvelyen át a fagyasztóba kerülő fasírtig. A frissesség és a tartósság ötszörösére való kiterjesztésének gondolata igazi vonzerő.

Azonban gyorsan felépül, és visszatér a józan észhez, amikor rájön, hogy a zacskók eldobhatóak, és nem a legolcsóbbak. Az alapanyagok ára dönti el, hogy mit fogsz vákuumcsomagolni és mit nem. Mindenképpen érdemes tárolni a házi szárított sertésnyakunkat, hogy ne öregedjen, de a tojásból és lisztből néhány centért kiforgatott tésztát nem.

Negatív nyomás
A gyártók nem adják meg az elért negatív nyomás értékeit, de egy vagy két szivattyús modellek találhatók a kínálatban.

Kapacitás
A szélesség határozza meg, hogy milyen méretű zacskókat tud majd használni a csomagolás során – 20, 25, 28, 30 vagy több centiméteres? Ne hagyja magát megfosztani a lehetőségtől.

Száraz és nedves
A nedves ételből lé szivárog ki szívás közben, erre a vákumozógépet fel kell készíteni. Egyesek lényegesen jobbak, mint mások.

Hegesztés
Keskeny, mint egy drót, vagy széles, mint egy szegély a konyharuhán? Minél szélesebb a hegesztés, annál megbízhatóbb a vákuum tömítése a tasakban.

Kiegészítők
Levegőt ki lehet szívni a zacskókból, de palackokból, kannákból, tálakból, tartályokból is, de csak akkor, ha a csomagoláshoz csatlakoztatható egy cső a tartozékaihoz.


A vákuumcsomagoló nem turmixgép vagy kenyérsütő. Időre van szüksége, hogy megtudja, mennyire elégedett az élelmiszerek tárolásával. Ezt a tesztet rövid szakaszokban, több hónapon keresztül végezték el, így a döntőben szépen egymás mellett tértünk vissza az összes modellhez.

TESZTELT MODELLEK

házi tesztem győztese

FoodSaver FFS015X
Szélesség: 28 cm, fűtés 150 W
Funkciók: hegesztés, száraz és nedves vákumozás
Felszereltség: szívónyílás a tartozékok számára

HOGYAN MŰKÖDIK: Ez a gép akkor kezd engedelmeskedni Önnek, amikor megszokja az erőteljes zárónyomást. Ön behelyezi a megtöltött zacskót, kiválasztja a nedves vagy száraz vákumozást, a többiről az elektronika gondoskodik. Szeretjük a széles, 3 mm-es varrást, amely akkor is megbízható, ha a táska nincs tökéletesen tiszta a helyén, vagy a piacon kapható legvastagabb táskák mellett döntött. A lé könnyen tisztítható gyűjtőkbe folyik le, és a porszívó még soha nem tartott lépést a lépésünkkel. Ha egy gyilkost akarsz feldolgozni, nem fogsz örökké várni a lehűlésre.

+++++ 42 320 ft

Status HV500 
Szélesség: 28 cm, fűtés 180 W
Funkciók: hegesztés, száraz vákumozás
Felszerelés: fólia tálca

HOGYAN MŰKÖDIK: Felejtsd el a zacskókat, és légy a pontosan kimért adagok mestere. Ez a vákuumcsomagoló arra ösztönzi, hogy használja a beépített fóliatálcát és az egyszerű vágót az egyedi zacskók lezárásához. Semmit nem kell mérni, minden vágás egyenes és precíz. Szeretjük a munkatempót és az elért vákuumot, de ne számoljunk túl sokat a folyadékok, zagyok és nedves alapanyagok felszívásával. Szerettük volna, ha szélesebbek a hegesztési varratok. A milliméteres szélességnél a hegesztést mindig egy második, külön indítással igyekeztünk biztosítani. És ha nyomásról van szó, az csak a kitartásodon és a kezeidben lévő erőden múlik.

++++ 50 370 ft

Maxxo VM4000
Szélesség: 30 cm, fűtés 120 W
Funkciók: hegesztés, szívásleállító, vákumozás
Felszereltség: szívónyílás a tartozékok számára

HOGYAN MŰKÖDIK: Az automata program elindítja a vákumozás és a tömítés ciklusát, de egy gomb segítségével bármikor szüneteltetheti a szívást puha alapanyagok becsomagolásakor. Ez a csomag nagyvonalú, 30 cm-es állkapocsszélességet biztosít, de ne számítson arra, hogy kategóriája csúcsa lesz. A szívás lassabb, mint más modelleknél, és a vákuumszintről is érezzük, hogy a tesztelt modellek közül ez a leggyengébb szivattyúval rendelkező gép. Gazdaságos és strapabíró csomagolásban tölti be küldetését, de könnyen megtörténhet, hogy ha más típusú porszívók munkáját látja, otthon az az érzése lesz, hogy nem egészen ugyanaz.

++++- 22 640 ft

ProfiCook VK1133
Szélesség: 28 cm, fűtés 110 W
Funkciók: hegesztés, száraz és nedves vákumozás
Felszereltség: nincs

HOGYAN MŰKÖDIK: Ne lepődjön meg a porszívó szokatlan függőleges kialakításán. Nem foglal feleslegesen helyet a konyhapulton, teljes készenlétet és tisztességes teljesítményt várhat el tőle. Szeretjük a szívás sebességét és a hegesztési varratok szélességét, valamint a könnyen hozzáférhető gyűjtőedényt a leszívott folyadékok számára. Vizes alapanyagokkal azonban óvatosnak kell lenni, mert a zacskók cseréjekor nem lehet látni a tartályban lévő szintet és könnyen előfordulhat, hogy túlcsordul. Viszonylag csendes gép, nagyon jó a pofák nyomása. A fóliatekercsekkel éppúgy kijön, mint a zacskókkal.

++++- 46 070 ft

TIPPEK A VÁKUMOZÁSHOZ

  • A zacskó felső szélének mindig a lehető legszárazabbnak, zsír és olajmentesnek kell lennie. Ellenkező esetben a hegesztés nem lesz megbízható és erős.
  • Tekercsből nem csak egyedi táskát készíthetsz, hanem egy nagyobb zacskóból két kisebbet is. Fóliával spórolni mindenképpen megéri.
  • A vákuum deformálja a laza és puha összetevőket, így segít, ha a vákumozás során kézzel formázod őket.
  • Még a vákuumcsomagolt alapanyagok sem tartanak örökké. Állandó jelölővel írd rá minden csomagra a csomagolás dátumát

Értékelés

Értékelésünket objektíven mért értékekre, de a kivitelezés és kivitelezés minőségének szubjektív értékelésére is alapozzuk. De mindig a vételár arányában.

+++++ (öt)

Kiemelkedő – határozottan győztes a kategóriájában

++++ (négy)

Nagyon jó - Az egyik legjobb, amit választhat. Figyelj rá.

+++ (három)

Jó – elvégzi a dolgát és jól teszi.

++ (kettő)

Átlag alatti - Valami hiányzik belőle, de lehet, hogy egyesek számára nem jelent hátrányt.

+ (egy)

Gyenge – Valószínűleg hiba. Válasszon nagyon óvatosan. Másrészt könnyen kaphat kedvezményt.

Forrás: mojdom.zoznam.sk